(Ne)respektování hranic /pravidel

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
249
17.10.13 11:20

(ne)respektování hranic /pravidel

Prosila bych o radu, jak řešíte, když dítě nechce respektovat určitá pravidla, dohody, které v každé rodině jsou. Nebo se na něčem domluvíme, např. že dneska po večeři hned vyčistíme zuby – ale po večeři mi řekne že ne a ne a ne
Nebo dneska u snídaně – schválně háže drobky na podlahu – řeknu jí, že OK, ale že je potřeba je pak zamést než odejdem do školky – ale ona prostě, že ne – navrhnu, že ji mohu pomoct, ale ne – jde vám to vyřešit nějak vklidu???
Já bych hrozně ráda všecko vyřešila prostě tím, že se na tom spolu domluvíme, ale dcerka (4 roky) je hrozně zaměřená jen na sebe a na to, že něco chce hned, tady a teď – a nějaká domluva se mi nedaří v docela velkém procentu případů – dost ráda bych s tím něco udělala, aby to šlo.
Taky mi hodně kašle na druhý. Já nechci aby byla nějaký asertivní génius, ale nejde mi vysvětlit, že je třeba brát alespoň elementární ohledy na druhé, aby spolu mohli fungovat. Nejde někomu něco sebrat, když jde kolem psa - šlápnout na něj…
Snažím se věci řešit klidně, vysvětlit proč to a ono, domluvit věci tak, aby vyhovovali všem zúčatněným - akorát to dost často končí ze strany dcerky protestním řevem. Snažím se jí vysvětlit, že tím se nic nespraví, že je třeba mi normálně říct, co chce a pak to nějak spolu vyřešit, ale to vztekání mě nějak ubíjí a je docela těžký tůstat vklidu…
Jak to řešíte u vás – zejména bych uvítala řešení, které vám fungují :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5173
17.10.13 11:26

Mám doma 3 roky chlapeček - k lidem a zvířatům hodný, v kolektivu podle učitelky oblíbený, ale někdy mám pocit, že všechno mi dělá na truc - oblíkat se nebude ani po dobrým ani po zlým. když se rozhodne že nepůjde tak nepůjde - nepomůže domlouvámní, na zadek sliby vyhrožování. Prostě zkouší co vydržím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
17.10.13 11:29

No, já sice teprve budu rodit.
Ale napadlo mě, co takhle naplácat na holou? 8o :nevim:
Samozřejmě všeho s mírou, nechci to přehánět tou beztrestní výchovou jak mají v americe, ale ani nechci trestat za každou blbinu.
Ráda bych fungovala s domluvami, vysvětlováním a tak, ale občas naplácat na holou by snad taky nemuselo být ke škodě? :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2118
17.10.13 11:33

Ahoj asi ti moc neporadím, ale já začínala s výchovou svých dětí formou pohádek, povídek. Vždy když se jim něco nepovedlo, byly vzteklí plačtiví, odmlouvaly začla jsem příběhem o jednom zlobivém klučíkovi, holčičce…Klasicky byla, byl jednou…kolem druhého roku byly děti schopné mi s příběhem pomoci tak aby skončil dobře a braly si z něj poučení…fungovalo to a dodnes funguje nejmladší budou v dubnu 4roky, nejstaršímu 15. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
17.10.13 11:34

Mám kluka (2 roky) a osvědčuje se mi na něco, co se mi nelíbí reagovat rázně jednou, dvakrát a potřetí už na to nedojde, hysterický řev ignoruju nebo dostane na zadek a hotovo. Třeba bude hůř, ale prozatím to funguje. Zkusí všechno, ale potřetí už to prostě nedělá, buď zapomene, že to původně chtěl nebo stačí to, že mu vynadám příp. naplácám. Mluvím o věcech typu zatahat psa za chlupy, vykramařit skřínky v domě, máchat si ruce na dvoře ve vodě apod.

• Citovat
  • Upravit
wasean
17.10.13 11:52

.

Příspěvek upraven 08.01.15 v 12:39

• Citovat
  • Upravit
603
17.10.13 12:13
@zvědavá borůvka píše:
No, já sice teprve budu rodit.
Ale napadlo mě, co takhle naplácat na holou? 8o :nevim:
Samozřejmě všeho s mírou, nechci to přehánět tou beztrestní výchovou jak mají v americe, ale ani nechci trestat za každou blbinu.
Ráda bych fungovala s domluvami, vysvětlováním a tak, ale občas naplácat na holou by snad taky nemuselo být ke škodě? :jazyk:

Ano, deti nemas…
Se ctyrletakem se vetsinou da domluvit, placani na holou je potupne, nic neresi a absolutne nerespektujici pristup k diteti! @fanča Myslim, ze to zakladetelko delas spravne…nadrobis-zametes, pripadne aspon donest lopatku. Kdyz chce neco ciziho - zeptat se majitele, pokud dovoli, muze si hrat, jakmile to chce zpet je potrebe vratit. Opakovat, opakovat…U nas funguje, nekdy bez problemu, jindy je treba vic vysvetlit.Syn 3,5 a dcera 14 mesicu - tam jen pusobime a uvidime co z toho bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
17.10.13 12:47

@helenkka souhlasim :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
17.10.13 13:02

@Zuzz

Já to nemyslela nijak zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
249
17.10.13 13:03

@zvědavá borůvka No já na to „plácání“ moc nejsem, ikdyž trpělivost nemám nekonečnou a ruka mi též někdy ujela. Ale nemám pocit, že když ji „naplácám“ protože se nechová, tak jak já chci, že to bude lepší. Třeba si dá příště pozor (třeba u nás ale tohle vůbec nefunguje), ale já potřebuju, aby pochopila, proč je to a to potřeba a pak měla vnitřní potřebu se podle toho chovat. Zní to asi šroubovaně, ale myslím, že jinak to nefunguje :mavam: Nechci aby dělala věci z důvodu poslušnosti, ale protože se tak ona rozhodla.

