Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den. Chci se zeptat na radu, jak řešit situaci s půjčováním hraček. Mám dceru 14 měsíců a často se vídáme s mou sestrou, která má dcery dvě (4 roky a 2 roky). Častěji se vídáme u ní než u mě, je to tak snazší.
Moje dcera si chce vzít nějakou hračku u nich, třeba míček a chce si s ním hrát. Ovšem ta dvouletá začne hned řvát a nepůjčí. Tak dám své dceři jinou hračku, ale v tom je ona hned zase u nás a bere jí zase tu jinou hračku. A takhle pořád dokola. Takže moje dcera věcně jen kouká a někdy i brečí. Když vezmu její hračky s sebou, tak jí je taky seberou a pak jí strkají zase jiné hračky, které nikdo nechce. Prostě se z toho asi zblázním, jdu k sestře v klidu na kafíčko a ani nepokecáme, protože je slyšet jen řev, jak se tahají o hračky. A nejen o ně, moje dcera si třeba vytáhne botu a rozepíná ji a tu jí berou taky. Vysvětlit se nic nedá, navíc ségra je na to zvyklá, že se dcery rvou o hračky, tak to řeší tak, že jim kupuje na chlup stejné hračky, i barvu. I když měla jedna svátek, tak ta druhá dostala stejnou hračku. Prosím vás, je to normální? Už se mi tam ani nechce chodit. Já chápu, že jsou to malé děti, ale třeba moje dcera to vyloženě na všechno nedělá, vadí jí jen, když si vezmou její nejmilovanější hračku, to pak brečí. Ale jiné hračky půjčí. Dokonce moje dcera chce podat té sestřině mladší jejího medvídka a jen co na něj sáhne, tak zase řev. Tak je to normální? Poraďte, jak to řešit. Nechci zasahovat do výchovy své sestry a nechci ty její holky okřikovat, jsou to vlastně většinou jejich hračky a na výchovu je tam ona… ale co mám dělat já, když ona je salámista?
A jak na to reaguje vase sestra? ta nerekne svym detem ze ted jsi tu hracku pujci vase dcera?
Scházet se jinde, pokud to nevysvětlí matka, tak s tím Ty asi nic neuděláš.
U nás jdou některé hračky tabu, ale zbytek se půjčuje, sice musím vysvětlit, že si jen půjčí na hraní a vrátí, ale jde to.
@pppetulda22 Někdy jo, ale ona není moc důsledná, ony ji až tak neposlechnou anebo když to řekne fakt vážně a naštvaně, tak děti začnou řvát a ona jakoby rezignuje a tu hračku jim dá, aby byl klid. Což je prostě blbost, ale co já můžu říct. Jsou to jejich hračky.
Bože holky, jste ségry, to je takový problém si o tom promluvit? Tři malý děti vám čas na klidné kafíčko asi nenechají, holt je potřeba ty malé trochu usměrňovat. Vezmou té nejmenší hračku? No tak přiskočím, vrátím jí ji zpět, v klidu to těm větším vysvětlím, třeba pětkrát. Sestra se neurazí, o nic přece nejde.
@bublinek To si taky říkám, že budeme muset chodit asi ven. No a dvouleté dítě už by to mělo chápat? Nebo je pořád ještě malé?
@Podhoubi
tak to bych se taky schazela asi nekde jinde.bylo by mi lito meho detete.vasi sestru nechapu ale s prominutim vychovava pekne rozmazlence. Nebo jsi s ni promluvte ale podle toho co pisete tak jsi to uvedomuje ale nema na to jsi udelat poradek se svymi detmi a je pro ni jednodussi resit to takhle nesmyslne
Já bych si se sestrou promluvila, že ti to je líto a že by jsi byla ráda kdyby holkám vysvětlila, že nesmí být lakomé. Pokud by se to nezměnilo přestala bych tam chodit a nebo bych na ty dvě houkla sama. Však to jsou tvé neteře ne cizí děcka. Moje dcera bude mít za chvilku tři roky, když se pokusila být vůči jiným dětem lakomá tak dostala takový kartáč, že teď už automaticky když přijde nějaké dítě sama nabídne hračky, jde se rozdělit o bonbóny apod. Pokud by se někdo tak škaredě choval vůči ní opakovaně tak už bych ho nevyhledávala a nebo bych vzala své hračky, na které by ti lakomci prostě nesáhli a hotovo.
@pppetulda22 Přesně tak, ona jim hrozně ustupuje a řeší to absolutně špatně, ale on jí to říkal i partner (s tím svátkem, jak koupila stejnou hračku i té druhé) a ona že prostě takhle by se o tu hračku praly atd. Takže radši ustoupí a koupí vše dvakrát, aby byl klid. Včera moje mamka koupila všem holkám jednu hračku, stejnou, ale každá měla jinou barvu a hned byl průšvih, že nejsou úplně stejné. Ach jo. Mé dcery je mi právě taky líto a být to moje děti, tak s nima jednám úplně jinak. Ona jim třeba řekne: „Eliško, nech jí hračku, vždyť je to ještě miminko…“, ale ona ne a ne a když nechce půjčit, tak prostě nepůjčí a ségra dá mé dceři třeba něco jiného. A furt dokola.
@LimitedEdition No, včera se mi právě stalo, že jsem „houkla“. Zařvala jsem: „A DOST!“ - všechny ztichly a koukaly na mě, i ségra a já pak pokračovala už normálním hlasem: „Všechny zlobíte. To se nedělá.“ A ségra koukala, jak kdybych si dovolila hodně, ale jako zasmála se, ona proste jim skoro nedá na zadek a tak. Takže to je pak fakt těžký.
Jasné, ze tvoje půjčí. Je ji jen 14 měsíců, to ta moje taky půjčovala bez řeči a bylo ji to jedno. Kolem 2 roku přišlo přivlastňovani „to je moje“ a nechtěla půjčit. Vysvětlují, ze jen pujcim a vrátím. Občas to projde občas ne. Nutit půjčovat hračky, které jsou její a ma je rada mi přijdou jako nesmysl na obou stranách, já taky přece nepujcim něco co nechci a nikdo me nebude přeci nutit. Vypít si v klidu kádě u 3 malých děti mi přijde jako utopie. Ta 4 už to chápat má, ale ta mladší ne. Když ji vezmou hračku tak bez a ber ji s vysvětlením zpět. Vis co, i chápu kupování dvou hraček, protože poslouchat denně řev a řešit rvačky to by te taky dlouho nebavilo a pochopit to s jedním malým dítětem ani nemůžeš. Taky jsem to tak jednu dobu dělala a pak najednou byl klid a ted už opravdu neresim. A taky jsem i nevychovne hračku vrátila aby byl klid a ne řev. popřípadě se scházet někde v cizím prostředí, tam ani jedno dítě nebude mít nic svoje a mel by byt relativní klid. Jediný co mi trochu vadí, je to jak se ptas jestli je sestra normální když kupuje dvoje hračky a ze resis její výchovu tady a ne v klidu s ni. Protože do toho ti nic není a především mi tohle u sourozenců přijde jako nesmysl. Pak jsou z toho akorát zbytečný hádky.
S tím dáváním dárků oběma dětem při svátku jednoho, měla tendenci moje matka. Zatrhla jsem to. Byla schopná pochopit už mladší dcera ve 2 letech, že teď dostává jen někdo.
Jak to dělá, když má narozeniny ona nebo otec dětí? Holky taky něco dostanou, aby jim to nebylo líto?
Promluvit se sestrou. Aby zakročila důrazněji, aby vysvětlila tomu řvounovi, že si tu hračku „to mimino“ jen půjčí a vrátí jí to.
@Podhoubi
Tak by se o tu hracku praly.je jim to treba vysvetlit nebo potrebuji obcas dostat pres zadek a byl by klid.tak jsi je vychovava k tomu ze musi mit vsechno co ostatni a az povyrostou tak se z toho teprve zblazni. vubec vam nezavidim tuto situaci a bud bych se schazela jinde a nejak to pretrpela nebo by mi jednou ruply nervy a proste by jsme se nestykali. snad to sestra brzo pochopi a bude to vyresene
Tohle dělá dítě mojí známé. Automaticky bez zeptání zabaví všechny hračky co doma máme, ale sama nepůjčí nic. Dokonce má pak ještě takové průpovídky jakože: Ať se ten a ten na mě nedívá, nechci aby se díval na svoje domácí zvířátko, nechci aby mluvil.
Rodiče to neřeší.
Takže už k nám nezveme a vídáme se na neutrální půdě. Ale vidíme se jednou za dva měsíce tak je to celkem jedno
Takže za mě - omezit kontakt a vídat se na neutrálním místě.
„teď si hraje s míčkem Filoménka, počkej.“ nic těžkého, pochopí i dvouleté dítě. Sice asi ne napoprvé, ale pochopí.