Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všechny,
Věřím, že takových diskusí zde již bylo hodně, ale bohužel jsem zatím nenašla pořádnou pomoc.
Mám 2 týdenního chlapečka. Po narození měl žloutenku, takže byl zesláblý a spal. Díky tomu se samozřejmě nechtěl vůbec k mé bradavce přisát. Proto mi ale prsa natekla a i bradavky jsem musela léčit hydropolštářky. Dali mi v porodnici klobouček, ať to zkouším s ním. Tak jsem zkoušela, ale také téměř bez úspěchu. No a jelikož chtěli, ať malý začne přibírat, začala jsem ho přikrmovat. Prsa se mi zlepšila a mě lehce začalo mléko téct, ale stejně se nedařilo přisátí. On brečel, vztekal se hlady a já brečela zoufalstvím. Pomáhaly mi i sestřičky, jenže se ho snažily dát k prsu násilím, což samozřejmě nepomohlo. Přes prst a injekční stříkačku se nají, ale stejně se nepřisaje. Snažím se stále přikládat. Pozvala jsem laktační poradkyni a na chviličku se přisál k jedné bradavce, druhou úplně odmítá. Odsávám málo mléka, ale když si ho dám na hruď, tak mi mléko trošku teče. Proto je vlastně z 80% na UM a zbytek mu dám své.
Takže už opravdu nevím, co dělat.
Myslím, že ztrácím motivaci.
Díky a pěkný den
Dcera taky musí dokrmovat, malý u prsa hned usne a nechce tahat. Normálně vůbec, přes klobouček aspon něco. Stříkačkou to taky nešlo, nepodařilo se to ani sestřičce v porodnici. Snaž se co nejdýl udržet i to kojení. a dokrmuj, aby přibíral.
Ještě to párkrát zkus, ale jestli nebude žádný zlepšení, zkus přejít na umělý mlíko úplně, za mě je to lepší než abyste byli oba nešťastný, minčo se trápí hlady a ty nervama… já u prvního dítěte obrečela, že jsem musela přestat kojit a co se stalo? Vůbec nic, mam zdravý 10letý dítě, teď u druhýho jedu režim „buď to půjde, nebo ne a když ne, tak se to nepose*e“a rozhodně nebudu další dva týdny trápit nás obě abych kojila za každou cenu - tohle považuju za největší chybu, kterou sem udělala s prvnim děckem ![]()
Prosím tě vykašli se na to, budeš se zbytečně stresovat. Par kapek mm to stejně nespasí. Na um vyrostly miliony děti a prd se stalo.
Ahoj, mně hlavně zmrvili kojení v porodnici tím, že mě nutili dítě přikládat co 3, pak 2, pak hodinu k prázdným prsům, což způsobilo, že dítě začalo prsa odmítat, když v nich nic nebylo (ještě aby ne
). Mám pozdní nástup laktace, vždy 5. den ať dělám co dělám, takže dokrmováno UM a lahvičkou, což mi přijde Ok, lahvičku měla takovou, že se z ní nadřela tak, že byla zpocená až na zadku (60 ml aktivního sání za 20 - 30 minut) nesrovnatelně náročnější než nějaké kádinky a stříkačky (moje zkušenost). Ale suma sumárum, domů jsem přijela s bolavými prsy a s dítětem plně na láhvi a UM, vyslyšela si tunu “dobře míněných rad”, jak mám všechno (lahvičky, UM, kloboučky, váhu, odsávačku) vyhodit, ideálně zalézt na x dní někam do postele, no….blázinec.
Vykašlala jsem se na všechny tyhlety načtený mamily (a výhružky o tom jak mi tohleto a támhleto zkazí kojení), vzala rozum do hrsti (užívala vše výše zmíněné, přeci jenom je pro mě nakrmené a spokojené dítě důležité) a dnes plně a výlučně kojim
Víš jak jsem “vrátila” malou k prsu? Vzala jsem klobouček, nakapala do něj UM, opatrně přiložila na prso a nabídla malé - jakmile zjistila, že z toho něco kápne, ochotně se přisála a sála! Tím jsem postupně naučila malou zpátky přijímat prsa a sobě společně s odsávačkou jsem navyšovala laktaci. Jinak měla jsem MM dost málo ze začátku (měla jsem to taky jako ty, tak 80 % UM), LP mi poradila přikládat 8-10× za den a aspoň 4×-5× odsát. Trvalo celé šestinedělí. Odsávej, i když nic nekápne, ideálně dvoufázovou elektrickou odsávačkou - i tak to stimuluje prsa. Taky jsem ještě ze začátku (3 týdny od porodu) dala nějakých 20 ml na odsátí, kolikrát ani to ne, ale postupně to rostlo
, dneska dam 100 ml za 20 minut - to jsem dříve dala za celý den. Důležitá je psychická pohoda a VYDRŽET. A ideálně nečíst moc internet (o kojení stále koluje spoustu mýtů)…., najít si jednu dobrou LP a s ní spolupracovat - ideálně třeba pár týdnů, ať máš jeden zdroj informací a hlavně přizpůsobené tobě na míru (já mám například 3 laktačkami schválené kloboučky, ale malá to umí i bez nich)….Já když čtu Mamilu apod., tak bych podle jejich dogmat vůbec neměla kojit, moje dítě mělo být dávno zprzněné láhví a kloboukem a já totál bez mlíka nebo aspoň s mastitidama, protože klobouk.
Jinak - já absolutně jako nejlepší pomůcku pro neprisavajici dítě a málo mléka považuji suplementor - sama ho doma mám (nakonec jsem nemusela použít) a příště ho sebou vezmu do porodnice rovnou
. Drž se, vím, že to je na palici. Sama jsem prošla celkem peklíčkem, ale dneska jsem ráda, že jsem vydržela.
@XoxoMonika17 píše:
@terien vážně? Já všude slyším, jak každá dobrá.
A k čemu? Myslíš, že to něco zachrání?
@terien píše:
A k čemu? Myslíš, že to něco zachrání?
Pokud kojit chce a existuje možnost, že kojit bude, tak rady typu „vykašli se na to a dej UM, však na tom hodně dětí přežilo“, jsou úplně mimo. Uměle mléko je skvělá věc, když matka kojit z jakéhokoliv příčiny nemůže, a bohu díky za něj, ale je to jen náhražka mateřského mléka a jsou, představ si, mámy, které pro své dítě tu náhražku nechtějí, když je možnost kojit a moci mu dát mléko, které je složením dokonale uzpůsobené přímo jemu na míru. Bez ohledu na to, že kojení není jen o nakrmení se. Se stim smiř.
@SlečnaDahlia píše:
Pokud kojit chce a existuje možnost, že kojit bude, tak rady typu „vykašli se na to a dej UM, však na tom hodně dětí přežilo“, jsou úplně mimo. Uměle mléko je skvělá věc, když matka kojit z jakéhokoliv příčiny nemůže, a bohu díky za něj, ale je to jen náhražka mateřského mléka a jsou, představ si, mámy, které pro své dítě tu náhražku nechtějí, když je možnost kojit a moci mu dát mléko, které je složením dokonale uzpůsobené přímo jemu na míru. Bez ohledu na to, že kojení není jen o nakrmení se. Se stim smiř.
A jaké jsi už vyzkoušela kojící polohy? Prso bych cpala hlavně v polospánku. Co uzdička, je ok?
Ja len pre povzbudenie - známa mala u dieťaťa žltačku, dlho sa neprisal vôbec, potom len veľmi občas, dostať sa k plnému kojeniu im trvalo 3 mesiace. Ale podarilo sa to a nakoniec kojila 2 roky.
Takže ešte nič neni stratené.
Já taky neměla teď mléko. Obecně jsem u všech dětí měla problém s kojením. A hele, tady nám v porodnici furt cpou k jídlu rohlíky a 3. a 4. noc syn tak strašně řval, vůbec jsem nespala. A prsa měl v puse furt. A najednou jsem teď jako dojná kravka, trhám tu v krmení rekordy.
Kolegyni tady na pokoji zase laktace nastupuje později, takže vždycky zkusila nakojit a pak dokrm. Teď se ukázalo, že měla i špatnou techniku, tak to se sestrou opravily. A už mě začíná dohánět, každým dnem se dávky vypité mimčem zvyšují.
Jde o to, pokud je vůle kojit, najít příčinu, proč kojit nejde. Určitě jsou případy, kdy laktace nenastoupí
ale těch IMO nebude mnoho, protože dřív by dítě nepřežilo.
@SlečnaDahlia píše:
Presne tak.
Zakladatelko, pokud chces kojit, zkus tu motivaci jeste posbirat. Klidne jeste muzes plne kojit a porad je to jen 2 tydny vs. treba 2 roky pohodlneho kojeni. Jeste mas plno casu se hecnout a dat to.
Chce to opravdu dobrou laktacni poradkyni.
Pokud mas prsa porad nalita, zakladem je prso rozmasirovat, odstrikat a promackat v teple sprse tak, aby zmeklo a aby sel dvorec dvema prsty vytvarovat do placky, ktera zapadne diteti do pusinky.
Na tvrde nalite prso se ti neprisaje.
Pokud budes mit dobrou techniku (laktacni poradi) a polohu, prisaje se ti i bez kloboucku. Pak mu muzes do pusinky podstrcit i suplementor, ale pokud dostatecne casto odsavas a budes prikladat, laktace normalne stoupne a bude stacit.
Zkus i tzv. prirozenou polohu, tj. polosed a dite bricho na bricho, nozickama k tvym noham, hlavu do zaklonu a dvorec do pusy, deti se takto prisavaji lepe.