Nespavost u miminka v noci

Anonymní
15.10.24 23:26

Nespavost u miminka v noci

Zdravím maminky, mám dvouměsíční miminko a trápí nás nespavost, večer nám nejde usnout. Uspávám od 20 hod do 1-3 v noci. Mezitím znovu kojíme. Vypijeme kolem 70-90 ml, máme 3,6 kg. Pak hodně ublinkáváme, tak nemám pocit, že by jsme měli hlad. Dudlíka nechceme, melodie nás nezajímají. Chovám, natřásám a nic. U prsa usne a jen co ji zvednu, tak je vzhůru. Spím na jednolůžku, takže možnost, aby miminko spalo se mnou nejde. Celý večer proplakáme, i když se chováme. Bílý šum jen zklidní, ale neuspí. Taky nás bolí bříško a na to bereme kapičky a cvičíme s nožičkami a nahříváme bříško.
Máte tohle taky nějaká? Já abych se uklidnila a kdy to přešlo?
Vždycky je problém ji uspat. Nikdy po kojení nespí. Co vám pomohlo na uspávání?
Celkově jsme dost uřvaný. Buď spíme, nebo kojíme a nebo pláčeme. Nevydržíte chvíli v klidu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
15.10.24 23:30

Zkoušela jsem dát i umělé mléko a po něm taky nespí. Někdy vypije i 130 ml a taky nespí. Navíc i hodinu, někdy i dvě mi zvrací po kojení obloukem opakovaně.

• Citovat
  • Upravit
3793
16.10.24 01:36

Tak pravil Gemini

Ahoj, chápu, jak se cítíš. Nespavost u miminek je opravdu náročná a vyčerpávající. Je důležité si uvědomit, že každý miminko je jiné a co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého.

Co by mohlo způsobovat problémy s usínáním
Kojenecká kolika: Bolesti bříška mohou miminko budit a ztěžovat usínání. I když užíváte kapičky a cvičíte, kolika může přetrvávat.
Nedostatek spánku přes den: Pokud miminko spí přes den příliš krátce nebo příliš dlouho, může to narušit noční spánek.
Překročení stimulačního prahu: Příliš mnoho podnětů během dne může miminko přetížit a způsobit problémy s usínáním.
Potřeba blízkosti: Některá miminka potřebují k usínání blízký kontakt s maminkou.
Regrese spánku: V určitém období se může objevit regrese spánku, kdy se miminko začne častěji budit.

Co můžete zkusit
Denní režim: Zkuste zavést pravidelný denní režim s pevnými časovými úseky na spaní, krmení a hraní.
Klidné prostředí: Před spaním vytvořte klidné a zatemněné prostředí.
Koupel: Teplá koupel před spaním může miminko uklidnit.
Uklidňující rituály: Vyberte si nějaký jednoduchý rituál, který budete provádět před každým usínáním (např. písnička, pohlazení).
Nošení: Pokud miminko preferuje nošení, zkuste ho nosit v šátku nebo ergonomickém nosiči.
Spánkový trenér: Pokud nic nezabírá, můžete vyzkoušet konzultaci se spánkovým trenérem.

Ohledně zvracení

Pokud miminko zvrací opakovaně a ve velkém množství, je vhodné se poradit s pediatrem. Mohlo by se jednat o reflux nebo jiný problém.

Důležité je
Dát si na čas: Usínání miminka může trvat déle, než jste zvyklá. Buďte trpělivá a snažte se vytvořit klidnou atmosféru.
Neboj se požádat o pomoc: Pokud se cítíš vyčerpaná, požádej o pomoc partnera, rodinu nebo přátele.
Pečuj o sebe: Důležité je, abys i ty měla dostatek odpočinku a energie.

Kdy vyhledat lékaře
Pokud se miminko přestane přibírat na váze.
Pokud má miminko vysokou teplotu.
Pokud má miminko problémy s dýcháním.
Pokud má miminko zvracení spojené s průjmem.
Pokud má miminko křeče.

Pamětej

Každé miminko je jiné a co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Neboj se experimentovat a najít to, co vyhovuje právě vám a vašemu miminku.

Některé užitečné zdroje
Philips: https://www.philips.cz/…-u-deti.html
BENU: https://www.benu.cz/…ek-u-miminek

Pokud máš další otázky, neváhej se zeptat.
Ještě bych ráda zdůraznila, že nejsem lékař a nemůžu ti poskytnout odborné lékařské rady. Pokud máš jakékoli obavy o zdraví svého miminka, vždy se poraď s pediatrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3045
16.10.24 05:17

Objednala bych větší postel a přestala používat mateřský plural :nevim:
S prvním jsem dělala všelijaké kejkle až do naprostého vyčerpání, pak jsem ho nechala spát se mnou a ačkoliv byl nespavec a absolvovali jsme ledacos, bylo to aspoň lepší. Mladší ke mě putoval hned po porodu. Jo, byly noci, kdy to i tak nešlo, ale bylo jich tak o 90% méně. Oddělené spaní malých mimin je evolučne nepřirozené, a i když některá mimina to dávají, tak spousta je ještě naprogramovana na společné spaní s někým, kdo je chrání.
Nicméně tady to večerní řvaní dost často ustupuje někdy po 3. měsíci, může být, že má nedozralou centrální soustavu, je to jedna z teorii. Tak můžeš take ještě chvíli zkusit vydržet, pokud to jinak fakt nejde. Hodně chovat přes den, to na ten vývoj pomáhá, pokud ještě nemáš, porid si šátek nebo vhodné nosítko a měj mimino co nejvíc na sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14726
16.10.24 06:51

Z toho mateřského plurálu mám osypky. Brrrr! :(

První dcera byla dost podobná, jen o maličko horší. Večer jsem ji uspávala od 20 do 2 - 4 hodin ráno - nošení, natřásání, kojení. Ale ona mezitím ani neusnula - buď se kojila, nebo řvala. Vstávala ráno mezi 6. a 7., mezitím ještě několik (5 - 7) koejní, když ale už většinou usnula rychle. Dudlík odmítala, dávila se z něj. Nevzala ani dudlík pro nedonošence.

Reflux měla taky hrozný. Nezvracela obloukem, ale běžně dokázala najednou vyzvracet komplet celý obsah žaludku. Lidi mi nevěřili, ale kdo to viděl, tak uznal a byl z toho pár minut v šoku. Nemohla jsem ji dát odříhnout, to by měla v mžiku prázdný žaludek.

Já jsem teda neměla problém spát s ní na jednolůžku. Ona byla u zdi, aby nespadla, já vedle ní. A pokud jsem měla obavu, že spadnu, tak jsem si tu krajní ruku dala pod zadek, což mi znemožňovalo spadnout. Doma jsme teda měli dvojlůžko (na kterém jsem časem spala se 3 dětmi), ale u tchyně jednolůžko.

Dcera jako miminko kvůli bolestem bříška provřískala 16 hodin denně, i spánek přes den byl strašný problém. Nepomáhaly kapky, mastičky, masáže, cvičení, nahřívání. Jediné, co aspoň na chvíli pomohlo, byla rektální rourka. Používala jsem ji 4× denně, většinou 20 minut v kuse - prostě pořádně vyprázdnit. Ona uměla prdět i kadit, ale prostě měla hrozné bolesti.

Toto trvalo do 6 měsíců, kdy jí zabrala probiotika. Ta jsem zkoušela i dříve, ale bez efektu. Reflux ji přešel v 11 měsících. Moje rada - rektální rourka, větší postel, když máš na jednolůžku problém, a vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15422
16.10.24 06:59
@Anonymní píše: Více

Nemá hlad? Kolik měl při narození?
Určitě bych pořídila větší postel, abys ho mohla mít v noci u sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 08:12

Vážila 2880 g. I když si ji nechám u sebe, tak nespí. Usne na 10 min a pak zase brečí. Celý večer ji chovám a stejně nespí. Je to vyčerpávající a únavný.
Trápí ji dost i prdíky, ale ne vždy. Kdy tohle období může přejít nebo se zlepšit? Takové noci máme od konce šestinedělí. Že nejde večer uspat a uspává se do noci.

• Citovat
  • Upravit
14726
16.10.24 08:26
@Anonymní píše: Více

Jak jsem psala, u dcery to preslo v 6 mesicich. A zacalo to ve 3 tydnech. Narodila se 37 + 0 s hmotnosti 2920 g.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 14:00

To se mám na co těšit. Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Machovae
20.10.24 22:08

To je těžké, chápu. Moje kamarádka měla podobný problém a pomohlo jí zavinování miminka, aby se cítilo víc bezpečně. Taky zkusila změnit polohu při kojení, což někdy pomůže s ublinkáváním. Může to být jen fáze, která časem přejde. Držím palce!

• Citovat
  • Upravit
2739
21.10.24 09:09

Zaprvé nepoužívat ten plurál, jako občas mi to taky ujede, ale tohle je fakt priserny
Tak a zadruhé bych zkusila osteodynamiku, pokud všechny rady nahoře napsané nefungují. Může mít blokádu a to jí způsobuje trápení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí