Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nas po presunu do vlastniho ti dva starsi spali tak nejak stejne a mladsi zacala spat hur, ale dely se i jine pro ni zasadni veci a nemuselo to zasadne souviset s presunem. Lepe mi spat nezacal nikdo. Ale ja tu vzdycky pisu, ze mam tri notoricke nespavce…
U nás platila přímá úměra - čím víc jídla se mi povedlo do dítěte narvat přes den a čím menší zážitky mělo, tím lépe spalo. V roce se budilo desetkrát za noc, v roce a půl třikrát, kolem dvou let jednou, teď spí perfektně (teda málo, ale celou noc v kuse). A pomáhá, až se k tomu odhodláš, sebrat noční mléko. Ale v roce je ještě brzy.
@mokkk jo, zážitky jsou také previti. Si říkám, jak to dítě po celém tom akčním dní bude spát a kdepak. Zlatá nuda v zajetem režimu.
@Anonymní píše:
No a ještě se zeptám, mám malého přesunout do vlastního pokoje? On spi ještě s nama v ložnici (ve vlastní postýlce). Vím třeba ze dnes ho vzbudil i partner, když se začal šíleně prevalovat. Pořad jsem s tím prave otálela protože se mi za noc nechce tolikrát vstavat a litat do vedlejšího pokoje nakrmit malého. S tím mate zkušenost? Zase “říká se” (nemohu opět posoudit) ze když se mimi přesune do samostatného pokoje tak spi v noci lépe.
To záleží na tobě, za mě je to ještě mimino
V roce se zhoršuje přechodně spánek všem dětem (jak píšeš o tom lehkém spaní).
@Cuddy A nejen zážitky. Třeba když se dítě učí novou dovednost.
@mokkk píše:
U nás platila přímá úměra - čím víc jídla se mi povedlo do dítěte narvat přes den a čím menší zážitky mělo, tím lépe spalo. V roce se budilo desetkrát za noc, v roce a půl třikrát, kolem dvou let jednou, teď spí perfektně (teda málo, ale celou noc v kuse). A pomáhá, až se k tomu odhodláš, sebrat noční mléko. Ale v roce je ještě brzy.
Ano, ještě bych dodala jednu věc - čím víc jídla a SPÁNKU přes den, tím lepší noc. Taky jsem si kolikrát říkala „hele, dneska spal po obědě jen půl hodinky, to bude v noci kóma“ a ono to bylo přesně naopak. Přetažené a přezážitkované dítě je průšvih.
@Anonymní píše:
Jojo děkuji za rady. Dnes zkusím udělat nějakou zeleninu a v mrazáku mám čistý vývar. Tak mu zkusím chvíli dávat k večeři toto a uvidíme jestli se to zlepsi či ne. Každopádně si opravdu nedovedu představit mu v noci ten sunar nedat, by to stoprocentně skončilo pláčem
Sunar dej třeba jednou, ale 4× je dost, to nemůže být z hladu. Tolikrát mi za noc nejedl ani novorozenec.
Já nějak nechápu, proč to řešíš? Tak mu dej jak chce a nezlob se na mě, nestěžuj si tady, že vstáváš. To, že ti vstává jednou za sto let 4× za noc, vůbec nevíš, co to je mít nespavce
. Až ti dítě bude od půl desáté do půl dvanácté řvát a pak od jedné do čtyř řadit a pak v osm vstávat, jakože se nic neděje, třeba měsíc v kuse, pak si můžeš povzdechnout.. a ještě napsat, jaktoze nezvládá celou noc, no co si to dovolil ;D.
@Kriss Tina píše:
Sunar dej třeba jednou, ale 4× je dost, to nemůže být z hladu. Tolikrát mi za noc nejedl ani novorozenec.
A to mě zase jo, malá jedla pravidelně co 3,5h 🤣 noc den, nezájem
. Ale jako menší dávku.
@EvieK a ty si spala 14 hodin?
když dítě ji po 3 hodinách, tak se nakrmí tak 3× během noci
já třeba nakojila těsně před spaním, pak mi dítě jedlo v noci tak po 3,5-4 hodinách, to jsem vstala 2× a když chtělo nakrmit potreti, tak už jsem většinou vstávala ![]()
@Kriss Tina píše:
@EvieK a ty si spala 14 hodin?když dítě ji po 3 hodinách, tak se nakrmí tak 3× během noci
já třeba nakojila těsně před spaním, pak mi dítě jedlo v noci tak po 3,5-4 hodinách, to jsem vstala 2× a když chtělo nakrmit potreti, tak už jsem většinou vstávala
To já ani nevím co je spát 14h.. do teď nevím co je spát déle jak 2-3h. Kéž by. Ale malá jako co 3,5h ale někdy zvládla i 5-6× za noc ucucavat po 10-15ml🤣 opravdu jsem si říkala, že smekam, před každou co kojí. Já jsem nemohla, ale..
@EvieK kojení je pohodlnější
syn spal se mnou v posteli, kolikrát se nakojil, aniž by mě vzbudil
manžel mi vždycky ráno vyprávěl jak malý jedl a já byla úplně v limbu ![]()
@Kriss Tina píše:
@EvieK kojení je pohodlnějšísyn spal se mnou v posteli, kolikrát se nakojil, aniž by mě vzbudil
manžel mi vždycky ráno vyprávěl jak malý jedl a já byla úplně v limbu
Výhra, je fajn do budoucna slyšet aspoň pozitivní názor
. To já spala nedávno u kamarádky, malá na prsou pořád, řev a řev. Tak jsem si říkala zlatá flaška
.
@Anonymní píše:
Oj děvčata, to jste mě moc nepotesily 🙈 řekla bych ze to buzení z hladu je. Když dám jen dudlík tak pořad heká a prevaluje se. Když ho nechám tak to skončí pláčem. Když ho hladim tak je to to same. Když mu dam napít čaje, usne ale do hodiny je vzhůru a to same. Když mu dam sunar, vyžunkne celou lahvicku, hned usne a spi tak ty 3-4 hodiny. Ale poslední tři noci byly dost podobne te dnešní. Nevim čím jiným by to mohlo být, když ne z hladu 🤷♀️ Opravdu ne
Mne by fakt zajimalo, kdo to vymyslel, ze mimina nad 6 mesicu uz jidlo v noci nepotrebuji.
Vzdyt maji malinky zaludek. Cim mensi organismus, tim musi jist casteji.
Je to normalni
.
@Anonymní píše:
No a ještě se zeptám, mám malého přesunout do vlastního pokoje? On spi ještě s nama v ložnici (ve vlastní postýlce). Vím třeba ze dnes ho vzbudil i partner, když se začal šíleně prevalovat. Pořad jsem s tím prave otálela protože se mi za noc nechce tolikrát vstavat a litat do vedlejšího pokoje nakrmit malého. S tím mate zkušenost? Zase “říká se” (nemohu opět posoudit) ze když se mimi přesune do samostatného pokoje tak spi v noci lépe.
Kdyz ho das vedle, dost hrozi, ze se nauci v noci chodit k vam a to pak nemusis odbourat treba do deseti
.
Ja mela deti v posteli, ve dvou letech odstavila, zacaly spat celou noc skoro ze dne na den. Jakmile se ten celonocni spanek zafixoval, pak teprv presun do sve postele.
Vyplatilo se mi to takto u vsech tri, spi jak dreva celou noc.