Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den ![]()
na eMimino chodím od těhotenství poměrně dost často a většinou zde i najdu hodně tipů a uklidnění. Vím, že jestli se to zase zlepší se sama brzy dozvím
ale třeba se dočkam aspoň té naděje
. Mám 7mesicni zlatou holčičku. Od příchodu z porodnice mi spí naprosto skvěle cca 10-12 hodin pouze s jedním kojením v polospanku (až jsem si ze strachu zjišťovala u pediatricky, jestli je ok, že spala i 9hod v kuse ke konci šestinedělí). Vše se dařilo držet, zvládla i přechod na dřívější spaní (jsem sova a první 4mesice jela můj režim), pak jsem chtěla být zodpovědnější, tak jsme začaly ukládat mezi 8-9. A najednou před týdnem se začala budit co 2,5-3 hodiny. A tři týdny je taková nevrlejsi. Ano, dole vidím pod dasnickou zoubek… Ale samozřejmě mi padají i myšlenky, jestli nemám už méně mléka, poslední měsíc si tolik nehlidam pitný režim, co zkoušíme příkrmy (žádná sláva). Tak jestli se nebudí i hlady, pláče hodně a jakmile dám prso, hned zase usíná. Také musí mít hodně nových vjemů, během posledních 14 dnu začala lézt, stoupat si a sedět. Takže je to asi kombinace všeho. (Přes den spí různě podle aktivity, průměrné hodinu v nositku, kočárek odmítá, někdy dvě, často nyní vůbec a jen sloficky 15min po kojenich)
Stalo se někomu něco podobného a režim v brzké době přešel zpátky, jak jste byli zvyklí? Já si zvykla na tu pohodu a nějak se mi nechce zvykat být ráno ko
.
Předem děkuji za reakce, rady a zkušenosti.
D.
Dítě nebude pořád spát. 8-12 hod v noci je luxus… Takže je dost možné že jí stačí už jen 5y desetiminuzovky přes den důvodu může být 1000 a 1…neřešila bych to spánek se mění snad každý týden např moje dcera spí od miminka přes den 2* denně 30min a, stačí jí to
Kolem půl roku se spaní mění, přicházejí zuby, spousty nových vjemů a dovedností… Je to úplně normální. Mezi 6. měsícem a rokem je to spaní takový divočejší, pak se to většinou spraví
jestli se ti budí po třech hodinách tak je to super, může bejt výrazně hůř ![]()
Toto je opravdu normální a časem se to zlepší. Jak rychle ti ale nikdo neřekne. Mě dcera v tomto věku vstávala co hodinu… Já z toho teda začala kolabovat, tak jsme museli hledat řešení, aby spala.
Vždyť jsis odpovědela.. je to normální. Taky se může budit klidně další rok každý dvě hodiny.. Jen jsi měla luxus už od narození, tak na tohle nejsi zvyklá…
Spánek se dětem fakt mění pořád. Starší dcera první tři měsíce kojena se budila každý 2h. Pak na UM jednou za noc, a před jedním rokem se budila na mlíko každý dvě hodiny. Po roce se přestala budit. A teď v roce a půl má dny kdy spí celou noc, nebo se naopak budí 1-2× za noc na pití. Ještě mám mladší sedmiměsíční, a ta se budí 1-2× za noc od narození.
Pokud je i přes den nevrlejší a v noci hodně pláče, sázela bych na ty zuby. U nás zuby dělaly pěknou paseko vždycky dlooouho předtím, než se vůbec začaly prořezávat. Můžeš zkusit dát na noc nějaký ibalgin, pokud máš pocit, že už nemůžeš - ale u nás to třeba s těma zubama stejně nehlo, plakal jak blázen i tak. U nás ty vývojové skoky měly jiný průběh, tam to potom vypadalo tak, že se dítě prostě budilo, ale neřvalo, jen mělo třeba ve 2 ráno strašnou potřebu procvičovat, co se naučilo, takže jsme třeba od 2 do 4 byli prostě vzhůru
dokud zas nevytuhnul. Ale samozřejmě to může jít ruku v ruce, každé dítě jinak. To, že miminko ihned usíná u prsu, nemusí značit, že problém je hlad, prostě se u prsu cítí v bezpečí, uklidní ji to. A kdybys náhodou přemýšlela o UM, to si dobře rozmysli - mně se dítě, které spalo první měsíce taky hezky, taky takto začalo budit. UM jsem začala dávat někdy v 10 měsících a frekvence buzení byla úplně stejná, jen místo toho, abych prostě vytáhla prso, jsem musela capat po bytě, chystat UM a ještě myslet na to, ať mám večer nachystanou vodu v ohřívači, vymyté flašky atd a kolikrát i ty blbé 2 minuty, než jsem pro to doběhla a protřepala, ho prostě vzbudily ![]()
Všem děkuji za odezvy ![]()
@Ufinka87 určitě máte pravdu, jsem si vědoma, že to byl luxus, na ten se ale snadno zvyklá, že
jinak přes den nemám problém, že by mě to nějak omezovalo. Téměř všechny činnosti doma zvladame spolu a naštěstí nemusím čekat na spánek, abych uklidila nebo uvařila ![]()
@Lily Evans
Máte pravdu, spíš to byl takový výkřik do tmy a jestli můžu přežívat zatím s nadějí, že se to třeba zase vrátí
a když ne, tak to taky přežijeme, zejo
. Také mám známou, co má stejné starou dceru a ta od porodnice prý nespala déle jak dvě hodiny
tak to se pak proklínám, že tohle řeším
.
@nozu
Tak přesně po těchto příbězích se stydím, že si „stěžuji“. Tak ještě, že to vždycky jednou skončí ![]()
@mackA159
Máte pravdu, já se tady za monitorem vždycky smála, co se tady řeší, že se nic nedá zobecňovat, tedy minimálně u dětí. Protože neznám žádné stejně ani podobné v kompletu
jenže prvorodičky a poměrně dost nejistá, už od těhotenství bojuji za to, aby někdo vymyslel manuál na vsechnk
už vím, proč to nejde ![]()
@Bebeluska8
Děkuji, já si to taky myslím nebo v to alespoň doufám, že to jsou zoubky…blbý je, že je jich hodně
. Jinak mm jsem si na začátku vybojovala a jeden z důvodu byla i ta má lenost, takže přesně to, co píšete není vůbec pro mě
. Takže vlastně mám stále luxus v tom, že u kojení zase usne a nemusíme tam spolu blbnout dalších x hodin
.
@Domia moje vůbec nejméně oblíbené období bylo 9.-11. měsíc, kdy malá usnula v osm, v deset byla vzhůru a do jedné, dvou rozjížděla pártošku
Teď má čtyři a půl, polovinu nocí spí 20-6 bez vzbuzení, a tu druhou polovinu courá, brečí, má zlý sny, chce vyčurat, a vzhůru jsem 3-4× za noc
Děti jsou radost!
@Lily Evans haha, tak dobře, budu počítat s tím, že může být hůř a zase se hodím do pohody, že je to ok
. Což o to, já také chodím spát okolo jedné, takže to by pro mě nebylo špatný, jen to nevypadalo dobře pro okolí, že přece pak nebude chtít vstávat do školky (za ty třeba 4 roky
). A přítel vstavajici v 5 ráno, tento můj režim také moc nesdílel
. Tak uvidíme, on to vždycky člověk myslí dobře…od malá jsme nechodili po špičkách, ne že bychom ji bouchali rachejtle u hlavy…aby nebyla přecitlivělá jako přítel, ale byla poleno jako já…a ono to stejně nějak vždycky dopadne po svém. Kinder surprise ![]()
A kdo z dospělých usne vždycky hned a za celou noc se neprobudí zejo
… Běžně se ptám a sdílím a sama si odpovídám
![]()
Jojo, u nás mladšímu rostou zoubky hezky jeden po druhém, pomaličku, už půl roku
A to je teda něco, naštěstí má v mezičasech lepší noci (čímž myslím, že třeba v 8 usne, v 10, v 1 a v 5 se vzbudí jen na kojení a jinak spíme)
Tak to mě vždycky malinko dobije, ale často s ním trávím celou noc v obýváku, ať aspoň zbytek rodiny může spát. A kojení je v tomto směru za mě k nezaplacení, spousta ženských doufá, že se po UM spánek zlepší, že se dítě víc zasytí - no u staršího dítěte mi v tomhle směru nefungovalo nic, ani večerní kaše, ani když už jedl normálně 5 jídel za den, i tak se dál budil
On se s tím asi člověk musí fakt srovnat, že jeho dítě je takové a se spánkem to má zrovna tak no, nějaké boje s tím moc nemají smysl ![]()
@Lucie_Sx děkuji
prakticky to tak je, při prvním zabekani se spakuji z ložnice do pokojíčku a spim na matraci pod postylkou
… ![]()
@Lucie_Sx píše:
Normalne si ji dej do postele a u kojeni spi.
Tak tyto rady jsem vždy milovala. Já jsem třeba s dítětem v posteli nemohla nikdy pořádně spát, protože jsem ho musela podvědomě pořád kontrolovat a hlídat. V postýlce vedle postele to bylo OK. Takže tato dokonalá rada fakt není pro všechny…
@nozu píše:
Tak tyto rady jsem vždy milovala. Já jsem třeba s dítětem v posteli nemohla nikdy pořádně spát, protože jsem ho musela podvědomě pořád kontrolovat a hlídat. V postýlce vedle postele to bylo OK. Takže tato dokonalá rada fakt není pro všechny…
Vsak se tim ridit nemusi, neni to nic povinneho.