Neschopný nadřízený

Anonymní
30.1.15 17:30

Neschopný nadřízený

Přeji všem dobrý den,
omlouvám se za anonymitu, ale tohle téma nemám odvahu prozradit svým nickem. Pokud by to adminům vadilo, prosím téma raději smažte.

Nebudu pro jistotu uvádět přesné podrobnosti, protože případným prozrazením bych si nadělala spoustu problémů.

Pracuji ve firmě s mnoholetou tradicí již 20 let. Nejsem žádný nováček, hodně pamatuji i co se týče nadřízených. Moje práce je hodně o komunikaci s klienty, baví mne a práci jako takovou dělám ráda.
Už to je nějaký měsíc kdy firma změnila majitele a nastoupilo komplet nové vedení a na posty různých „důležitých“ funkcí dosadilo osoby z řad zaměstnanců…především jednu důležitou, která pak dál delegovala své dobré kamarády a známé. Ti předchozí byli převedeni na podřadné práce.
Konkrétně do našeho úseku daly osobu, která sice menší kolektiv dříve vedla, ale z úplně jiné části a především je to další kamarádka, které Ti nejvyšší důvěřují.

A podle nadpisu je zřejmé co řeším.
Uvědomuji si své osobní zaujetí onou osobou, nicméně když pominu tento fakt, realita je opravdu otřesná. Nicméně nikdo z vedení to tak nevnímá a to především tím, že moje nadřízená zatím úspěšně „háže“ svou neschopnost a chyby na celý kolektiv svých podřízených. Neustále za chybami vidí nás všechny, ani se neobtěžuje řešit jednotlivce. Neustále se ohání tím, že ji záměrně nepomáháme, ignorujeme apod. Dokonce jsem byla svědkem jednoho pochybení, které se týkalo úplně někoho jiného, nicméně se to svezlo po kolegyni a ač byla nadřízená informována pochybením tou třetí osobou, nechala průšvih na kolegyni, která z toho měla postih. Pravdu už nikdo z vedení poslouchat nechtěl. Prý nejsme důvěryhodné osoby.

A tak nějak podobně je to tam se vším.

Během pracovní doby se vše tváří jako v pořádku, před klienty se nedává nic najevo, šéfová se usmívá a tváří jako nejlepší kamarádka a zaměstnanec roku…následující pracovní den se nikdo nestačí divit…upozornění na nástěnce co a jak bude jinak. Při osobním pohovoru a pokusu o vysvětlení oné situace s nadřízenou následuje opět sdělení, že si za to můžeme sami, že se nesnažíme nebo málo atd. atd. Vlastní práci moc nestíhá nebo na poslední chvíli, ale úspěšně maskuje případně malý skluz nejvyšším nevadí…a následuje další pokárání, že s tím šéfové nepomůžeme.

Když se někdo jal jednat a upozornit, že by mohla být chyba někde jinde, ne jen stále u kolektivu, byl samozřejmě převelen na minimálně zajímavou nebo finančně podhodnocenou pracovní pozici. Nejvyššímu vedení je to podáno pouze prostřednictvím vedoucích zaměstnanců tj. pouze zkresleně a v rámci „přátelství“ vše schvalováno.

V současné době nikdo nemá odvahu stavět se do odporu a jakýmkoliv způsobem jednat či zasahovat do nastalé situace. Všichni, jak se říká „drží ústa a krok“ a bojí se ztráty zaměstnání.
Řešení v podobě odchodu je omezená z důvodu minimální možnosti najít si jinou práci. Našly se dvě osoby, které opravdu odešly a to byly mladá děvčata, která mohla vyrazit do větších a vzdálených měst. Osobně jsem matka malých dětí s velmi omezenou možností hlídání a zajištění docházky do školy. Už teď je to na hranici únosnosti, ale práce a především výplata je nejzásadnější. Nicméně to nevzdávám a zatím neúspěšně hledám jiné zaměstnání.

Vím, že pokud se samo něco nezmění nebo nenajdu jinou práci, tak jiné řešení zřejmě nenajdu. Spíš by mne zajímalo pokud někdo zažil něco podobného, zda-li se to nějak vyřešilo a jak… Napadá Vás jak se domluvit s dotyčnou, aby aspoň pracovní atmosféra nebyla plná napětí?…vnitřně doufám, že na každého se tzv. vaří voda a že na každého dojde, nebo je to fenomén doby?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22040
30.1.15 17:45

Ve chvíli, kdy si vedení na šéfovské posty dosadí kamarády (bez ohledu na jejich kompetentnost), je průšvih pro ostatní zaměstnance většinou nevyhnutelný.

Těžko radit - kamarádka na podzim podobnou situaci řešila a podařilo se jim dotyčnou šéfovou z funkce dostat… musely se k tomu ale sjednotit všechny kolegyně z příslušného oddělení. Všechny (až na jednu) ve stejný den postupně nakráčely k hlavnímu vedení a podaly výpověď z důvodu nemožnosti další spolupráce s paní XY… Vrchnímu „hlavounovi“ postupem dne mizel úsměv z tváře a když si uvědomil, že mu ze sedmičlenného účetního oddělení zbyla jedna dáma, paní XY „z funkce na vlastní žádost odešla“.

Je ale otázkou, zda něco podobného by ve Tvé práci bylo realizovatelné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.1.15 18:21

Zažil jsem jinou variantu. Nebylo to „dosazování kamarádů“, ale dost nelidská soutěž mezi několika pobočkami české divize firmy, kdo nejvíc sníží náklady. Byla na tom závislá pohyblivá složka mzdy ředitele konkrétní pobočky. Plnou výši mohli dostat jen dva ze sedmi.
Výsledkem bylo cílené znepříjemňování práce zaměstnancům, kterým se blížila padesátka nebo kteří měli penzijní spoření s příspěvkem zaměstnavatele. Dále byly odkládány generální opravy strojů, nákupnáhradních dílů a já nevím co ještě. Pak přišlo zkracování termínů zakázek až na neúnosnou míru (energie a pomocný materiál se zpětně rozpočítávaly na dokončené zakázky) a hlídání prostojů strojů v řádu desítek sekund! (při opravách jde většinou o hodiny až dny). Co to dělá s psychikou zaměstnanců, si každý domyslí.
Výsledkem byla obrovská ekologická havárie s přímou škodou přes čtyřicet mil. Kč. (nepřímou škodu nevím).
Tohle ať si každý přebere podle svého vlastního rozumu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
30.1.15 18:45

@Jura007 aneb dusledek kolacoveho grafu. I kdyz u snizovani nakladu ten graf bude spis asi sloupcovy. Co pises, je hrozny :? A o to horsi, ze je to realita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.1.15 18:49
@marrlinka píše:
@Jura007 aneb dusledek kolacoveho grafu. I kdyz u snizovani nakladu ten graf bude spis asi sloupcovy. Co pises, je hrozny :? A o to horsi, ze je to realita.

Jojo. Byljsem tam, viděl jsem to, zažil jsem to - a od té doby mně nikdo nemusí vykládat, co je to tržní ekonomika.
A to jsem měl mnohem větší štěstí než spolužáci, co pracují v jiných firmách. V takových, co patří Japoncům, Číňanům nebo americkým Židům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.15 18:54

Děkuji moc za odpověď :kytka:

Tuto možnost už dlouhodobě zvažujeme, ale máme obavy, že na to nás není dost. Nové kolegyně do toho nepůjdou, protože se jich ona situace až tak netýká. Nadřízená má „problém“ pouze s pracovně starší částí osazenstva a z těch nás starších zůstala asi polovina. Náš kolektiv je právě docela velký. Už jsme dříve dělali jednu strategickou soukromou poradu a někteří kolegové se tehdy přidat nechtěli, že to snad tak hrozné nebude atd.. Domluvili jsme se, že vyčkáme jak se bude situace vyvíjet. Bylo to relativně krátce po jejím jmenování a doufali jsme, že se vše srovná do nějakých únosných mezí a především jsme zkoušeli se nějak domluvit. Časem se to začalo naopak zhoršovat (osobně mi přijde, že čím víc si začala uvědomovat co vše musí zvládnout a hlavně jak to plně nezvládá) a naše pokusy o komunikaci ve snaze řešit situaci (komunikační problémy atd.) pojala jako provokaci a útok vůči její osobě. Někteří kolegové dobrovolně odešli, dvě odešly na mateřskou a další dvě byly převedeny na jiné pracovní pozice.
Tím se zbytek staršího osazenstva zredukoval na takový počet, že by výpověď byla riskantní.
Bohužel jsme promeškali tu nejlepší příležitost kdy nás byla většina.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová