Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím někoho moc o pomoct, můj syn 19 měsíců vůbec nespí, ani přes den ani v noci. Včera vstával v 6h, pak po obědě spal 2h a pak usnul až o půlnoci, ve 3h byl zas vzhůru a usnul až v 6,30h a vzbudil se v 10h. Tak jsem ho dnes nechala celý den, aby večer spal a to únavou usnul v 18h a od 20h je už zas vzhůru a nepomáhá vůbec nic, lehnout si k nám do postele, nechat vyřvat, lehnout si k jeho postýlce. Už jsem bezradná, sedím tady a brečím, protože jsem na ně sama, manžel je v práci, mám ještě 4 měsíční miminko a nezvládám. Co s tím?
Mluvila jsi o tom s dětskou? Mamka má to samé s bráchou a zkončili na neurologii
Nemluvila, spával dobře, dala jsem ho ve 20h do postýlky a spal do 7h do rána, tohle se děje cca poslední týden.
Pokud to dělá až poslední dobou, nerostou mu třeba stoličky?
Nebyli jste poslední dobou na nějakém očkování?
Jinak v tomhle věku starší vypadal, že skončil s odpoledním spánkem, vydrželo to tuším necelý dva týdny a zase se vrátil k odpolednímu spánku a je schopen spát i teď, takže to může být fakt jen přechodné, třeba tou změnou počasí či něco.
Nerostou mu zuby? Jestli je to takhle krátce, tak bych asi nehledala nějakou závažnou příčinu..jinak bych zkusila prostě nedat spát před den, snažit se vymyslet nějaký program (i když chápu, že to musíš skloubit s mladším), který ho bude bavit a prostě nenechat usnout a až večer..takhle přešla teď naše malá na nespaní přes den, protože ty večery pak byly fakt horor..tak hodně štěstí, ať se u vás zas brzy spí ![]()
Dcera měla asi dva týdny někdy kolem roku a půl něco podobného. Kolem jedné v noci se vzbudila a měla dvě hodiny poledne a pak zase spala až do sedmi… Odpo jsem jí nechala spát jen půl hoďky, jen aby si odpočinula a zlepšilo se to. Pak jsem to zase začala prodlužovat na hodinu a půl a máme to doteď. Večer jde spát v osm a spí do sedmi… Teď jsou jí skoro tři. Držíme palce ![]()
Tak nějaký zuby mu rostou a na očkování jsme byli před 14 dni na hexe, tak nevím jestli tam může být nějaká spojitost, ale nevím co s ním mám teď dělat, on je plnej elánu a já úplně vyřízená, mám ho vzít zítra k dětské nebo ještě počkat?
Mně to dělá dcera taky, rostou jí špičáky, má 13 měsíců a leze jí 15. zub. V noci je vzhůru hodinu i dvě, všechno je děsná sranda, ale spát jí to nenechá. Už tři dny se na ní chystám s flaškou umělýho mlíka, od tý doby, co jsem se rozhodla, jí v noci stačilo prso
Tak třeba budu dělat mléko dnes.
Pro tvou útěchu to u nás trvá od července, takže může být i hůř. Za 2 měsíce jí vylezlo 6 zubů a leze 7. Já mám pro změnu ještě starší dceru, která vyžaduje mou pozornost po celý den, takže jsem už docela vyčerpaná, ale přejde to, neboj ![]()
Tak mě by ani nevadilo kdyby normálně usnul a v noci se vzbudil na hodinu, ale on neusne, běhá tady do půlnoci a pak je zas vzhůru a nespí a nic nepomáhá. snad to bude jen těmi zuby.
Holky, chtela bych se zeptat na Vas nazor. Mam dcerku 2,5 roku, nikdy nebyla spac, byla jsem zvykla ze rano brzy vstavala- kolem 5-6-te, kdyz chodila spat kolem 20-te. Ted se nam posledni asi 2 mesice preorientovala a vetsinou ji do postele nedostaneme driv nez v 22, rano pak spi do 7-8 a odpoledni spanek si taky nejak rozhodila, bud nechce vubec, nebo spi treba chvilku, nebo klidne i 3,5 hodiny, same extremy.. Ale co me trapi nejvic je vecerni usinani. Uz je to nejakou dobu, co vecer odmita usinat sama, ale do takove miry ze klidne i pul hodiny hystericky breci az se pozvraci.Tak chodim s ni, ale uz me boli zada z tech pristylek a snazime se o druhe mimi.. Kdyz odejdu a ona se v noci vzbudi opet hystericky place a musim se prestehovat v noci. Ted posledni 2 noci place ze nechce zhasinat.. Mam ji zkusit a byt neoblomna aby usinala sama nebo mam pokracovat ve spani s ni? Pred spanim cteme pohadku, ponuchname se, neni po ockovani, ani zuby nerostou..Je citliva, ale i „vycurana“. Nechci ji nijak tyrat ale ani s ni spat do 15-ti.. Navic neuspel ani tatinek, musim jit jen ja. S tatou usnula asi 2× a to ze vylozene chtela spat s nim v loznici a u babicky spi naprosto bez problemu..
Mě to přišlo jako hodně senzitivní období. Od roku a půl vůbec dcera nechtěla spát po obědě a teď spí a učím jí, aby chodila sama. Večer stále vyžaduje mojí přítomnost a v noci se někdy tak potřebuje uklidnit, že tam jsem, třeba jen pohladit, spí s námi v ložnici. Respektovala bych její potřeby…
@susinka88 Malá má 27měsíců a usíná tak, že mě drží za ruku a hladí mě ![]()
Blížící se 3. rok je hodně citlivé období a to, že chce mít rodiče vedle sebe je úplně normální. Co ji takhle přestěhovat postýlku do ložnice? Nebo ji mít v posteli?
Já teď třeba musím usínat se čtyřleŤákem. Neustále si kontroluje, jestli jsem tam a hlídám ho. Přijde mi to normální, i když náročné, vzhledem k tomu, že usíná i hodinu ![]()
Jak píšou holky-já bych také respektovala její potřeby. Přece i tobě musí být jasné, ze to dítě te potřebuje u sebe. ![]()