Nesnášenlivost brambor

21848
3.11.13 18:24

Nesnášenlivost brambor

Ahojte,

jde mi spíš o to, jestli se to stalo některé z vás:

Naší malé je půl roku, příkrmy zvládá v pohodě, sní toho dost, nahradili jsme už jedno kojení plně. Začali jsme s mrkví, pak Hokkaido atd., všechno OK, k tomu kousek masa (tele, kráva). Je to asi 14 dní, dala jsem brambory. Ne úplně pyré, ale i skouskama. Po asi 2 h. mi to všechno kompletně vyblila. Takže jsem ji zvracet ještě nikdy neviděla, prostě obloukem. Dostala mlíko (MM), po odbrknutí další 2 šavle. Po telefonátu s Dr (byl víkend) jsem dala po lžičkách černej čaj s cukrem a jelikož se zvracení po dalším kojení neopakovalo, do nemocnice jsme nejeli (jeli bysme kdyby zvracela zas). Pak už OK, brambor jsem už nedávala - společně s Dr. jsme se domnívaly, že jí to nesedlo skrz větší kousky, který nebyla schopná strávit.

Dneska dostala kupovanej příkrm od Hippu, brambor, mrkev, telecí. Snědla celou skleničku krásně, kolem asi třetí. Kolem 3/4 na 6 kojení a teď mi to celý zas vyblila (nikdy předtím žádnej příkrm nezvracela, jen brambory). Uvařila jsem čaj a pokračuju dle minulých instrukcí Dr. Každopádně k dotazu - může jít o nějakou nesnášenlivost právě brambor?? Jinak je veselá, kadí normálně, směje se, povídá.. Akorát se prostě totálně zeblila, opět po bramborách (tentokrát pyré).

Máte některá zkušenost, že by dítě zvracelo jen po jedné určité zelenině?? A přestalo to? Jestli jo, tak kdy?? Zajímal by mě konkr. ten brambor, přece jen to to snad z 95% škrob, tak jestli ho nemůže nějak strávit… :nevim: Před hoďkou při přebalování jsem si všimla, že má docela tvrdý bříško, tak jestli ji to tam tlačilo.. No nevím..

Za přečtení děkuju, Mudře volat nechci, až kdyby mi zas zvracela i po tom čaji po več. kojení, tak bych to asi řešila dál. Jo - na zapití dostala hruškovou šťávua, tu měla poprvé teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
3.11.13 18:32

Tak poněkolikáté to budou asi ty brambory. Třeba se to srovná, malá nebyla schopná jíst jogurt, vždy po něm blila. Víc než rok. A nemá ani alergii, ani nesnášenlivost, prostě jí nesedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
3.11.13 18:33

O alergii na brambory jsem neslyšela, i když v některých případech se nedoporučují-u mě osobně, když jsem měla nějaký problémy, mi doporučili vynechat kromě jiného i právě brambory, takže asi nejsou až tak neškodný. Spíš ale ve větším množství.
Dnes bych to tipovala na hruškovou šťávu, ta asi nadýmá a kyselost nemusela udělat dobře.
Poprvé brambory byly jaké? Ono dneska prodávají docela hnusný, je někdy štěstí narazit na chutné, dobré brambory… Taky minule to mohl způsobit opravdu nějaký větší kousek nebo třeba taky něco úplně jiného.
Zkoušela jsi hledat jinde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
3.11.13 18:36

@Sibyla0 No je to de facto potřetí, co je měla. Ale poprvé mi snědla úplný minimum, to bylo hóóódně ze začátku přikrmování. :nevim:

@Halamka píše:
O alergii na brambory jsem neslyšela, i když v některých případech se nedoporučují-u mě osobně, když jsem měla nějaký problémy, mi doporučili vynechat kromě jiného i právě brambory, takže asi nejsou až tak neškodný. Spíš ale ve větším množství.
Dnes bych to tipovala na hruškovou šťávu, ta asi nadýmá a kyselost nemusela udělat dobře.
Poprvé brambory byly jaké? Ono dneska prodávají docela hnusný, je někdy štěstí narazit na chutné, dobré brambory… Taky minule to mohl způsobit opravdu nějaký větší kousek nebo třeba taky něco úplně jiného.
Zkoušela jsi hledat jinde?

Hele první brambory byly normální, doma uvařený, vidličkou potentovaný :nevim: Je fakt, že vyblila fakt velký kousky, třebau masa jí větší kousky nevadily, ani u mrkve, ale u těch brambor jsem myslela, že jsou asi moc velký, tak proto. A dneska to bylo úplně pyré :zed: Jinak nevím, vůbec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
3.11.13 18:45

Moja malá zo začiatku prikrmovania brambory vobec nechcela. Ani domáce, ani kupované a ani kupované v skleničkách ako súčasť vačšiny príkrmov v skleničkách. Jak to tam zacítila, bol celý príkrm v háji, nevzala viac do úst ani sústo. Takže som používala batáty, a až okolo roka som sa vrátila k bramborám a teraz jej chutia a krásne ich papá.. Možno to tej tvojej tiež iba proste nechutí, tak to vyhodí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5164
3.11.13 18:45

Zkusila bych erteple na pár týdnů úplně vynechat a pak je zkusit v malém množství přimíchat k něčemu, co už zná a nedělá jí to žádné potíže. Uvidíš, jestli jí sednou nebo bude zase zvracet.

U nás byl problémový hrách, přestal jí vadit někdy pro prvním roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
3.11.13 18:46

Alergii na brambory jsem měla já. Dělá to solanin. Solanin je také v rajčatech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
návštěva123
3.11.13 18:51

Tak zrovna minulý týden jsem se dozvěděla od jedné kolegyně, že netráví brambory, že v pubertě prostě zlom, a pumpovali jí žaludek, prostě tam ty brambory pořád měla, netráví nějakou tu složku. Pokud by je jedla tak by prý měla otravu krve, nesmí i výrobky které obsahují ten škrob… víc jako nevím, tak zkus pozjišťovat, taky jsem o tom nikdy neslyšela… 8o :nevim:

• Citovat
  • Upravit
21848
3.11.13 18:53
@kolozubka píše:
Alergii na brambory jsem měla já. Dělá to solanin. Solanin je také v rajčatech.

Mela? Takze to prestalo? A jak se to projevovalo?

@Baruska2011 píše:
Zkusila bych erteple na pár týdnů úplně vynechat a pak je zkusit v malém množství přimíchat k něčemu, co už zná a nedělá jí to žádné potíže. Uvidíš, jestli jí sednou nebo bude zase zvracet.U nás byl problémový hrách, přestal jí vadit někdy pro prvním roce.

No asi to bude nejlepsi. Zajimavy ze skoro kazdy dite ma neco…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
3.11.13 18:54

@Seizdra
No, to se potom nedivím, že o nich pochybuješ :think:
U takových prťousků si nejsem jistá, že udělají test na alergii, i když je to v tomhle případě zjednodušeno na jednu věc.
Jestli máš na to nervy, zkus dát jednou čistě jen bramboru-rozmačkanou bez jakékoli přísady /másla, soli/, bez čehokoli dalšího, na pití jen čistou vodu a uvidíš.
Každopádně bych ji nechala teď minimálně 14 dnů od brambor odpočinout. A třeba ta přestávka i může pomoc a bude to potom bez problému.
Držím palečky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
3.11.13 19:07

Moje malá taky brambory nechtěla, začala s nima až dlouho po roce. Ne že by je blila, ale prostě to nevzala do pusy. Bych to neřešila a prostě bych je nedávala. Pokud by tam měla být nějaká alergie apod., stejně se to dá diagnostikovat až po roce věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
3.11.13 19:15

Projevovalo se to tak, že při škrábání brambor jsem měla rýmu a mohla jsem si uškrábat ruce, vařené mi nic nedělaly. Když jsem jedla rajčata, tak jsem se osypala v puse. Už se mi alergie celkově zlepšila, zmizela a objevil se mi atopák… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
3.11.13 19:19
@kolozubka píše:
Projevovalo se to tak, že při škrábání brambor jsem měla rýmu a mohla jsem si uškrábat ruce, vařené mi nic nedělaly. Když jsem jedla rajčata, tak jsem se osypala v puse. Už se mi alergie celkově zlepšila, zmizela a objevil se mi atopák… :?

Jo tak to můj měl z rajčat taky osypanej jazyk, hlavně z domácích :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
3.11.13 19:20
@Seizdra píše:
Jo tak to můj měl z rajčat taky osypanej jazyk, hlavně z domácích :think:

No tak to vidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
3.11.13 19:25

@Seizdra nas maly od malicka nechtel brambory - nadavovalo ho… v jakekoliv konzistenci. Je to prave nealergicka potravina, tak vzhledem k jeho sklonu k ekzemu mi to hodne komplikovalo vymysleni jidelnicku.
Je to tak mesic, co zacal brambory s chuti jist, takze az ve 26 mesicich. Do te doby jakykolic pokus selhal. Nikdy jsme se nepropracovali ke zvraceni, ale nadavovalo ho ukrutne - neslo nabizet dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí