Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, syn má už několik měsíců bezva obdobíčko…vše je nuda, nic neumí sám, nebo naopak chce dělat sám vše…provádí naschvály, ječí, brečí, vzteká se… a já se ptám, kdy to bude lepší? Kdy se ty děti vyhrabou z takových stavů a bude s nima normální řeč?
@Bexi Jsme na tom velmi podobne, akorat mame 2,5 letaka. Doufala jsem, ale zrejme marne, ze do 3.narozenin ho to prejde. ![]()
Vse chce delat sam, i to, co nikdy nedelal a nechce si to ani nechat ukazat.
Rve, jeci, neposloucha, dela schvalne veci, ktere vi, ze nesmi. Zlobi i naseho 15-ti mesicniho, ten pak jeci taky, takze to mame stereo. Uz jsem z neho na palici, snazim se vysvetlovat, zustat v klidu, ale nekdy se to fakt neda a nervy mam jak spagaty.
At je brzy lip!
![]()
Jo, to by mě taky zajímalo, náš3 leťák je někdy fakt o nervy ![]()
@omites píše:
U nás ve 4 letech významný posun.
To je nejhezci veta, co jsem cetla za posledni skoro rok ![]()
Malymu jsou 3,5 a je to s nim na palici. On je bud zlaty-milionovy a nebo na
No a ja ke vsemu nemuzu chlastat, protoze kojim ![]()
Nám to začalo cca někdy po 2 roce ale přijde my, že to spíš graduje než aby se to uklidnilo:). Taky máme doma ještě jedno dítě, roční a musim souhlasit, že je to na palici a to dost:). Snažím se číst knižky, články a zkouším to na něj po dobrém ze všešch směrů ale tak 50procent to nefunguje a tejně musim zakříčet nebo někdy už i dát na zadek:/ ( a nejsem na to pyšná a považuju to svoji chybu ale stejně se už několikrát stalo)… je hrozný říct o vlastním dítěti, že je to sprateček ( ne před nim) ale momentálně je:/. Moc by mě zajímalo jestli je to fakt období nebo se někde z naší strany stala výchovná chyba:)…nebo možná nejspíš žárlí no… dělala sem od samýho začátku vše pro to aby ne, jenže jak už mimino není mimino ale tvor co taky bere hračky, ruší hru a pod. je to boj.
Děkuju a taky přeju aby bylo lépe (snad s nadcházejícím jarem:)) )!
@omites pane jo, ještě rok…to asi začnu pít ( už díky bohu můžu
)
@Bexi píše:
@omites pane jo, ještě rok…to asi začnu pít ( už díky bohu můžu)
já už piju od jeho 20m. ![]()
Teď je takový mazlivý, přitom rozumný. Už nejsou výbuchy vzteku, dokáže to daleko líp zpracovat.
Když se ke mě vrhne, přitulí a říká „Maminko, mám tě rád“, to je ten největší dárek. A ač nejsem mazlivý typ, tak s ním se tulím moc ráda.
Udělala jsem teda v prosinci i posun ve svém myšlení. Stanovila jsem mantinely a smířila jsem se s stím, že potřebuje i trucovnu. Místo, kam se může schovat, vyvztekat se a my tam za ním nelezem.
@Bexi píše:
Nám to začalo cca někdy po 2 roce ale přijde my, že to spíš graduje než aby se to uklidnilo:). Taky máme doma ještě jedno dítě, roční a musim souhlasit, že je to na palici a to dost:). Snažím se číst knižky, články a zkouším to na něj po dobrém ze všešch směrů ale tak 50procent to nefunguje a tejně musim zakříčet nebo někdy už i dát na zadek:/ ( a nejsem na to pyšná a považuju to svoji chybu ale stejně se už několikrát stalo)… je hrozný říct o vlastním dítěti, že je to sprateček ( ne před nim) ale momentálně je:/. Moc by mě zajímalo jestli je to fakt období nebo se někde z naší strany stala výchovná chyba:)…nebo možná nejspíš žárlí no… dělala sem od samýho začátku vše pro to aby ne, jenže jak už mimino není mimino ale tvor co taky bere hračky, ruší hru a pod. je to boj.
Děkuju a taky přeju aby bylo lépe (snad s nadcházejícím jarem:)) )!
mladsi jsou zatim 4 mesice (zrovna vcera
), ale jevi se to naprosto stejne jako u vas. Mame s tebou uplne sejne myslenkove pochody. Obcas v noci premyslim, jestli je zmetkovy on nebo vlastne ja, ze jsem to „nedala“. A to jsem do nej vlozila tolik usili… obcas v noci jen tise placu a rikam si: ted bojujeme kvuli „obdobi vzdoru“, probojujeme se do puberty, pak budeme bojovat, protoze „puberta“ a pak vyleti z hnizda, takze to nejhezci obdobi uz mame za sebou?
![]()
Pritom kdyz ma tu svoji lepsi chvilku, tak je pritulny, nezny, laskavy, ohleduplny a pak jako kdyby mu doslo, ze je takovy a v tu ranu je z nej uplny hnusak, ze to musim rict tak hnusne
![]()
@omites nas ma stan snad od roka a pul a nechce trucovat sam, chce stat pred tebou a jecet ti do obliceje do vyjeceni duse z tela ![]()
@AniNevim píše:
@omites nas ma stan snad od roka a pul a nechce trucovat sam, chce stat pred tebou a jecet ti do obliceje do vyjeceni duse z tela
já ho vzala za ruku, odvedla pryč se slovy, že pokud chce vřískat, tak já ho nemusím poslouchat. A ať dojde, až bude vyvztekaný.
@Immortalkova tak všechno má své hranice.
Mě nakopla Zdenka Jordánová a její vyjádření - odkdy se řídí stádo zvířat podle mláďat?
Uvědomila jsem si, že se mnou pěkně cvičí.
U nás je to umocněno tím, že je epileptik s rysy ADHD. Potřebuje jednoduché „povely“. Tak jako třeba dvouleté dítě. Ale stanovení hranic mu vyloženě prospělo. Děti nemají rády nejistotu.
Stanovte si hranice a ty dodržujte. Ať už to bude cokoliv ![]()
U nás je to stejný, malej má 3,5 a je příšernej. ještě horší než dřív, vzteklej, uječenej, ubrečenej, protivnej, vzdorovitej. neposlušnej, když po něm něco chci, musím mu to zopakovat snad desekrát a pak až zvednu hlas, teprve poslechne, pokud vůbec. Zlobí mladší ségru, ta pak brečí a je to na palici, nechci mu dávat na zadek, ale taky se mnohdy neudržím, ale raději ho vyexpeduji do pokojíku. Je to hrozný, je to každý den a je to na palici a já jsem pak ráda, že uteču do práce a mám od nich klid, je to hrozný to říct, ale je to tak, prostě to nezvládám
@AniNevim píše:
To je nejhezci veta, co jsem cetla za posledni skoro rok
Malymu jsou 3,5 a je to s nim na palici. On je bud zlaty-milionovy a nebo naNo a ja ke vsemu nemuzu chlastat, protoze kojim