Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nebo se prostě neumí uspat jinak než pitím z flašky. I ty děti, co údajně spí celou noc, to neprospí v kuse, ale umí samy bez povyku usnout znovu. My jsme postupem času uspavali kojením, vozenim v kočárku, houpanim na míči, ležením s ním ve velké posteli a přenesením do postýlky. Kolem 11m už nechtěl se mnou ležet v posteli, chtěl do své a koukat odtud, jak já dělám, že spím. Teď má 15m, většinou usne sám, někdy musíme u něj polezet. od té doby, co umí sám usnout, se budil min a min a jakoby mu něco přeskočilo kolem roka v hlavě a teď už většinou spí celou noc. Ale uspava se dudlanim.. Když nemůže najít ve tmě dudlík, tak si nás taky zavolá. Takže nás čeká problém se spaním při odučování od dudliku.
Zkuste i přes den najet nějaký delší uspávací rituál, třeba s klidnou hudbou, ať ví, že jde spát. A mléko bezprostredne pred spaním bych nedávala, aby neměl asociaci, že se uspava flaškou. ![]()
Ten přesun do pokojíku nemusí být špatný nápad. Nám se v loznici budil už kolem půl roka, když se někdo z nás v nevhodný okamžik otočil na posteli nebo si odfrkl… A přestěhování pomohlo. Na chvilku, než přišly zuby ![]()
Holky tak vstávat 4× za noc je pohádka. Syn má 16mesicu od prosince se mi budí co hodinu nemá hlad netrápí ho zoubky není nemocný. Usina okolo 20h a vydrží v kuse spát pouze do 22h a pak začíná noční boj. Bohužel nezabírají čajiky žádné bylinné kapky. Jsem zoufalá a hlavně už vyřízená
Ono možná vstavat za noc 4× zní jako pohádka. Ano ale pro ty co jsou schopné hned zase usnou. Mě to zkratka nejde a ještě klidně hodinu cucim do stropu. Pak usnu, spim 20 minut a malej je zase vzhůru. Jemu trvá treba i 40 minut než zase usne a já cucim další hodinu do stropu. Za noc jsem schopna napsat i jen 2 hodiny. Takže pokud to bylo třetí noc za sebou tak se některé nedivte ze to tady řeším @EvieK. A pokud nechápeš proč to řeším, tak já zase nechapu proč vůbec reaguješ…
@Adyny Vstavát 16× za noc, tak teda nespim vůbec. Hodně štěstí.
Já už to řešila s dr a řeknu vám holky není to u nás růžové už mi to připadá jako chronická porucha spánku. Ale dr mi tvrdí ze mám do tři let vydržet, že se teprve spánek upravuje. Jsem rada jak spím za celou noc 3h a to trhaně. Teď ve středu už jsem odpadla vyčerpáním. A malého musel hlídat tchán. Sám nechápal až poznal v reálu jak to s malým je. A nikomu bych toto s i nepřála. Bohužel malý neusne hned takže také kolikrát uspávam hodinu. A věřte ze kdybych mohla dam mu už i prášek na spaní
z rodiny moc pomoc nenajdu jelikož přes noc ho nikdo nechce jelikož se nemůžou vyspat. A nechápu kde ten lump bere tu energii jelikož od rána je schopny zase běhat a dovádět jak kdyby Prospal celou noc
@Anonymní píše:
Ono možná vstavat za noc 4× zní jako pohádka. Ano ale pro ty co jsou schopné hned zase usnou. Mě to zkratka nejde a ještě klidně hodinu cucim do stropu. Pak usnu, spim 20 minut a malej je zase vzhůru. Jemu trvá treba i 40 minut než zase usne a já cucim další hodinu do stropu. Za noc jsem schopna napsat i jen 2 hodiny. Takže pokud to bylo třetí noc za sebou tak se některé nedivte ze to tady řeším @EvieK. A pokud nechápeš proč to řeším, tak já zase nechapu proč vůbec reaguješ…
@Adyny Vstavát 16× za noc, tak teda nespim vůbec. Hodně štěstí.
Hele, to máme stejný, já taky hned neusnu. Ale takhle to malé děti bohužel mají, nechápu, že čekáš zázrak, jen proto, že někdo ti řekl/napsal nebo si někde vyčetla, že děti do půl roku spí lépe. Zkrátka máš nespavce a nechapu, že ses s tím už nenaučila žít. A ještě to napsat stylem, tak jaktoze to nás nezvládá, no co si to dovoluje. No jednoduše, není jako ostatní děti
. Moje malá taky vstává a nevstává na mléko, ale aby řádila.
.
@EvieK tak to si to špatně pochopila protože jsem to rozhodne nenapsala stylem “co si to dovoluje” 🤦♀️ Úplně chápu ze je to miminko a není jako hodinky. A tak se nediv, ze se divím já ze nespí, když mi v mem okolí KAŽDÝ (včetně doktorky!!!) říkal, ze od 6. Měsíce spi děti lépe a ze se to určitě zlepsi. Žádný zázrak necekam jen jsem prosila o rady co komu zabralo na lepší spani s tím ze to kdyžtak zkusim 💁♀️
Ahoj, já jsem spáč a noční buzení na mléko mě také ničilo. Pomohlo změnit večeři - kaše nám fakt nesedli, mrzí mě, že jsem na to nepřišla o měsíc dříve. Začal dostávat polévky, případně chleba s pomazánkou, před spaním mléko. Když jsem se zdravě naštvala, že vstávat na mléko už nebudu, dostal místo mléka v noci čaj na spaní (vlažný, stejné teploty jako jsem podávala mléko, ze stejné lahve na mléko) a po třech dnech se přestal budit. Ani jsem nevěřila jak to u nás hladce prošlo. Budí se tedy stále kolem třetí/čtvrté ranní a to na přesun k nám do postele, ale to mi nevadí ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o radu. Už nemuzu, jsem fakt vyrizena. Malej bude mít teď v srpnu rok a pořad se v noci budí na jídlo. Dneska jsem kvůli tomu vstavala 4×!!! Běžně je to dvakrát max třikrát ale dnes mi teda dal pěkně. Skoro každý mi říká, ze miminka kolem 6. měsíce nepotřebuji noční krmeni a jsou schopny spát celou noc v kuse. Tak jaktoze ten náš to pořad nezvládá? Nemocný není, koukala jsem na zoubky a na růst dalších to taky nevypadá..
Kolem půl šesté vecer papá kaši. Spát chodi až kolem půl osmé tak mu předtím dam ještě 200 ml sunaru. Včera jsem mu místo sunaru zkousela dat ještě ridcejsi kaši asi 150 ml a zapil to opět sunarem. Ale stejně se od te osmé cca do 6:30 ráno 4× vzbudil a vypil pokaždé 150 ml sunaru. Dělám něco špatně? Poraďte co zabralo na vaše dítka. Ja po dnešku mám fakt dost, až se mi z toho chce brecet. Rok jsem se doslova nevyspala, budu ráda za jakýkoliv tip
Ahoj! To nám začalo s růstem zubů ani ne v půl roce…a to jsem si do té doby říkala jaký má skvělý režim a dokonce už to vypadalo na celonoční spánek ![]()
Teď jí je 14 měsíců, na bolest nic nezabírá…vlastně jo, jen nošení a zubů je teprve 6 takže rostou hodně pomalu.
Soucítím s tebou a radu mám… VYDRŽET ![]()
Dobrý den,
zkuste položit váš dotaz v naší nové poradně
třeba by zafungovalo něco alternativního
https://www.emimino.cz/…karel-hadek/
Krásný den
Diana ![]()
Mam tři děti a vždy při přesunuti do jejich pokojiku se spánek zlepšil.
Zkus také nějaké vydatnější jídlo přes den, klidně i o jednu svacinku vic. A možná odbourat mléko v lahvičce. Zkus ho podat posazenemu dítěti v hrnecku. Odvykne se ududlavat mlékem. Víc nevim co poradit.