Neschopenka a mateřská dovolená

80
29.4.23 19:15

Neschopenka a mateřská

Ahoj. Od 1.9 2022 mám hlavní pracovní poměr na neschopence jsem od 7.3 2023 se zadama, ale nejspíš dostanu neschopenku i přes těhotenství kvůli povolání. Budu mít narok na mateřskou? Ještě dodám, že do června 2022 jsem byla studentem.
Vůbec se v tomhle nevyznám, tak se zkusím zeptat vás 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16189
29.4.23 19:33
@Tessa7 píše:
Ahoj. Od 1.9 2022 mám hlavní pracovní poměr na neschopence jsem od 7.3 2023 se zadama, ale nejspíš dostanu neschopenku i přes těhotenství kvůli povolání. Budu mít narok na mateřskou? Ještě dodám, že do června 2022 jsem byla studentem.
Vůbec se v tomhle nevyznám, tak se zkusím zeptat vás 😊

Kvůli povolání neschopenka neexistuje, doktor ti musí vymyslet fiktivní diagnózu, potom to takto chceš obcházet. Jestli jsi studium řádně ukončila závěrečnou zkouškou (státnice/maturita/absolutorium) v tom červnu 2022, pak ano, budeš mít nárok na PPM.
Jinak tedy fyzická zdatnost populace jde do kytek, když už i mladí absolventi po půlroce práce jdou na dva měsíce marodit se zádama. Takhle se ta ekonomika moc nenastartuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35762
29.4.23 19:38

Ano, budeš mít nárok. Počítá se i neschopenka i úspěšně ukončené studium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80

@zrcadlo myslela jsem rizikové těhotenství, špatně jste mě pochopila. Ano ukončila jsem závěrečnou zkouškou 😊
Se zadama jsem doma kvůli pracovnímu úrazu. Nevím proč by fyzická zdatnost populace měla jít do kytek 😅 no ten úraz jsem si naschvál opravdu neudělala. 🤷🏼‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80

@JancaS84 moc děkuji, ulevila jsem si😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3729
29.4.23 20:00

Jak kvůli povolání? To slyším prvně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
29.4.23 20:04

@Švédka87 rizikové těhotenství, špatně jsem to napsala 😅 jako kvůli povolání. Zvedají se těžké bedny s uzeninou atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
29.4.23 20:09
@Tessa7 píše:
@Švédka87 rizikové těhotenství, špatně jsem to napsala 😅 jako kvůli povolání. Zvedají se těžké bedny s uzeninou atd..

A tobe neco je? Mimo tech zad? Jestli tvoje tehotenstvi neni rizikove, tak z toho titulu na neschopenku nemas narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
29.4.23 20:13

@mroe mimo těch zad ne, ale jak jsem psala výš. Jsem prodavačka u uzenin, tahají se těžké bedny s uzeninou atd, teprve půjdu na první kontrolu. Ale myslím si že mě dr nechá doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
29.4.23 20:14
@Tessa7 píše:
@Švédka87 rizikové těhotenství, špatně jsem to napsala 😅 jako kvůli povolání. Zvedají se těžké bedny s uzeninou atd..

O to pravě jde… Pokud to není vhodná práce v těhotenství tak ti má zaměstnavatel najít vhodnější nebo tě nechat doma za 100 procent… Tady ten nešvar v ČR opravdu nechápu.. Vzdyt výhody z toho má jenom zaměstnavatel ale většina ženských na to klidně přistoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
29.4.23 20:15
@Tessa7 píše:

člověče, ono je to pořád dokolečka
:think:

povolání není diagnosa

těžké bedny taky nejsou diagnosa, neschopenku lze vystavit jen na nějakou skutečnou nemoc, ne na těžké bedny

:nevim:

z hlavy nevím zda to je 7 nebo 8 kilo, nicméně, pokud by to přesahovalo, musí vám zaměstnavatel najít pozici, kde budete moct pracovat i bez zvedání, nebo zvedat jen lehčí

nebo vás nechá doma za sto procent platu

do kolonky dg se píše kod nemoci a těžké bedny OPRAVDU ŽÁDNÝ kod nemají  – není to nemoc

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
29.4.23 20:16

@Jemako zaměstnavatel o tom zatím neví. Ale u nás v prsci vhodnější zaměstnání nepřipadá v úvahu 😅 jsem těhotná poprvé. Já se v tomhle absolutně nevyznám… Nevím jaké jsou možnosti, nevím jak mám co řešit, proto píšu sem.. Od toho tato stránka je ne? 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
29.4.23 20:16
@Jemako píše:
O to pravě jde… Pokud to není vhodná práce v těhotenství tak ti má zaměstnavatel najít vhodnější nebo tě nechat doma za 100 procent… Tady ten nešvar v ČR opravdu nechápu.. Vzdyt výhody z toho má jenom zaměstnavatel ale většina ženských na to klidně přistoupí.

já to taky nechápu

horší je že mi tam pak přijde těhotná, dožaduje se že „má nárok na neschopenku " a ještě se bude o neschopenku hádat "něco tam napište, mě je jedno co, zaměstnavatel mě poslal pro neschopenku“

lidi, jako hrozný…a nevysvětlíte a nevysvětlíte

:nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
29.4.23 20:17
@Tessa7 píše:
@Jemako zaměstnavatel o tom zatím neví. Ale u nás v prsci vhodnější zaměstnání nepřipadá v úvahu 😅 jsem těhotná poprvé. Já se v tomhle absolutně nevyznám… Nevím jaké jsou možnosti, nevím jak mám co řešit, proto píšu sem.. Od toho tato stránka je ne? 😅

tak proto vám taky píšu :kytka:

možnosti máte dvě

/ až to bude zam. vědět /

nechat se přeradit na vhodnou práci pro těhotné

nebo být doma za sto procent platu, když jí nenajde

neschopenka jen v případě nějaké skutečné nemoci…která by opravdu bránila v práci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
29.4.23 20:20

Zaměstnavatel tě bude tlačit do neschopenky.. Tak si to nastuduj a nepristupuj na to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí