Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, trápí mě malý. Je mu 6 dnů, doma z porodnice jsme už 3. den a stále ne a ne si najít vlastní režim - pitný. Občas se zadaří, že malý se nají (to kojím min. hodinu) a pak na 3 hodiny usne, ale většinou to je tak, že se nají, pak kouká nebo usne na 15 minut a zase chce prso. Pak cumlá a opravdu pije 15 minut a zase přestávka 10. Takhle kojíme třeba 5 i víc hodin, prokojím tak prakticky celý den. Mléko snad furt mám, stále teče, ale je to hrozně únavné. oblafnout dudlíkem ani prstem se nedá, jakmile mléko neteče, malej se zlobí. Co to je? Otesánek mě chce sníst
Jsem z toho fakt na nervy. Nemáte některá podobnou zkušenost a jak najet na správný režim - kojit hodinu a 3 hodiny spát? Díky moc!!
Tohle jsem mela po tydnu doma, mela spurt, pak to preslo. Ale hodne dlouho jsem mela pocit, ze nic jinyho nedelam, jen kojim
hlavne jez, klidne u toho spi a hodne pij.
Příspěvek upraven 11.01.14 v 16:01
Náš malej takhle jedl skoro 4 měsíce, s tím, že se intervaly prodlužovaly až na 2 hodiny, teď už je mu skoro 9 měsíců a stejně pořád jí cca po těch 2 hodinách
doktorka to věděla a vždycky mi řekla kojit jak si řekne, takže asi vydržet ![]()
Není mu ani týden, on se nebude řídit radiolokátorem s přesností na sekundy. Dávej mu, když si „řekne“, ono se to ustálí, uděláte si režim. Teď stejně nikam nejspíš courat nebudete, takže to koejní není tak obtěžující ne?? Užívej si mrňouse a vykašli se na hodinky.
@lasicce z počátku dávej, když si řekne.. chce to jen čas, ono se to upraví. První dny jsem taky jen kojila ![]()
A jsi si jistá, že opravdu plnohodnotně pije? Pokud jo, tak by musel být průtokový ohřívač (kolik máte počůraných plen?), jak to má s váhovým přírůstkem?
Já dávala malýmu pít, jak si řekl (takže v některých obdobích i po hodině, hodině a půl), ale dávat hodinu v kuse, nebo po 15ti minutách, to tě za chvíli zabije (nehledě na to, co na to budou říkat tvoje bradavky)…a taky by mu to mohlo zadělat problémy s prdama (bříško by mělo mít čas strávit vypité mlíko, než se tam dostane nová dávka)
Asi bych jako první krok zkusila nahřát prsa před kojením, líp to poteče. Možná pije takhle rozfázovaně proto, že musí hodně tahat a tak ho to unaví dřív, než je dosyta najezený (proto po 15min. spánku chce opět pít).
A zkusit jiný typ dudlíku, třeba mu ten, co zkoušíš dávat nesedí ![]()
Vlez si s malým do postele, a koj v leže. ALe z vlastní zkušenosti, děle jak půl hodiny nenechávej. Aby tě neměl místo dudlíku. Ono se to časem srovná.
Neboooj
zasedni do křesla, pohodlně se uveleb, nohy si dej nahoru, k ruce knihu..a relaxuj a nech malého ať dělá co umí
dcerka byla stejá..šestinedělí jsem prostě prokojila:)napapala se, u toho pospávala…někdy vytuhla do dalšího kojení nebo vytuhla u odříhávání..já mezitím surfovala na netu na notebooku
no stres, nech tomu volnej průběh a bude „se to dělat“ samo ![]()
@Verunecka289 Tak to mám asi podobné vyhlídky. I se zavedením příkrmů dítě jí stále po dvou hodinách max. Můžu se zeptat, jaký máte denní režim, co se jídel týče? Děti, které jedí v půl roce snídani-sváču-oběd-sváču-večeři plus nějaké to noční mlíko mi přijdou jako sci-fi. ![]()
@lasicce Krm ho, jak potřebuje. On se musí naučit jíst/sát, dostat sílu vycucnout najednou větší objem, který ho zasytí, tvoje prsa se musí naučit produkovat přiměřeně dítěti. Nejlepší je tomu nechat volný průběh. On si časem nějaký režim najde. Hlavně se neupínej na stále oblíbené doporučení chytrých knih a některých porodnic „děti se kojí á tři hodiny z jednoho prsa, jinak je něco špatně“.
Já takové to „nedělat dítěti dudlík“ nemám ráda. To mrně nic jiného než mámu jako jsitotu nemá…já dudlík dělala a dělám kdykoliv malá (10měsíců) chce..a musím říct, že bohužel už chce „dudlík“ čím dál míň a tedy je čím dál méně „pohody“ a o to více legrace a běhání za tím malým špuntem
myslím, že většina žen mimo „civilizovaný“ svět tohle vůbec neřeší a nevšimla sem si, že by tam dorostenci viseli matkám u prsa
![]()
Prokojila jsem prvních 6 týdnů
kojení trvalo i hodinu a půl v kuse
no film to jistil ![]()
Ještě dodám, že z kojení které trvalo průměrně hodinu (každé kojení!) se za první 4měsíce Anetka postupně „vypracovala“ a pak už si potřebnou dávku vytáhla za cca 5-10min… užívej si tyhle první týdny a VĚŘ SI!, že to děláš správně a že prcek prostě „ví“ proč, co a kdy chce ![]()
Šak já s ním polehávám a ten dudlík mu skoro i dělám, ale vyčerpává to fest
navíc je to spojené s bolestí ze zatahování dělohy ![]()
@lasicce píše: Šak já s ním polehávám a ten dudlík mu skoro i dělám, ale vyčerpává to festnavíc je to spojené s bolestí ze zatahování dělohy
to rychle uteče
to známe všechny ![]()