Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
jdu si k vám pro radu. Malému je měsíc a poslední tři dny hrozně bojujeme se spaním. Budí se na jídlo kolem 1-2 ráno, poté kolem 5 a pak to přichází. Vůbec nechce usnout, kolikrát pak zabere až kolem 10 a to třeba jen na půl hodinky ani ne.. Zkoušela jsem bílý šum, zavinovat, chovat apod. ale stejně nic nezabere.. Občas usne na mě, ale i to třeba na 15 min a je po spaní.. Dneska od 5 od rána naspal přes den asi tak 1,5 hodiny.. Jsme na UM, když ho krmím, tak kolikrát u toho skoro spí, ale jakmile se nějak blbě pohnu, tak hned ožije. Prdí, kadí všechno v pohodě. Když už spíme chvíli déle, tak se budí rovnou s pláčem, ještě ani neotevře oči.. Je schopnej když na to přijde, brečet až se zajíká.. vím, že takhle malé mimi nemůžu nechat vybrečet, ale někdy už opravdu není energie
![]()
A davas ho spat do kocarku? Kdyz se budi v 5 tak bych kole. 8 hod vyrazila s kocarem.
Nebo satek? Me decka do tri mesicu pres den nespaly jinak nez v satku. Pak se postupne otuzovaly i na kocar a postylku. V noci naopak spali v postylce bez problemu…
Co si pamatujutak první dva až tři měsíce malá nespala skoro vůbec, hlavně teda v noci, to se budila po 15 minutách a přes den spala jen v kočáře, takže to jsem s ní jezdila i 3 hodiny, aby se dospala, jinak taky jen krátký intervaly, byla jsem totálně vyčerpaná, ale pak jako když utne a začala spát krásně celou noc i přes den: 1 hodinu dopoledne a 2-3 odpoledne. Jinak nosítko je taky fajn věc v tom krásně usínala, ale až jako starší.
Mne takhle „vstaval“ mladsi, ve 4, v 5. Ale u nej slo hlavne o kadeni, tlacilo ho to tam, ale neslo mu to vyprdnout. Takze jsem tou dobou zapadla do koupelny, vypodlozila dite a rourkovala. Kdyz bylo vse venku, tak zase rev ze hlad, nakojila jsem v posteli a jeste jsme treba hodinu dali.
Rev s jeste ne otevrenyma ocima znamenal „chce se mi curat“. Viz bezplenkovka. Takze rozbalit, nechat vycurat (a vykryvat to plinou), dat suchou. Jsou deti, kterym uz takto malickym vadi pocurana plenka a dokazou hlasit i dopredu. Do zapnute pliny curaji nerady, instinkt jim veli curat do prostoru.
Presne to same mam doma:) trochu se to ted ve 4m lepsi, ale ne o moc;)