Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To můžu být šťastná, že mi manžel nezabavil mobil
. Věčně nadává, že mám vypnuté zvonění. Když se potřebuje dovolat, tak se nedovolá, ať hodím telefon do vody, když je stejně k ničemu. Jednoduché. V práci mám zvuk vypnutý. Pak ho zapomínám zapnout. Což si myslím, že je problém i tvého syna.
Nerespektování pravidel. To by mi vadilo. Ale opravdu je nutné, ať se zakazuje kamarád doma? On je nějak problematický, potížista, má špatnou pověst?
A opět se mu nedovoláš
. Děcka mají běžně vypnutá zvonění, protože ve škole si je buď vypínají, nebo vypnou rovnou celý telefon. Za mě řešíš hlouposti. Já tu mám dneska dvě random děti, na návštěvě u mých dětí. Ani s jedním jsem nebyla předem nijak domluvena
.
Mně se osvědčilo nastavit pravidla tak, aby byla respektovatelná i z pohledu puberťáka, vysvětlit proč jsou tak nastavená (pokud k nim měli námitky) a zbytečně neprudit.
@Anonymní píše: Více
Ve škole musí mít vyple zvonění a pak to často nezapnou.
Tobě nejde o zakazování kamarádů, ale aspoň aby písnul pitomej řádek na whatsapp, že někdo přijde, ne? S mobilem na jednu stranu chápu, mé dítě dělá totéž. na druhou stranu pokud jdeo něco, co dítě potřebuje, tak napíše na whatsapp (kdykoliv) a čká okamžitou odpověď. Když na whatsapp něco napíšu já, tváří se, že to vlastně nikdy nespatřilo, to mě teda vytáčí dost - cokoliv chce dítě, musí být hned a bez řečí, ale cokoliv chci já, je zvysoka ignorováno. Mobil jsem teda kvůli tomu nezabavovala, to už bychom nebyli ve spojení vůbec
Jinak to asi k té pubertě patří, že to furt zkoušejí a nějak mají pocit, že oni si můžou dovolit absolutně všecko, ale rodiče jsou obtížný hmyz, který není nutno respektovat. Dokud od nich něco nepotřebují. Na tohle holt jenom důslednost a zase důslednost, trvat na tom, co jsme domluvili, ale plnit i své sliby. A zhodnotit, která pravidla mají význam a která jsou jenom pravidla pro pravidla a buzerace. Mé dítě tak poslední půlrok permanentně zkouší, že si nebude čistit zuby, přes to prostě vlak nejede. Ale stejně to zkouší den za dnem zas a znovu.
Než nastavím pravidla, tak se ptám sama sebe, k čemu to je potřeba.
Proč nesmí přijít kamarád k vám, když nejste doma? Je problémový - chápu, to by mi taky vadilo? Nemáš ráda narušování soukromí - budou jen u syna v pokoji. Máš doma nepořádek a stydíš se. Chce syn kamaráda, tak se bude podílet na úklidu.
Proč potřebuješ, aby ses mu dovolala? Má se hlásit, když dojde domů - naučit ho, že aspoň napíše zprávu. Něco mu potřebuješ? Vyzvánění jde nastavit tak, že se automaticky vypíná a zapíná, to máme nastavené u dětí. Plus oba máme na Family linku, kde sledujeme polohu, je to po vzájemné domluvě. Máme děti mimo město a využívám jen ve chvíli, kdy vím, že by měly být doma a nejsou.
Taky nám občas něco ujede, ale snažím se, aby následovalo to, že pocítí sami negativní důsledky.
A nemůžeš prostě nastavit, aby měl zvonění vypnutá po dobu vyučování a pak se mu automaticky zapnula? Když víš, že na to zapomíná?
U kamaráda neporadím…na výchovu ve 14 letech už je asi dost pozdě. Co se nenaučil doteď, těžko do něj vtlučeš. Přeji jen pevné nervy!
Tohle jsem nikdy neřešila. Kamarády a kamarádky si domu prostě vodil. Pařili hry. Telefon věcně nebral - když jsem měla hodně obavy, sháněla jsem ho přes kamarády, učitele atd. Ja vlastně nic moc nezakazovala. Jen jsem mu rikalala, ze mam o něj strach a proč. Příklad: Nevim kolik mu bylo, kdyz jsem ho vezla z nějakého koncertu. Tipuju tak 16. Na otázku, jestli pil, řekl ze si dal jednoho Jamesona… zeptala jsem se, jak mu chutnal a vyjádřila přání, aby to nepřeháněl.
Dnes je mu 27, skoro nepije, opravuje dum, je ženatý, má dobrou práci. A právě mi udělal večeři ![]()
Moje dcera má taky nonstop vypnutý zvuk, ze školy..dovolat se je nadlidský výkon, mám rodičovskou kontrolu, tak aspoň vidím kde je, ale bude ji teprve 11. Nikde se zatím necoura.
A s tím kámošem to chápu, take máme pravidlo, když k nám někdo kde, volá dcera dopředu, nebo pošle zprávu, že k nám jde ta a ta..
Ono je lepší, když je s kámošem doma, než abys je zákazy vyhnala na ulici.
Tam se můžou najít další pouliční kamarádi se zajímavými nápady a ještě bys vzpomínala na dobu, kdy váš hlavní problém bylo vypnuté zvonění a neohlášený jeden kamarád, se slzou v oku ![]()
@Kelsey1 píše: Více
Kamarád je problemista na veřejnosti, už měl nějaké problémy mimo školu a pred nedávnem pletky s jedním romem.
@Bytsamsebou píše: Více
Mě stačí, když mi to napíše, ale ani to ne. Vypnuté vyzvánění ma téměř každý den a ani doma se mu nedovolam natož, když někde je a ma přijít do určité hodiny domu a on nikde a tel nebere
Tak když tohle dcera (tehdy asi 11-12) udělala potřetí (po předchozím vysvětlení, proč chci, aby chodila domů včas a byla dostupná), tak příště nikam nešla. Bylo jí vysvětleno, že mám o ni obavu a že chci, aby byla dostupná a pokud nestíhá, ať se ozve. Sice byla na mě celé odpoledne nafučená, ale od té doby když nestíhá, tak dopředu volá/píše a hlavně se snaží chodit včas (v rámci svých pubertálních schopností
).
Hezký podvečer, budu anonymní, tak se omlouvám. Jdu se tu vypovídat a možná i pro nějaké účinné rady. Mám syna 14.let a ma veliký problém, že nerespektuje pravidla, která mame nastavené. Dám příklad, nechci, aby si domů tahal kamaráda, když já o tom nevím. To furt říkám dokola, že chci o tom vědět a dnes, když jsem přijela z práce, tak kamarád u nás. Nebo člověk se mu nedovola tel., neustále vypnuté vyzvánění a dovolání nikde a já nevím co se děje. Říkám to furt dokola a stále nerespektuje. Dnes jsem udělala radikální řez a tel. mu do odvolání zabavila. Vím je to přehnané, ale už fakt nevím
. Máte taky někdo něco podobného nebo jsem jediná