Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky maminky mám na vás takovou otázku a prosím o radu. Jsem na RD do tří let věku dítěte a ta mě končí v únoru. Měla bych nastoupit do práce, ale zjistila jsem, že mé místo mezitím obsadili a teď mě hrozí výpověď pro nadbytečnost, nebo nevím co si na mě vymyslí. A teď ten dotaz: pokud otěhotním do února ( snažíme se dlouho) a asi bych hned měla po RD neschopenku, jelikož jsem zdravotní sestra a pracovala jsem na stresovém oddělení kde byl frmol, můžou mě vyhodit jako těhotnou, můžou mě vyhodit při neschopence? Děkuji za radu Sonča
PS: smlouvu mám na dobu neurčitou.
Ahoj a díky a ikdyž je to soukromá nemocnice, musí dodržovat stejné zákony?
kattkka píše:
na neschopence te vyhodit nemuzou a ani jako tehotnou.
POkud ovšem nejsi ve zkušební době. Já nastoupila do práce, nevědomky, že jsem těhotná, to jsem zjistila až při komplikacích asi po 1,5 měsíci a Dr.mi hned dala neschopenku, že jen na 14 dní, ale zaměstnavatel si pospíšil a po 14ti dnech neschopenky mi hned poslal výpověď, takž
e jsem se už neměla kam vrátit. Ve zkušební době tě může po 14ti dnech vyhodit i jako těhotnou......
Ale pokud ve zkušebce nejsi, vyhodit tě nemůže.
kattkka píše:
podle toho co zakladatelka pise tak ve zkusebce neni.
JOJO, vím…taky jsem psala na konci, že ji vyhodit nemůžou. Psala jsem to celé jen pro příápad, že by se na to chtěl někdo zeptat, nebo zda by nastoupila do nového zaměstnání a pak to zjistila… třeba ![]()
Katka_LEE píše:kattkka píše:JOJO, vím…taky jsem psala na konci, že ji vyhodit nemůžou. Psala jsem to celé jen pro příápad, že by se na to chtěl někdo zeptat, nebo zda by nastoupila do nového zaměstnání a pak to zjistila… třeba
podle toho co zakladatelka pise tak ve zkusebce neni.
V pohodě Katy
já dneska nechápala tolik věcí ohledně UTZ, že ze mě musela být Camila na větvi
ale když mi to vysvětlila, hned je člověk moudřejší ![]()
SONA333 píše:tak s chuti do toho.
Holky moc díky, tak už bych se nebála otěhotnět. Pa![]()
![]()
Katka_LEE píše:
V pohodě Katyjá dneska nechápala tolik věcí ohledně UTZ, že ze mě musela být Camila na větvi
ale když mi to vysvětlila, hned je člověk moudřejší
to bude to pocasi.
Při RD jsi chráněná, můžou na tebe vytáhnout max. dohodu, kterou nemusíš podepsat (to se stalo mě, taky jsem do února). Při výpovědi z nadbytečnosti máš ze zákona nárok na 3 měsíční odstupné s 2měsíční výpovědní dobou, tzn. pokud by chtěli, abys odešla hned po RD, měli by ti vyplatit 5 platů. Pokud hned po RD nastoupíš na nemocenskou, jsi samozřejmě chráněná dál a výpověď ti nemůžou dát.
Ahoj, ale já slyšela, že když bych jim třeba v lednu nahlásila, že jsem znova těhu, tak by mě ani v této situaci nemohli dát výpověď ani dohodu a ani z nadbytečnosti, to jen, že by se rušil zaměstnavatel nebo moje místo, což nebude. Protože pokud bych jim to nahlásila a neměla bych tu neschopenku tak by mě vyhodit neměli jen přeřadit do mateřské na míň namáhavou práci né? Díky Soňa ![]()
Jasně, nemohli, jakmile jsi těhotná nebo na mateřské, jsi chráněná. Jen dohoda je možná, ale to je dohoda, tam musí souhlasit 2 strany. Mně teď na rodičovské zaměstnavatel dohodu nabídnul a já jí nakonec přijmu, protože mám nové místo.