Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj malymu je 19m a taky se vzteka kdyz neco nechce ale hrozne jedeme treba s odrazedla a reknu jedem domu a on hystericky zacne skakat na tom odrazedle a rve neeee pak s tim klidnr i triskne po zemi se taky vali pomaha mi nevsimat si ho kdyz je to nekde na verejnosti odtahnu ho domu hodim si ho na zada a jde si i kdyz triletak bude asi vazit vic
@marketakrausova prvorozený syn mi to dělal také, bylo to šílené období a trvalo neuvěřitelné skoro 4 roky
obvykle nepomohlo nic, jen prevence, než jsme vyšli z domu tak opakovat že půjdeme do krámu koupit chleba abychom měli co jíst a pak půjdeme na hřiště. Neustále o všem mluvit co se tam bude asi dít, např slíbit že do košíku bude moct sám vybrat jablíčka. a když bylo nejhůř tak jsem ho napevno přikurtovala do kočáru a zmítajícího se dovezla k domovu. hysterák míval 45 minut a byl v takovém afektu že naprosto nevnímal co se okolo děje. v tom nejhoršim období si dal i 10 záchvatů denně. fuj. nerada na to vzpomínám.
druhorozený je také prosinec 2011 a ten je celkem v pohodě, vzteká se ale ne nějak razantně, oprpti prvnímu je to akční pohodář, neustále ho odněkud sundavám, schody, štafle, topení, okno, lešení…
Já mám sice roční, ale na to jak je malá, tak se teda umí hezky vzteknout, lehne si na zem a zuří a když se přiblížím tak mě bije
… tak si toho prostě nevšímám. většinou, když zjistí, že to nikoho nezajímá a nepomáhá to, tak toho nechá. když je to na veřejnosti, tak ji někam odvedu a nechám vyvztekat…ale chápu, že u tříletýho je to asi víc náročný. předpokládám, že mě to taky čeká, takže si ráda poslechnu rady ![]()
Ve větší či menší míře je to bohužel normální.
Vydržet. Nic jiného se nedá dělat.
Respektive dřív vařili odvar z máku. Což si ale dneska málokdo takhle otevřeně troufne. (Vtip.)
Mi tohle dělá dcera. Máme dvougen. dům, vždy, když se od nekud vracíme, chce jít za dědou a babí, když je vidí a strašný rev a vztek, pokud se tak nestane a nejde k nim.. Nechám ji vyvztekat a pak už normálně fungujeme. Venku mi to nedělá.
Mám mladšího syna, jsou mu dva roky, ale na vztekací scény reaguju tak, že rozhodně nepolevuju, byť by šlo o blbost, protože jde o princip. Čapnu za ruku a vleču, kam je potřeba, pokud to udělá venku. Když má tendenci si sedat na zem, vyhodím ho na rameno a jdu
Obvykle se zklidní během pár sekund. Taky zabírá si čupnout k němu, chytit za ruku, druhou rukou nasměrovat jeho obličej k mému a hodně rázně se zdviženým prstem a zamračeným obličejem zavelím, ať se okamžitě přestane vztekat. V případě nutnosti opakuju. Když jsme mezi lidmi a nechci dělat scény, zabírá upoutání pozornosti k něčemu jinému. Popř. uvázat do kočáru a nevšímat si ho. Názory přihlížejících mě nezajímají, protože si tím prošli všichni a kdo říká, že jeho děti se tak nechovaly, tak buď lže, nebo už to zapomněl
Jo a jak píšeš, že tě vytočí, když se na tebe někdo cizí usměje v takové situaci, nevykládáš si to jen špatně? Třeba tím říkají „to znám, nic si z toho nedělejte“…
@marketakrausova jop mám to doma akorát je mu 3,5 roku. Umí asi 10 slov. Ve středu jedeme do aply na vyšetřeni, má podezření na autismus. I když už se trošku zklidnil, každopádně on to měl cca od 2,5 a teprve ted je to malinko lepši.
@Krakatice88 píše:
Jo a jak píšeš, že tě vytočí, když se na tebe někdo cizí usměje v takové situaci, nevykládáš si to jen špatně? Třeba tím říkají „to znám, nic si z toho nedělejte“…
@marketakrausova píše:
No a ještě nejvíc mě rozčílí když na nás všichni koukají a někteři se smějí tak to se ve mě vaří krev!!! snad to někdy přejde. třeba dnes jsem šla do krámu vše mu říkám kam jdeme že jdeme do rámu. no a před krámem viděl kluka na kole tak nechtěl jít ani do krámu pak jsem ho tam dostala tam chtěl bublifuk který jsem mu nekoupila a to teprve začlo já jsem mu řekla že za to jaký je mu nic nekoupím!! scéna až domu… a lidi koukají někteří se smějí… je to děs!!
Přiznám se, že se taky někdy usmívám - štestím, že to nejsem já a moje dítě. Syn mi to dělal taky a jediné řešení bylo ho vzít a odnést domů. Jenomže byl v tom věku hodně urostlej a třeba v zimním oblečení jsem měla co dělat, ho unést. Naštestí z toho rychle vyrostl.
Nikomu to nenutim aby to delal, ale u nas omohlo, kdyz se kluk parkrat vztekal, tak vzit do hrnku studene vody a olejt ho. Stacilo 2× a bylo po vztekani. Venku ani v obchode se mi nastesti nevztekal a nevzteka. Od malicka co jsem s nim sla na nakup, nebo ven, tak jsem mu vysvetlovala kam jdeme, co tam budem dela a uz to bere jako samozrejmost.
Zato synovec, to je ukazkovej histerak v obchodech. Vyleze si z kose, praskne sebou o zem a jeci, mlati sebou a nepomuze nic. Od jiste doby ho do obchodu neberu
@marketakrausova píše:
No a ještě nejvíc mě rozčílí když na nás všichni koukají a někteři se smějí tak to se ve mě vaří krev!!! snad to někdy přejde. třeba dnes jsem šla do krámu vše mu říkám kam jdeme že jdeme do rámu. no a před krámem viděl kluka na kole tak nechtěl jít ani do krámu pak jsem ho tam dostala tam chtěl bublifuk který jsem mu nekoupila a to teprve začlo já jsem mu řekla že za to jaký je mu nic nekoupím!! scéna až domu… a lidi koukají někteří se smějí… je to děs!!
Já mám doma něco podobnýho. jen je skoro o rok starší. Má OVŘ, to špatný mluvení s tím vztekáním hodně souvisí. Alespoň u nás teda určitě. Loni jsem s ní nemohla chodit pomalu ani na hřiště, letos to už celkem jde. Ona se vzteká hlavně doma na sestru. Ale pak je schopná hysterčit taky půl hodiny a řvát tak, že až chraptí. A když jí chytne záchvat venku, tak na nás taky všichni zíraj. Už jsem si zvykla. V pondělí nastupuje do školky a já mám hrůzu, aby to nedělala i ve školce. nAvíc je někdy i hodně agresivní. Je schopná Lucku tak zmydlit.
Tak hlásím, že ve školce je zatím úplný zlatíčko. Tak doufám, že jí to vydrží.