Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dítě tam bylo první den, hned na půl dne. Něco po něm „vyžadovat“ nebo očekávat je tedy zcela mimo mísu. Učitelka je slušně neprofesionální.
Chce to čas aby si zvyknul, taky sem si dnes vyslechla, syn šel taky prvně, když sem odcházela, tak byl v pohodě a když sem přišla, tak mi učitelka říká, že tam pak tropil hysterickou scénu, která ho tak unavila, že si lehnul v jídelně na stůl a tam usnul tak tvrdě, že ho nemohli ani probudit na oběd
takže první den hned bez jídla, ale to je normální, že ty první dny dělají chaos. Holt je to změna, když nemají rodiče za zády.
Učitelka by si ho měla srovnat a první dny nic neřešit. Byla jsem svědkem, kdy dítko pokousalo učitelku, ta to mámě neřekla a dítko si srovnala. Sama učitelka mi říkala, že to děti první dny dělají. Prý jsou ve stresu a reagují různě.
Než se tu dozvím, jak to bude hajzlik nevychovaný, tak dítku je 9, chodí do 4. třídy a problémy nemá. Naopak je to zlaté dítě. Jen prostě nechtělo a cítilo se zahnane do kouta.
Ty neuděláš nic. Můžeš mluvit, vysvětlovat, motivovat, ale největší díl práce bude na učitelce. Některé děti zkouší, co jim přijde.
Takové soudy během prvního dne opravdu „miluju“.
Dej tomu čas…víc nevymyslíš, pozoruj, jak se chová, když pro něj jdeš, když třeba přijdeš dřív a on ještě obědvá, nebo tak…ono jak si zvykne, tak se to zlepší, některé učitelky taky rády přehání a nebo si ho spletla…moc to před ním nerozebírej, ať z toho nemá další stres, ať dostane šanci cítit se tam dobře…
A pokousání někoho je buď silná stresová reakce nebo způsob „vyjádření se“, pokud je problém verbální komikace.
Takže s enad tím zamyslet a v rámci toho řešit ruku v ruce rodina-dítě-školka.
@Anonymní píše:
Ahoj, dnes byl syn poprvé ve školce. Jsou mu dva roky a deset měsíců. Na školku se moc těšil, hlavně na děti a na jiné hračky. Ráno proběhlo naprosto v klidu, rychle se rozloučil a bez breku odešel do třídy. Při vyzvedávání jsem mluvila s vychovatelkou a prý to bylo peklo. Nechtěl jíst, vyžadoval krmení (doma jí sám), všechno rozhazoval a neuklidil a pak paní vychovatelku pokousal (nevím o tom, že by někdy někoho kousnul). Ostatní děti byly chválené a já tam stála jak opařená. Pak na závěr dodala, že není moc vychovaný a nic neumí.
Připadám si jak nejhorší rodič, pomalu drilem trénujeme záchod-umýt ruce- oklepat-otřít, sundavat a oblékat boty a oblečení, jídlo jsem neřešila, protože krásně umí jíst lžící a vidličkou. Přišli jsme domu, svlékl boty, uklidil boty, umyl si ruce, svlékl se, pomohla jsem obléct pyžamo, šel se vyčůrat a spát. Co mám dělat, aby ve školce normálně fungoval jako doma?Prosím o anonym.
Ty nejsi špatná matka, problém je, že vychovatelka je úplně hloupá a nevzdělaná. Dítě reagovalo s ohledem na to, že je nezralé a bylo vystresované. Kousání je klasika u nezralých malých dětí a regres je běžná obranná reakce. Jestli tomu vychovatelka nerozumí, tak nemá nikoho vychovávat a ať vrátí diplom.
@Anonymní píše:
Učitelka by si ho měla srovnat a první dny nic neřešit. Byla jsem svědkem, kdy dítko pokousalo učitelku, ta to mámě neřekla a dítko si srovnala. Sama učitelka mi říkala, že to děti první dny dělají. Prý jsou ve stresu a reagují různě.
Než se tu dozvím, jak to bude hajzlik nevychovaný, tak dítku je 9, chodí do 4. třídy a problémy nemá. Naopak je to zlaté dítě. Jen prostě nechtělo a cítilo se zahnane do kouta.
Ty neuděláš nic. Můžeš mluvit, vysvětlovat, motivovat, ale největší díl práce bude na učitelce. Některé děti zkouší, co jim přijde.
Takové soudy během prvního dne opravdu „miluju“.
Náš syn také kousal a teď „brečí“ učitelky ve školce, že odešlo jejich milované dítě do školy a bude jim po něm smutno. To mi řekly. Naštěstí každý není tak hloupý a nevzdělaný jako dotyčná vychovatelka.
@Svistice píše:
A pokousání někoho je buď silná stresová reakce nebo způsob „vyjádření se“, pokud je problém verbální komikace.
Takže s enad tím zamyslet a v rámci toho řešit ruku v ruce rodina-dítě-školka.
S komunikací problém máme. Mluví v jednoduchých větách, víceslabičná slova mu dělají problémy. Doktorka to zhodnotila, že je to normální trošku lenošnej kluk. Původní plán bylo nechat ho tam na dvě hodiny a jít si pro něj, ale vychovatelky řekly, že až po obědě, tak jsem je poslechla. Zítra si pro něj půjdu před odchodem ven, třeba to pro něj bylo moc hrrrr. Situaci kolem pokousání nevím, začali přicházet další rodiče. Do školky šel natěšený, ze školky jako hromádka neštěstí. Je to první dítě, takže nevím, zda to takto má vypadat.
@Anonymní píše:
Ahoj, dnes byl syn poprvé ve školce. Jsou mu dva roky a deset měsíců. Na školku se moc těšil, hlavně na děti a na jiné hračky. Ráno proběhlo naprosto v klidu, rychle se rozloučil a bez breku odešel do třídy. Při vyzvedávání jsem mluvila s vychovatelkou a prý to bylo peklo. Nechtěl jíst, vyžadoval krmení (doma jí sám), všechno rozhazoval a neuklidil a pak paní vychovatelku pokousal (nevím o tom, že by někdy někoho kousnul). Ostatní děti byly chválené a já tam stála jak opařená. Pak na závěr dodala, že není moc vychovaný a nic neumí.
Připadám si jak nejhorší rodič, pomalu drilem trénujeme záchod-umýt ruce- oklepat-otřít, sundavat a oblékat boty a oblečení, jídlo jsem neřešila, protože krásně umí jíst lžící a vidličkou. Přišli jsme domu, svlékl boty, uklidil boty, umyl si ruce, svlékl se, pomohla jsem obléct pyžamo, šel se vyčůrat a spát. Co mám dělat, aby ve školce normálně fungoval jako doma?Prosím o anonym.
První den jsem syna dala do školky do svačiny a byla tam s ním.
Bych spíš řekla, že jsi natrefila na vyhořelou vychovatelku, která toho má plnou pr… už teď a svou zlost a frustraci si vylívá na dětech.
Je naprosto normální, že některé děti vyvádějí první den ve školce. Obzvlášť, když na ně hučí nějaká rachejtle, kvůli každé blbině.
Naše učitelky nám před začátkem školky řekly, že počítají s tím, že děti budou plakat, vzpouzet se, některé se počůrají, nechtějí jíst… Prostě šok no. Ony si časem zvyknou.
Taky si po dnešku přijdu jak matka na prd. Holka šla natesena, a domu jako hromádka neštěstí. Skoro celý čas ve školce probrecela, ale pořád tvrdí jak zítra půjde zas.
Výraz učitelky a dcery kdy spolu šly byl k nezaplacení. Učitelka litostivej pohled, dcera smutná. ![]()
@Svistice píše:
Dítě tam bylo první den, hned na půl dne. Něco po něm „vyžadovat“ nebo očekávat je tedy zcela mimo mísu. Učitelka je slušně neprofesionální.
@Zuzana5n12 píše:
Děláte ve školce? Ono když tam ta učitelka má 25 děti tak jim všem nemůže sloužit. Z provozních důvodů to prostě nelze i kdyby stokrát chtěla.
Ne, nedělám ve školce ale mám celkem dobrou představu, jak to tam funguje. A ne, po těch nejmenších dětech první den nikdy nikdo nic neočekává a nevyžaduje.
Chtěl krmit - no tak mu měla říct, že bude muset sám, že ve školce papají děti samy. Ne z toho dělat před matkou scénu hodnou Národního divadla, jek je dítě po prvních 4 hodinách ve školce hrozné, nic neumí a nevychované.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Prosím o anonym.
Připadám si jak nejhorší rodič, pomalu drilem trénujeme záchod-umýt ruce- oklepat-otřít, sundavat a oblékat boty a oblečení, jídlo jsem neřešila, protože krásně umí jíst lžící a vidličkou. Přišli jsme domu, svlékl boty, uklidil boty, umyl si ruce, svlékl se, pomohla jsem obléct pyžamo, šel se vyčůrat a spát. Co mám dělat, aby ve školce normálně fungoval jako doma?