Omáčky pro děti do 1 roku

211
19.10.13 19:48

omacky pro deti do 1 roku

Maminky kdo varite detem, chtela bych se zeptat jak varite omacky pro deti ktere nemuzou sul a ani jine koreni. Me dcerce bude 10 mesicu a chtela bych ji udelat treba kuratko na paprice. Mate nejake specialni recepty jak varit omacky a cokoli jineho takhle malim detem? Od kdy jste zacali trosku solit a podobne. Prosim o recepty na cokoliv. Prijde mi ze mala papka porad to same a uz ji to nechutna. Dnes mela br. Kasi s dusenou mrkvi a sklebila se na to jak kdyby to bylo jedovate :-( dekuji za vsechny prispevky v diskusi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81480
19.10.13 19:55

Omajd jsem nedělala, teda ty klasické, nejsem omáčková celkově. pokud chceš omajdu, tak bych udlělala nějakou zeleninu, rozmixovat, místo smetany udělat asi hustčí UM.
Takle se dá udělat určitě alasvíčková- kořenová zelenina, rozmixovat, UM. Z rajčat rajská, osladit jablkem nebo m¨ůžeš i cukrem.
Já dělám spíš omáčky na těstoviny - špenátová, brokolicová, porková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5648

Taky bych brala nejakou inspiraci.My teda s prikrmy teprve zaciname, ale inspirace neni nikdy dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480

Jinak staršímu jsem nesolila tak do roka a půl. Mladší jsem pomalu začaala tak v roce a čtvrt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.10.13 20:01

Zrovna cokoliv na paprice jsem do roka nedávala, tam je to koření základ, s tím bych asi ještě počkala…dělávala jsem rajskou, na tuku osmahnout kořenovou zeleninu (hodně mrkve, je sladká) a cibulku, přidat rajský protlak (nebo rajčata), zalít trochu vody, potom rozmixovat, podávat s těstovinami (rýží) a masem. Samozřejmě pokud malé rajčata nevadí. Popř. třeba svíčkovou, opět základ z kořenové zeleniny a cibule, lehce zalít vodou, nechat v tom podusit maso. Potom maso vytáhnout, zeleninu rozmixovat, přidat mléko. Taky jsem podávala s těstovinami. Od roka jsem potom už dávala i to maso na paprice, koprovku apod. No a naší malé hodně chutnalo obyčejné maso na šťávě, není to teda omáčka ale je to dobrota. Jen se osmahne cibulka do zlatova, přidá se maso, opeče se, zalije vodou. Jakmile je maso měkké, vytáhnu ho a štávu rozmixuju (dávám hodně cibule (1:1 s masem), ono se to tím zahustí a má to i lepší chuť. Podávám s rýží, bramborem, těstovinou…atd. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
19.10.13 20:03

Nechci solit urcite do roka. O svickove vim a misto smetany davam bily jogurt, mala ho v pohode snasi a nesladim cukrem ale obcas glukopurem ale rajska je dalsi super napad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
19.10.13 20:03

Na omáčky má času dost, těch si v životě ještě užije…

Je důležité naučit děti na základní chutě, co nejčistší, mělo by se seznámit se všemi druhy zeleniny, nejprve jednodruhové, pak směsi, zeleniny střídat, přidávat bylinky, měnit maso, oleje… v tom je ta pestrost… mému dítěti je 15 měsíců a stále nesolím, dneska měla malá k obědu zelené fazolky, mrkev, brokolici, Svatojakubské mušle, qouinou a oříškový olej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.10.13 20:06

A zrovna včera mi kamarádka dala recept na suprovou polévku z červené čočky. Na tuku se osmahne jedna větší cibule, jakmile začne chytat barvu, přidám na kostičky nakrájenou 1 velkou mrkev, 2 větší petržele, může se přidat i kousek celeru. Nechám orestovat, jakmile začne zelenina vonět, zaliju vodou, přidám na kostičky nakrájené brambory (cca 4 velké) a 200g červené čočky. Jakmile je všechno měkké, polovinu polévky odeberu a rozmixuju na kaši a potom to vrátím zpět do polévky. Zahustí se to, takže není potřeba žádná mouka. Stačí jen dochutit solí, malým prckům nedochucovat, je to dobré i tak. Je toho velký hrnec ale je to fakt super, včera jsem vařila velkej hrnec a dneska znovu, můžeme se toho ujíst :) A červená čočka nenadýmá, takže je to dobré i pro menší dítka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
19.10.13 20:07

Nevadi ji nic jen me zarazila ta cibulka. To muze? Vlastne proc ne, taky je to zelenina. Dalsi super inspirace. A co jste detem jeste davali nebo davate?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.10.13 20:07

A co se týče dochucení, zkoušej bylinky, naše malá miluje třeba libeček :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
19.10.13 20:11

Vseho se jeste nabasti. A hlavne omacky jsou rychle a zeleninu mi jedla uz vsechnu krome batatu. V unoru se nam narodi dalsi prcek, takze na vyvarovani pro nas a jeste pro malou bude min casu a omacky se v podstate delaji sami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.10.13 20:11

@tomapeta cibulku klidně můžeš, v menším množství na dochucení nevadí ani česnek. Jinak pokud máte rádi polévky, ještě dělám vločkovou. Na trošce tuku osmahnu cca 5 lžíc ovesných vloček, jen na mírném plameni, stačí 3 minutky, pak zaliju vývarem (vodou to jde taky ale nemá to moc sílu), přidám zeleninu dle chuti (já dávám většinou pórek, hrášek ale můžeš dát cokoliv), nechám vařit cca 15 minut, stačí dochutit solí. Potom odstavím a zašlehám tam jedno vajíčko. Taky není třeba mouky, zahustí to ty vločky i vajíčko :) A nebo má malá ráda obyčejnou uvařenou červenou čočku s vajíčkem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
19.10.13 20:13

Tak bylinky jsou pro me tabu. Vubec se v nich nevyznam. Sami je nepouzivame.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
19.10.13 20:22

Okolo roka jsem pomalu začala jiné úpravy než vaření - něco orestovat na pánvi, zapéct v troubě (zapečené brambory, maso pečené v troubě se zeleninou i přílohou - pohanka, rýže… POmalu normální druhyy polévek ( krémové se zakys. smetanou, vývary), pmalu bylinky, česnek. A normální jídla typu rizoto, květák na mozček, brokolice na mozeček, kuskus se zeleninou, těstoviny s omáčkou, rybu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
19.10.13 20:23
@tomapeta píše:
Tak bylinky jsou pro me tabu. Vubec se v nich nevyznam. Sami je nepouzivame.
čím teda kořeníš? jen směsy s glutamátem?

začala bych oregáno, kmín, bazalku, majoránku, tymián, rozmarýn

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko