Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám stejně starou dceru, spí s námi tedy od mimina a taky nespí klidně. Ať ji nastavíme, jak chceme, vždycky se přetočí naštorc a jeden z nás má patu v obličeji
Ale teda necestuje po posteli, ona si spíš hlídá, aby byla u nás… ![]()
Radu nemám, ale to přesouvání se na velké posteli a kopání kolem sebe je normální, dcera mi to dělala od 2 let, kdy jsme zrušili postýlku, protože uměla vylézt přes vrch, spala jsem s ní na velké manželské posteli sama a přesto mě kopala do břicha, do hlavy, různě cestovala - pomohlo až ve 4 letech přestěhování do její samostatné postele v dětském pokoji
Ok, díky moc. Tak alespoň, že to “kopání” je normální. Já jsem vždy všude četla, jak děti spí s rodiči a jaká je to pohoda, tak jsem pak byla překvapená, když přišlo tohle ![]()
Dcera taky měla tohle období, vždy jsem počkala až usne a pak ji přendala zpátky do svý ![]()
Dcera nám lezla v noci do postele ještě v pěti letech a taky takhle rotuje, kope, strká pod nás nohy atd.
V zimě to bylo lepší, to se nechala „obalit“ do deky a pak tolik neškodila
Ale třeba teď o víkendu ve stanu jsem byla jak zbitá (a to jí je 6,5)
U vás tipuju, že jde o změnu vlivem blížícího se porodu, nejspíš tuší, že se blíží rodinný zvrat a chce si vás takhle ještě užít. Dopřála bych jí to (pokud třeba nefunguje odnést ji po usnutí zpět do její postele) a uvidíte, jak se to časem vyvine.
@Nickjmeno píše:
Dcera taky měla tohle období, vždy jsem počkala až usne a pak ji přendala zpátky do svý
To taky děláme, až tedy třeba po 2 hodinách, ale ne vždy se nevzbudí ![]()
Jej, tak díky holky, fakt jste mě uklidnily, že jste taky okopané ![]()
Já doufám, že je to jen období a brzy se to vrátí do normálu ![]()
Prijde mi to normalni. Stridaji se obdobi, kdy spi deti ve sve posteli a kdy spi s nami nebo nekdy v noci k nam prijdou. Manzel si jde pak lehnout casto nekam jinam, protoze mu to vadi a nevyspi se. Starsi dite(skoro 6) uz prijde jen vyjimecne. Mladsi (3 roky) chodi skoro kazdou noc. Na dovolene, kde jsme spali vsichni v jedne mistnosti, tak zustal ve sve postylce, takze mu evidenrne staci, kdyz nas vidi.
@Anonymní píše:
Ok, díky moc. Tak alespoň, že to “kopání” je normální. Já jsem vždy všude četla, jak děti spí s rodiči a jaká je to pohoda, tak jsem pak byla překvapená, když přišlo tohle
U nás je to třeba „pohoda“ v tom smyslu, že dcera půl roku prakticky nespala. Když jsem chtěla trhnout aspoň 4hodiny denně, bylo společný spaní jediný řešení
Ale jo, jako mimino byla klidnější, ale batole je holt pohyblivější a víc se mu toho motá v hlavě…
My máme holku od 2,5 roku ve své posteli a má tam hnizdecko jak mimino. Až díky němu se o dost redukovaly ty přesuny. Manžel spí s ní ve své posteli hned vedle ní. Sem tam za ním nad ránem prileze. Já spím v manželské s kojencem, kojim v noci.
@Oriseka píše:
Prijde mi to normalni. Stridaji se obdobi, kdy spi deti ve sve posteli a kdy spi s nami nebo nekdy v noci k nam prijdou. Manzel si jde pak lehnout casto nekam jinam, protoze mu to vadi a nevyspi se. Starsi dite(skoro 6) uz prijde jen vyjimecne. Mladsi (3 roky) chodi skoro kazdou noc. Na dovolene, kde jsme spali vsichni v jedne mistnosti, tak zustal ve sve postylce, takze mu evidenrne staci, kdyz nas vidi.
Asi je to běžné, u nás byl rok a půl “klid”, takže na to nejsme zatím s manželem zvyklí ![]()
My vždycky s manželem říkáme „zase spala na Háčko, co?“ (jakože mezi námi naštorc
)-obvykle hlavou a šťouravýma rukama u mě a nohama na manželově břiše, v horším případě obličeji ![]()
@unuděná píše:
My vždycky s manželem říkáme „zase spala na Háčko, co?“ (jakože mezi námi naštorc)-obvykle hlavou a šťouravýma rukama u mě a nohama na manželově břiše, v horším případě obličeji
Tak tenhle výraz byste si měli nechat patentovat, to je boží ![]()
Dcera taky spala jeden čas s námi, ale měla na sobě spací pytel, takže to kopání a otáčení nebylo tak brutální, ale i tak jednou skoro spadla s postele.:-) Je to normální.
Ahoj,
mám dceru 1,5 roku. Vždy spala sama v postýlce, nyní tak 14 dní má v noci záchvaty pláče, kdy nic nezabírá, pouze to, když si ji vezmeme do postele.
Nemám s tím zatím zkušenosti a nejsme z toho s manželem nadšeni, protože brzy se nám narodí druhé dítě a vůbec nevím, jak to budeme praktikovat.
Co mě ale trápí, je, že dcera se v průběhu noci různě točí kolem své osy a začne mě třeba hrubě kopat do obličeje. Dále, jak se pořád vrtí a posouvá, se nám stalo, že takto doputovala až k nohám (do dolní části postele) a málem spadla dolů (naštěstí jsme se s manželem vzbudili a zachytili ji). Ale vyděsilo mě, že mě nevzbudilo už to, jak se tam přesouvala.
Máte někdo podobnou zkušenost nebo vaše děti s vámi posteli spí “v klidu”? Dá se to nějak řešit?
Prosím anonym nebo smazat.