Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice píše:
Tak ono jde taky o to, jak to podá ta učitelka, jak si to přebere ta matka a jak to tady pak prezentuje.
Protože ono učitelka může matku pouze informovat, jak se dítě chová/jeví, a vztahovačná či úzkostná maminka z toho udělá drama o učitelce stěžovatelce.
Někdo prostě neumí přijmout prostou informaci, čehož jsem již léta jako rodič svědkem na třídích schůzkách.
Já jsem tu nedávno psala, jak kamarádka porodní asistentka kroutí hlavou nad tím, jak některé maminky popisují průběh porodu (že jejich emoce a hormony se dostávají do úplně jiného stavu vědomí a jsou fakt přesvědčené o tom, že se děly věci, které se tedy rozhodně neděly, a jak je to někdy až absurdní). Řekla bych, že když matka opouští to ptáče za prahem školky poprvé, tak se dostává do podobného stavu jiného vědomí, a z učitelky prostého „donesla byste, prosím, krabici kapesníků? Aničko, připomeneš to doma mamince?“ se doma stane „učitelka mě seřvala za to, že jsme nedonesly kapesníky, nebo co, a ještě si to vylila na dítěti a štvala nás proti sobě, kam jsme to to dítě dali, vždyť si přístup takové učitelky ponese celý život“. ![]()
Samozřejmě zveličené, ale já to taky vídám na různých setkáních rodičů, že někteří rodiče opravdu nejsou schopni podívat se na tu situaci s odstupem.
@Liberalissima píše:
Jako já nevím co by ty učitelky chtěly, dokonale poslušné opičky od prvního dne?? Tak ať tu práci nedělají když na ní nemají, tyhle stížnosti učitelek na malinkaté děti, že se nechovají jako dokonalí roboti mě fakt dokážou nadzvednout
Informace a stížnost je dost rozdíl. Se nesmí rodičům fakt nic říct? Já bych si doma s dítětem po takové informaci promluvila a řekla mu, že má paní učitelku poslouchat. Místo abych z ní udělala megeru.
@Deňa1995 přesně takhle to bylo s nasima klukama, když začali chodit do školky. Měli měsíc před 3.narozeninami a taky vůbec neslyseli, ne poslouchali a tak. Učitelka se hrozně divila, že když jim řekla, že maji ve školce takový a takový pravidlo, že pravidla vůbec nedodržuje
No nána!!!
Hele, určitě to bude masakr, jestli v pondělí už tam musí spát. Musi? Už se vracíš do práce? Věř, že oni si poradi, ale bude to trvat. Naši kluci ve 3,5 letech, dvojčata, od příštího týdne taky budou muset zůstávat po obědě ve školce a bude to rachot, ale učitelky si prostě s těmi dětmi musí poradit a musí pochopit, že jsou to taky malé děti.
@Deňa1995 A musí malá chodit do školky? Jestli ne, tak bych ji tam nedávala. A jestli jo, tak ti stejně nezbývá nic jiného, než důvěřovat učitelce a jejím schopnostem.
Každopádně doufám, že ti svoje postřehy sdělovala tak, aby u toho dcera nebyla. Protože jestli slyšela
„ona vubec nevnima kdyz na ni volam, jede si uplne svoje je nepozorna nevydrzi sedet v kruhu kdyz vsichni sedime nic.. volame na ni dela ze neslysi“
tak to můžeš brát tak, že se podle toho bude nejspíš dál chovat. Děti dost přejímají za svoje to, co o sobě slyší. Takže tyhle věci by se měly řešit bez dětí. Ale to učitelka určitě ví.
Příspěvek upraven 02.09.22 v 16:00
Odpoved na castou otazku: ano me vnima, na zavolani normalne slysi atd., i u babicek. Jenze kdyby mi toto rekla ucitelka po mesici dvou tak to pochopim, ale kdyz mi to rekne teprve druhy den co je mala ve skolce tak to mi prijde prehnany.. ano mela by sedet v kruhu s detmi a poslouchat, ale ona je proste zvedava, zvyka si na nove prostredi, nove zvyky a zajimaji ji nove hracky tak to jde pak tezko..
@Deňa1995 píše:
Odpoved na castou otazku: ano me vnima, na zavolani normalne slysi atd., i u babicek. Jenze kdyby mi toto rekla ucitelka po mesici dvou tak to pochopim, ale kdyz mi to rekne teprve druhy den co je mala ve skolce tak to mi prijde prehnany.. ano mela by sedet v kruhu s detmi a poslouchat, ale ona je proste zvedava, zvyka si na nove prostredi, nove zvyky a zajimaji ji nove hracky tak to jde pak tezko..
A? Sama uznáváš, že po ní asi nechtěla nic až tak nesplnitelného. Ano, chápu, že děcko je z nového prostředí auf, což se může projevovat různě. Takže stačilo učitelce říct. „To máte pravdu, Anička je živější, a jak je to tu pro ní všechno nové, tak je to pro ni ještě těžší, chvilku posedět. Zkusím s ní doma ještě probrat, že je důležité, aby poslouchala, když se po ní něco chce. Snad to společně to zvládneme a brzo si to sedne. Přeci jen, je tu teprve druhý den.“ Taky můžeš dát učitelce radu, co na dítě zabírá - je rádo užitečné, středem pozornosti, reaguje na individuální kontakt typu dotek/pohled z očí do očí, je lepší na něj jednou houknout než mu 3× vysvětlovat „pepíčku prosím Tě, ukliď po sobě to autíčko…“.
Ne z toho dělat tragédii a hroutit se a brečet, protože paní učitelka si dovolila nějak okomentovat, jak se dítě chová.
Jak tu někdo zmínil, když učitelka nic neřekne, tak si maminky stežují, že nemají ohledně dítěte zpětnou vazbu, když něco řekne, tak taky špatně, protože si stěžuje nebo řekně nic než´říkající klišé typu „je moc šikovná“. Si chudák učitelka nevybere, vždycky bude asi za tu špatnou. ![]()
Asi budete muset doma mluvit, mluvit a upozorní na to, co se sluší a patří. Pokud je ve třídě víc holčiček stejného jmena nemusí vědět, že se jí to týká.
Však je tam chvilku. Ale určitě bych s ní mluvila o tom jak se má chovat. Pořád, pořád dokola.
Taky mi dneska učitelka řekla, na čem máme zapracovat, malýmu jsou čerstvě tři, ale ze bych kvůli tomu brečela nebo si to brala osobně? Proboha proč?? ![]()
@Anett.taa píše:
Taky mi dneska učitelka řekla, na čem máme zapracovat, malýmu jsou čerstvě tři, ale ze bych kvůli tomu brečela nebo si to brala osobně? Proboha proč??
Nekdo je hold citlive povahy a to jsem presne ja ![]()
A to ti rekla ucitelka ama od sebe, nebo ses ptala?
Mam tridu malousku triletaku a 99% rodicu se ted pri vyzvedavani pta „tak co, jak to slo?“ Po pravde odpovidam, pochvalim, pokud je neco i mene chvalihodneho, sdelim take. Nehodnotim, nevycitam, podam informaci, dodam, ze to zvladneme. Jak si to ale rodie preberou netusim. Ale moje vytky jsou stejne hlavne smerem k rodicum (potrebujeme na ven teplaky, nenoste sem piti, dite ma hroznou rymu)
@sakota píše:
A to ti rekla ucitelka ama od sebe, nebo ses ptala?Mam tridu malousku triletaku a 99% rodicu se ted pri vyzvedavani pta „tak co, jak to slo?“ Po pravde odpovidam, pochvalim, pokud je neco i mene chvalihodneho, sdelim take. Nehodnotim, nevycitam, podam informaci, dodam, ze to zvladneme. Jak si to ale rodie preberou netusim. Ale moje vytky jsou stejne hlavne smerem k rodicum (potrebujeme na ven teplaky, nenoste sem piti, dite ma hroznou rymu)
No prisla jsem a hned se na me otocila s "
" takovym pohledem ze vubec nevnima apod. bez toho aniz bych pomalu rekla dobry den.. kdyby mi u toho dodala tak jako vy „to zvladneme“ tak jsem urcite v pohode, jsem z toho spatna
@Deňa1995 píše:
No prisla jsem a hned se na me otocila s "" takovym pohledem ze vubec nevnima apod. bez toho aniz bych pomalu rekla dobry den.. kdyby mi u toho dodala tak jako vy „to zvladneme“ tak jsem urcite v pohode, jsem z toho spatna
Tak to me mrzi, to moc profesionalni neni. Neveste hlavu, behem prvnich 14 dnu kazda rozumna ucitelka beze jako adaptacnich a pripadne resi cokoliv az si to trochu sedne.
drzte se
@sakota píše:
Tak to me mrzi, to moc profesionalni neni. Neveste hlavu, behem prvnich 14 dnu kazda rozumna ucitelka beze jako adaptacnich a pripadne resi cokoliv az si to trochu sedne.drzte se
Dekuju ![]()
Mala se nezapojovala a nechtěla poslouchat dost dlouho. Nemyslím že to bylo schválně prostě ještě měla ten batolecím vzdor…
Bylo to náročné.. naštěstí máme dobrý učitelky tak jsme to nějak daly… Myslím že už mi pak radši nic moc neříkaly.
Ke konci roku se to hodně zlepšilo. Myslím že sociálně prostě nebyla zralá.
Naštěstí naše malá je zároveň dost chytrá a kreativní a je s ní poměrně sranda tak i přes to jak to s ní bylo náročné si ji učitelky oblíbily…
Ale náročný to bylo…
Nebul kvůli tomu… Prostě holt každé jldite není podle mustru.
@Deňa1995 píše:
Tak je za nami druhy den ve skolce. Mala ma certve mesic 3 roky a kdyz jsem si sla dnes pro malou, tak se na me ucitelka podivala udivene a rekla mi: ona vubec nevnima kdyz na ni volam, jede si uplne svoje je nepozorna nevydrzi sedet v kruhu kdyz vsichni sedime nic.. volame na ni dela ze neslysijsem z toho uplne vedle a brecim..od pondeli ji mam dat na spani a kdyz jsem prisla tak skakala po postelich od deti takze se bojim toho ze deti budou lezet v klidu a chtit spat a ona je bude rusit a delat blbosti.. je pravda ze dlouho u neceho nevydrzi a dela porad nejake blbiny ale to mi prijde uplne normalni, je to proste stastne a vysmate dite..vubec se netesim az ji tam v pondeli povedu.. co mame delat? rikam si ze pokud jsou ostatni deti klidne a zapojuji se a mala nevydrzi u neceho a dela si svoje a neposloucha tak to pujde tezko
Normální, ne? Nevnímá, protože se soustředí, na co chce ona. A energii - skákání po postelích taky uvolňuje, když chce ona. Jak já ty školky a školy a družiny s jejich řízenýma činnostma nenáviděla. Celkem nic to člověku nedá. Takže chápu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.