Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky nevim si rady, dcera 3 roky začala chodit do školky a prý se jim tam steká až si lehne na zem.byla jsem z toho v šoku protože mi to doma nikdy neudělala, neříkám že je extremně uječena pokud není po jejim ale já ji nedovolim vše co chce to at si ječíjak chce, ale jak začala chodit do školky tak k tomu ještě přidala to válení po zemi, furt ji vysvětluju že se to nedělá i jí už dám na zadek zato slíbí že bude hodná a ve školce to udělá znova. Už fakt nevim jak na ni a každý den stížnosti ve školce už mi přijdou taky jako ostuda.
Co to je stekat? To jako štěkat? Nebo snad myslíš vztekat se?
Češtinu jsem studovala a teda takový slovo neznám. ![]()
Když se u nás někdo VZTEKÁ tak prostě počítám do tří na tři přijde plácnutí
funguje zaručeně
Omlouvám se, ale to slovo mě taky dostalo
u nás na vztekání pomáhá ignorace a nebo udělat to samé, ale chtěla bych vidět tu učitelku ![]()
@nepř. Pinkie píše:
Co to je stekat? To jako štěkat? Nebo snad myslíš vztekat se?![]()
![]()
![]()
Češtinu jsem studovala a teda takový slovo neznám.
je je, zase nekdo rypavy ![]()
k tomu vztekani. myslim, ze to prejde.je v novem prostredi, delaji tam neco jineho nez doma. zvykne si.ja bych na to neupozornovala a ucitelkam bych rekla postup, ktery delas ty doma, kdyz ji chytne zachvyt vzteku
Pardon za slovník:-)ja sní právě doma problém nemám ale ve školce učitelky, já na ní jednou křiknu a ona přestane. Nechci používat to že jí budu furt dávat na zadek ale co sní mám dělat, je hrozně umíněná vše chce dělat sama a pokud ji předběhneš nebo uděláš něco co ona chtěla udělat tak začně hned ječet, místo toho aby řekla já to chci udělat atd. A to jí to denně vysvětluji
Taky mě to slovo bacilo do obličeje:-D podle mě děti zkouší co jim všechno projde a když projde, tak pokračujou..
@kalotaček píše:
Pardon za slovník:-)ja sní právě doma problém nemám ale ve školce učitelky, já na ní jednou křiknu a ona přestane. Nechci používat to že jí budu furt dávat na zadek ale co sní mám dělat, je hrozně umíněná vše chce dělat sama a pokud ji předběhneš nebo uděláš něco co ona chtěla udělat tak začně hned ječet, místo toho aby řekla já to chci udělat atd. A to jí to denně vysvětluji
Já ti zas řeknu, že chápu jí…
Já to měla hodně dlouho do dospělosti, že přesně jak píšeš, když jsem chtěla něco udělat a někdo to udělal dřív, vlít do mě hrozný vztek… To samé, když jsem pro někoho měla překvápko a on přišel dřív, nebo mi řekl, že to ví, tak to jsem vztekem snad i rudla
![]()
Taky jsem si říkala, jaké stékání nebo štěkání, či snad vztekání..
No každopádně doma bych řešila ignorací, to dítě prostě přestane existovat a hotovo.
Pokud se vzteká na ulici, jdu dál.. cizí dítě prostě (samozřejmě podle situace, nenechám dítě válet u cesty a nejdu pryč - přemístím vztekače na bezpečné místo a ignor).. občas zabere pevné sevření a šeptání do ouška.
A co se týče vztekání ve školce - učitelky by měly mít pedagogickou školu, zaměřenou na práci s dětmi, kde mají i psychologii a na období vzdoru u dětí ve školce by měly být připraveny, tedy klídek, ať si s dítětem poradí. Alespoň přesně takto mi to pravila přímo učitelka mateřské školky, že kdyby si s takovými dětmi neporadily, byla by jim pedagogika na nic. ![]()
Vždyť je ještě malá.
Píšeš, že jsou jí tři a je ve školce teprve měsíc a půl. Opravdu nemá žádný smysl jí dávat na zadek celé hodiny potom, co se to stalo, to je ptákovina - odreaguješ leda svoje nervy z pocitu „ostudy“ (ukážeš, jak se vzteká dospělý
), ale určitě nezpůsobíš, že si to jakkoli spojí s budoucí situací ve školce.
Nepíšeš vůbec nic o tom, kdy to vlastně dcera dělá a proč. Řekly ti učitelky souvislosti? Ptala ses dcery, co ji rozzlobí? Zkoušeli jste vymyslet nebo nacvičit jiné řešení situace? Má tam kamarády? Chodí tam ráda? Jak vychází s učitelkami jinak? Jak to učitelky vlastně řeší?
Situace je ta že malá pokud neni po jejim tak prostě začně ječet dupat a lehat si na zem, třeba chce bublifuk ja řeknu že ne že až venku a hned začně histerie to samé když třeba zastavim za ní vodu v koupelně atd.Ve školce ani nechce moc spolupracovat, je teda odmala živější ale to stekání a ta umíněnost mi přijde že je od dvou let extrem a furt ne a ne přestat. Dneska situace začala že byli v umývárně a chtěla zastavit vodu nedovolili a malá se žačala válet po zemi a ječet jak blázen a trvalo delší dobu než jí prý srovnali, malá si z dětma moc nehraje spíš sama
@kalotaček Chápu. Těžko takto na dálku soudit, jestli je to jen normální období vzdoru nebo jiný problém.
Protože ale píšeš, že ve školce je to horší, asi půjde i o složitější adaptaci na školku. I podle toho, že si s dětma moc nehraje. Pro některé malé děti je školka opravdu hodně náročné prostředí. Dala bych tomu ještě čas a kdyby to nepřešlo, zašla bych do poradny.
Co nám pomohlo na vztekání - mluvit o situaci doma v klidu, ptát se, co ji rozzlobilo, co cítila (neshazovat) a zvolit a „trénovat“ si společně jiné řešení. Děti se často vztekají, protože neumějí jiný způsob zpracování emocí a řešení situace.
Taky můžeš dávat omega3 mastné kyseliny - tj. rybí tuk, tablety s rybím tukem. To je důležitý a nám to pomáhalo hodně.
Jo a u syna to taky hodně souviselo s nedostatkem spánku. Ve školce se v chaosu mezi bezmála třiceti dětma rychle unaví, ale přitom nevyspí. Ve výsledku pak byl předrážděný z přetažení a únavy.
Nenapadá mě nic jiného, co můžeš dělat ty takto na dálku, protože ve školce jsou učitelky ne ty, ony na to mají vzdělání a neumět si poradit se vzteklým tříleťákem… to by tu práci pak mohl dělat kdokoli. ![]()
Následný trest od tebe má podle mě smysl jen tehdy, pokud jí to v dané situaci někdo připomene. Jinak je to pro ni příliš vzdálené, je malá než aby si vzpomněla sama, co před dlouhou dobou říkala máma, když ji právě teď válcují emoce. ![]()