Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marketakrausova píše:
No a ještě nejvíc mě rozčílí když na nás všichni koukají a někteři se smějí tak to se ve mě vaří krev!!! snad to někdy přejde. třeba dnes jsem šla do krámu vše mu říkám kam jdeme že jdeme do rámu. no a před krámem viděl kluka na kole tak nechtěl jít ani do krámu pak jsem ho tam dostala tam chtěl bublifuk který jsem mu nekoupila a to teprve začlo já jsem mu řekla že za to jaký je mu nic nekoupím!! scéna až domu… a lidi koukají někteří se smějí… je to děs!!
Přiznám se, že se taky někdy usmívám - štestím, že to nejsem já a moje dítě. Syn mi to dělal taky a jediné řešení bylo ho vzít a odnést domů. Jenomže byl v tom věku hodně urostlej a třeba v zimním oblečení jsem měla co dělat, ho unést. Naštestí z toho rychle vyrostl.
Nikomu to nenutim aby to delal, ale u nas omohlo, kdyz se kluk parkrat vztekal, tak vzit do hrnku studene vody a olejt ho. Stacilo 2× a bylo po vztekani. Venku ani v obchode se mi nastesti nevztekal a nevzteka. Od malicka co jsem s nim sla na nakup, nebo ven, tak jsem mu vysvetlovala kam jdeme, co tam budem dela a uz to bere jako samozrejmost.
Zato synovec, to je ukazkovej histerak v obchodech. Vyleze si z kose, praskne sebou o zem a jeci, mlati sebou a nepomuze nic. Od jiste doby ho do obchodu neberu
@marketakrausova píše:
No a ještě nejvíc mě rozčílí když na nás všichni koukají a někteři se smějí tak to se ve mě vaří krev!!! snad to někdy přejde. třeba dnes jsem šla do krámu vše mu říkám kam jdeme že jdeme do rámu. no a před krámem viděl kluka na kole tak nechtěl jít ani do krámu pak jsem ho tam dostala tam chtěl bublifuk který jsem mu nekoupila a to teprve začlo já jsem mu řekla že za to jaký je mu nic nekoupím!! scéna až domu… a lidi koukají někteří se smějí… je to děs!!
Já mám doma něco podobnýho. jen je skoro o rok starší. Má OVŘ, to špatný mluvení s tím vztekáním hodně souvisí. Alespoň u nás teda určitě. Loni jsem s ní nemohla chodit pomalu ani na hřiště, letos to už celkem jde. Ona se vzteká hlavně doma na sestru. Ale pak je schopná hysterčit taky půl hodiny a řvát tak, že až chraptí. A když jí chytne záchvat venku, tak na nás taky všichni zíraj. Už jsem si zvykla. V pondělí nastupuje do školky a já mám hrůzu, aby to nedělala i ve školce. nAvíc je někdy i hodně agresivní. Je schopná Lucku tak zmydlit.
Tak hlásím, že ve školce je zatím úplný zlatíčko. Tak doufám, že jí to vydrží.
@Krakatice88 píše:
Mám mladšího syna, jsou mu dva roky, ale na vztekací scény reaguju tak, že rozhodně nepolevuju, byť by šlo o blbost, protože jde o princip. Čapnu za ruku a vleču, kam je potřeba, pokud to udělá venku. Když má tendenci si sedat na zem, vyhodím ho na rameno a jduObvykle se zklidní během pár sekund. Taky zabírá si čupnout k němu, chytit za ruku, druhou rukou nasměrovat jeho obličej k mému a hodně rázně se zdviženým prstem a zamračeným obličejem zavelím, ať se okamžitě přestane vztekat. V případě nutnosti opakuju. Když jsme mezi lidmi a nechci dělat scény, zabírá upoutání pozornosti k něčemu jinému. Popř. uvázat do kočáru a nevšímat si ho. Názory přihlížejících mě nezajímají, protože si tím prošli všichni a kdo říká, že jeho děti se tak nechovaly, tak buď lže, nebo už to zapomněl
Jo a jak píšeš, že tě vytočí, když se na tebe někdo cizí usměje v takové situaci, nevykládáš si to jen špatně? Třeba tím říkají „to znám, nic si z toho nedělejte“…