Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte jak je to s neschopenkou před IVF. Zajímá mě hlavně, jestli mohu dostat neschopenku již při stimulacnich infekcích? Nebo jestli se dává až těsně před umělým oplodněním.? Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den
![]()
Zdravím, já jsem neschopenku před IVF prvně neřešila, vše jsem měla naplánováno pokrýt dovolenou. Jednoho dne v práci se hóóódně vyhrotila situace ze strany vedení (už dřív nadávky a urážky), já dostala hysterický záchvat a v tom hysteráku volala sestře (chudák byla asi ze mě vyděšená, je to mladá holka), řekla jsem jí, že to nevydržím, že vím že bych měla být v klidu… a ona mi řekla že v pohodě, že mi napíše neschopenku třeba hned, pokud si pro ní přijedu (14 dní před plánovaným začátkem stimulace). Nakonec jsem ještě čerpala dovču a měla neschopenku napsanou 5 dní před stimulací. Zkus se zeptat u svého dr. (teda spíš sestřičky
)
Přeji hodně štěstí a dej vědět jak jsi dopadla
Znám holku, která měla neschopenku přes veškerá IVF, takže dohromady skoro rok.
Vyšlo až to poslední.
Koukám, že jste to v práci neměla vůbec jednoduché. A vidím, že jste to hezky vyřešila a byla Aspoň doma..v klidu a v pohodě. Možná se teď zeptám hloupě, ale mám si o neschopenku říct u své gynekolozky nebo v caru? Nebo můžu i u obvodní?
@Sany80s i takhle to jde? To je teda něco. Doufám že to nebude můj případ. Já jen že mám docela náročnou práci i na fyzičku i psychiku tak bych raději byla doma už i při stimulaci.
Neschopenka je obvykle od ET. Já ji z těch cca 16 pokusů ((ET tak část nebylo), měla 2×. Pro moji psychiku bylo lepší chodit do práce.
@Capelucita tomu rozumím, že pro psychiku to bylo lepší.. Ale jak už jsem řekla, mám fyzicky náročnou práci a vlastně i psychickou..tak mě právě zajímalo jestli by to šlo už dříve, proroze vím, že já se doma budu cítit lépe.
@NikNikol Asi jo, když má člověk vstřícného doktora.
Já k tomu musím dodat, že dělala v nepřetržitém provozu a byla velmi labilní člověk.
Takže to bylo kvůli stresu, který velmi špatně snášela.
@NikNikol Dá se domluvit s gynekoložkou, nebo prý i s obvodnína neschopence. Já byla domluvená se svou gynekoložko, ale jak se to vyhrotilo, tak mi bylo jedno kdo to napíše
@Timanfaya stimulaci začínám za 9 dní. Takže si gynekolozce zavolám nejspíš hned zítra a zkusím si to domluvit. ![]()
Zalezi na doktorovi. Oficialne to mohou oduvodnit az od OPU, ale nekde jsou vstricnejsi a napisi to i driv. Kdysi jsem to resila, o dva dny mi to utikalo kvuli vypovedi, ale ochoten nebyl ani CAR, ani gynekolog, proste az od OPU a pres to vlak nejede. Paradoxne jsem nakonec otehotnela z IVF, ktere mi zabralo jeden den dovolene na OPU a ET o poledni pauzu s chozenim do prace behem tehotenstvi
Fakt taky je, ze zenska defakto odchazi ze dne na den a rada by zustala doma par let, pro zamestnavatele asi zadna sranda, coz teda neni ani to, kdyz to neklapne a absence je vic jak mesic. Takze bych zvazila i vztahy na pracovisti a vztah ke svemu zamestnavateli, u nekterych bych moralni problem nemela nejmensi, u nekterych znacny.
Ja jsem absolvovala ivf v listopadu a taky jsem chtěla neschopenku jeste pred stimulaci, kvůli fyz. i psych. narocne praci a bylo mi primo v car řečeno, ze neschopenky se mohou dávat jen po punkci, kdyz je hyperstim. syndrom no jiný problém, jinak ne, ze dělali studie a ty ukázali, ze to vyjde spis těm zenam, ktere chodí do prace..no a kdyz jsem mu řekla, ze jako zdráv. sestra zvedam lidi, a bojím se ze si tim ublížim atd tak mi řekl, ze kdyby bylo tak jednoduché potratit, tak by neexist. interrupce
no..tak jsem to vydržela chodit do prace az do potvrzení tehu(6.TT)a pak jsem šla na rizikové..ale teda při stimulaci to byl peknej zahul..mela jsem strašný migreny atd..takze jestli mas možnost si někde uhrát neschopenku treba na bolavá zada, tak doporučuju, hale ja byla na nervy víc ze jsem byla v praci a myslela jsem na i tak porad a udržela se prdelka tak přejí moooooc stesticka a hladký prubeh ![]()
Holky tak dávám vědět, že mi moje gynekolozka neschopenku napíše už při stimulacnich infekcích.. Nechtěla, ale díky bohu jsme se domluvili..
Jsem teď už zase o trochu klidnější ![]()
Už tak mám ze všeho strach a plnou hlavu.. ![]()
@NikNikol Fajn, že Ti to tak vyšlo.
Já vím, že je to těžké, ale teď zrovna hlavně klid a snaž se myslet na cokoli jiného ![]()
Držím palce
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.