Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, náš čtyřletý syn nesnáší přetahování předkožky. Chudák si s tím dost vytrpěl, nejdříve mu ji dětská doktorka v roce a půl natrhla, pak se mu zjizvila, dostal zánět a přilepila se a ve čtyřech mu ji urolog bez varování strhl. Už od toho roku a půl si nenechá na pindíka sáhnout, ani se mu nedivím. Po tom stržení jsme ale museli pravidelně čistit a i používáním Opthalmoframykoinu se předkožka rozvolnila. Jenže nedávno byl na operaci s varlátkem a po operaci se přetahovat nedalo vůbec a předkožka se opět zúžila. Mažu Flucinarem, ale malý mi nedovolí pinďu přetahovat. Dělala jsem mu to když tvrdě usnul a nevnímal, ale posledních pár dní se mi vždycky probudí.
Moje otázka je, nevíte jak mu odbourat strach z přetahování po tom co zažil a jak ho naučit hygieně, aby se toho vyloženě nebál? Už jsem zapojila i tatínka, chlapi se zavřeli v koupelně, ale nepomohlo to
Mám strach, že když nebudeme pravidelně přetahovat, tak se nevyhne obřízce (tu beru až jako krajní možnost). Děkuju za radu!
Ach jee, tohle by melo stat na viditelnym miste jako varovani ![]()
Ono se to mohlo zas prilepit… Klukovi to dr. zkusila pretahnout v roce, slo to a zas se to prilepilo, ja na to nesaham.
Mozna by stalo za to u rozumnyho dr. zjistit, jestli je to prilepeny, nebo zuzeny. Prilepenyho bych nechala, to se casem postupne odlepi samo, s tim zuzenym by se muselo neco udelat
Strach budes dost tezko odbouravat, to bude chtit cas…
Někteří doktoři by zasloužili nakopat. Náš dr. nám říkal, že stačí začít až ve třech letech. A šlo to v pohodě. Toho strachu se jen tak nezbaví, opravdu to chce čas. Kamarádka měla u kluka problém s čůráním, tak to museli řešit dřív, ale pokud neměl problémy, tak nechápu proč to udělala tak brzy a takovým drastickým způsobem. ![]()
Tak dneska jsme byli na kontrole na URO a když jsem doktorovi řekla, že předkožka se zase zužuje řekl:
„Je třeba být fašista, nenechat se ovládat děckem a přetahovat, i za cenu boje s dítětem.“ ![]()
Tak snad doktor ví, co říká…ale ten „fašista“
![]()
No to je teda síla. Pan doktor má velmi zvláštní vyjadřování. Je jasný, že to budete muset s malým zvládnout. Nějak ho ukecat. Musíš na něj vymyslet nějaký fígl. Vím, že se to dobře radí a hůř udělá, že? ![]()
No pan doktor má bohužel pravdu. Zásadní chyba byla přetahování v roce a půl, navíc evidentně na sílu. S každou takovou diskuzi jsem ráda za naši doktorku, která říká, že do tří let se na pinďu nesahá a do 4 si to většina uvolní sama, jak si s ním hrajou. U našeho staršího se to přesně tak stalo, má 3 a půl a nedávno mi nadšeně hlásil, že ma velkej pindik a že mu celej vykukuje, a to se mu při curani dělala boule a cural krivo.
Vám teď asi nezbývá nic jiného, než mu to vysvětlit a přetahovat dál. Ať si to dělá třeba sám, je dost velkej, mohl by to pochopit a třeba by se sám ani nebál. I když strach má určitě velkej, to bude trvat, než se ho zbaví.