Díky všem za příspěvky. Jen mě prostě ničí to vztekání. Třeba to ale tak nějak potřebuje, aby to zpracovala, nebo nevím.
Trpělivost a opakování je fajn. Někdy mám pocit, že něco říkám už potisící a modlím se, aby se to konečně dostalo až do mozečku a nezastavilo se na úrovni uší :mrgreen:
Je to holt takové období, škoda jen, že to trvá už rok :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
17.10.13 13:08

MÁM 4letého kluka. Přijde mi, že ještě mic na sliby není zralý, zvlášť pokud je to v delším časovém horizontu. Stále jedeme spíš v systému: Když není jedno, nebude druhé. Takže po večeři se čistí zuby. Když nebude mít vyčištěné zuby, nebude pohádka před spaním. Na povídání a pohádku před spaním má 30 minut, jestli si ten čas probendí diskuzemi o tom, jestli si bude zuby čistit nebo ne :nevim:
Na zuby teda u kluka pomohl Byl jednou jeden život - zuby a dutina ústní. Když viděl, jak si tam baktérie budují své brlohy, tak čistí jak ´das.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
17.10.13 13:10

Vztekani je taky potreba - emoce, ta je potreba jit ven, musi to prozit, tak to proziva vic. Mozna zkusit byt s ni i pri vztekani, dat najevo, ze nedela nic spatneho. Kladne emoce mame radi, tak je potreba umet si poradit i s tema Preju hodne trpelivosti a pokud nemas precteno, tak zkus Respektovat a byt respektovan :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
17.10.13 15:10

Hodně pomůže když začneš uvažovat a zjišťovat proč se tak dítě chová než si myslet, že vše dělá naschvál. Nedělá. Objevuje svět, rozházený pokoj pro dítě rozhodně není binec, drobky na zemi je zkouška co se stane až tu misku obrátím a a pod. Až se na to začneš dívat takhle bude pro tebe jednodušší hledat řešení. Děti je potřeba pozitívně motivovat - třeba u nás na zoubky pomohla tato písnička, je sice ve slovenštině, ale to vůbec nevadí je chytlavá a moje děti ji žerou
 http://www.youtube.com/watch?…

Drobky bych začala vysvětlovat když budete víc v klidu a ne ráno ve spěchu. Začala bych třeba zametat fazole ( to jde lehko) a na tom se to dobře naučí a pak bych začala vysvětlovat proč to vadí na podlaze, že na tom můžeme uklouznout a pod. Hlavně nečekej, že to pobere hned.
Dále emoce - má na ně nárok a je i potřeba aby je dítě prožívalo jak radost tak smutek. my dospělí se umíme přetvařovat a chovat se „správně“ ale dlouhodobě utlačované emoce nadělají víc zloby než užitku aj dospělým, když je neumíme zpracovat. Takže nechat vyzuřit a pak probrat.
Ale nejlepší „výchova“ je prostě dítě bezmezně milovat, i když se vzteká:-) - vím zní to jak z knížky, ale ono to dítě které má dostatek lásky a pochopení zvládne i období vzdoru lépe.
Ještě jsem zapomněla na hranice. Dítě je potřeba upozorňovat jasně co lze a co ne (hygiena, ohrožení sebe nebo druhých, chování ke zvířatům). Když ty hranice má je to pro něj určitá jistota.
Třeba na ten binec u nás funguje pravidlo - v pokojících se můžou přes den válet hračky ale ne v obýváku a v kuchyni kde s chodí a kde by to vadilo - ukazujeme si jak to vadí při chůzy. Vysvětluji pořád dokola. Večer se pokoje uklízí. Většinou hrou - uklízí celá rodina:-), ale začít musí děti, když ne něco nebude. Nevím co dále třeba plivání, prskání u stolu ( jednou měly kluci takové období), nemilosrdně odvádím od stolu, jelikož jsou oba jedlíci je to pro ně velký trest:-). Házení kamínků na hřišti do dětí - odcházíme domů hned. Syn to zkusil jenom jednou pak už nikdy. Jak se mají chovat k naší feně - no ona si to zařídí sama, upozorní hned když je něco špatně. Ono ty zvířata to zvládají líp než my:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
17.10.13 19:09

@zvědavá borůvka klid, já mám tři děti a souhlasím s tebou (bezdětnou), takže to asi nebude o tom, jestli děti máš nebo nemáš, ale jaký máš přístup celkově. Švagrová taky zastává to věčný vysvětlování a domlouvání a její děcka jsou k nevydržení. Když je dítě agresivní na ostatní děti nebo zvířata, tak je na čase zamyslet se, jestli to domlouvání funguje :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6160
17.10.13 19:36
@novo123 píše:
@zvědavá borůvka klid, já mám tři děti a souhlasím s tebou (bezdětnou), takže to asi nebude o tom, jestli děti máš nebo nemáš, ale jaký máš přístup celkově. Švagrová taky zastává to věčný vysvětlování a domlouvání a její děcka jsou k nevydržení. Když je dítě agresivní na ostatní děti nebo zvířata, tak je na čase zamyslet se, jestli to domlouvání funguje :nevim:

Njn, chápu.
Já osobně bych volila zlatou střední cestu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí