Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, máme měsíc staré miminko a pořád brečí.. Už nevím co s ní.. Třeba dneska spala do 4:30 dala jsem ji najíst a usla kolem 6:30 vzbudila se v 8:45 dala jsem napapat a usla na 15 minut venku.. Potom nastal každodení kolotoč houpání, hopsání, uspávání.. Mám vyskoušené snad úplně všechno a nic na ní neplatí.. Usla až ve 14:00 a v 16:00 zase vzhuru.. Brečela až do teď.. Já už opravdu nevím jak na ní.. Jsem unavená a totalně vyčerpaná.. Máme ještě dve holčičky doma.. Prosím nevíte některá kdy by to malou mohlo přejít? Nemáte někdo zkušenost? Vím určitě že hlad nemá, prdíky nás trapí, ale to poznám když jí bolí bříško.. Budu ráda za každou radu..
To jediný jsem nezkoušela, ale nepomáha ani když jí nosím na rukach pevně přitisklou k sobě.. ![]()
radu nemám, ale cítím s tebou. Jedině snad nosit, chovat, mazlit se, hrát si. Máme doma to samé, už po druhé…
Jedině, co mě ještě napadá, zkus maličkou zavinovat, třeba se na chvíli uklidní ![]()
@terinka4444 tak tak, kdyz uz jsem myslela, ze to nepreziju, zachranil me babyvak a bylo po revu…
@veronka24 Náhodou, to nespala tak špatně, zažila jsem dny, kdy mi miminko usnulo během dne 2× na 15 minut, zbytek řev. Ty starší holčičky jsou tvoje? Nebo byly tak extrémně hodné, že tě překvapuje, že miminko může takhle celé dny prořvat? Doporučila bych uvázat do šátku, udělat s ní v bdělém čase maximum toho, co je doma potřeba a trávit hodně času venku, tam je to předpokládám lepší s tím řevem. Kojit klidně častěji, může mít i jen žízeň. Některá miminka jsou víc dráždivá a uplakaná, pomáhá kontakt s maminkou, zavinutí atd., takže ideální je šátek.
A jak zvládá zavinování? Já bych zkusila zavinout, dudlík a pustila bych bílý šum - nás tohle zachránilo u staršího syna když jsem padali únavou, ale on měl hodně prdíky.
Ten šátek zkusím.. Holčičky jsou moje a taky brečely ale né každý den.. Mala má očíčka jak žárovky a kruhy pod očíma uplně je vidět jak by spinkala a nejde jí to.. Připadá mi jako kdyby neuměla usnout je to možný?? S holkama jsem to nezažila když hodně plakaly stačilo vzít ven, nebo pochovat.. Kojit bohužel nemůžu..
@veronka24 Zkoušela jsi pevně zavinovat? Moje děti trávily první měsíce prakticky jenom v zavinovačce. Na bříško synovi pomáhá Babycalm. Zkusila bych i ten šátek, nebo vak, můžeš si je třeba půjčit v nějakém mateřském centru.
Pokud ještě nemáš, kup nebo stáhni si (ulozto.cz) knížku od Harvey Karpa Nejšťastnější miminko v okolí.
Je tam popsáno 5 bodů, které můžou pomoct (pevné zavinutí, bílý šum, houpání…).
Náš malý taky řval, našla jsem zavinování podle Karpa a byl klid. Některá miminka mají rády užší prostor. Přes den jsme ho uspali a pak rozvinuli, aby si zvykal na prostor a pak už usínal rozvinutý. Na noc to miloval. Jsme mu říkali vždycky naše housenka a spinkal celou noc, max. jsme dali dudlík.
Nechci te nejak navadet jen reknu jak jsme meli problem s placem a bolenim briska..me mala proplakala tri mesice.jen rev obcas spanek a zas rev rev rev. krouceni a vztek. a ja total vycerpana. rikala jsem dr. ze uz nemuzu diagnostikoval koliku a popral pevne nervy.rekl at zkousim dokrmovat um, ale ze koliku muzou mit i deti na flasce.ja jsem ve trech mesicich zacala davat vice um za sebou a odstrikavat do ulevy. najednou byl klid a smich. i dr uznal, ze ma klidne brisko a ze jsem udelala maximum a vydrzela dlouho.ted jsme na um a je to slunicko..i kdyz ted zas trapi zoubky
pri dalsi navsteve rekl jak jsme obe rozkvetly..ja to chtela uz od prvniho mesice ale dr chtel at kojim aspon do sesteho..ale pokud myslis, ze to brisko neni tak jedine zavinovat a houpat.to jedine pomahalo u nas..jeste jsem ji davala to tluste deky ve ktere jsem ji uhoupala a pak jsem ji v ni polozila do postylky..kdyz jsem ji sundavala jen z hole ruky vzdy se probudila.
ale byla jsem rada, ze jsem kojila aspon tri mesice.
Jo aha ty nekojis?? Neni mozny, ze s flaskou nalapa hodne vzduchu? nam dr zakazal i dudlik..mela od nuku a kdyz jsme zmenily na avent boleni taky trosku ustoupilo..
Měli jsme to samé co @kr.marue, akorát já musela začím s UM už v 7tt
Ale malej se změnil ze dne na den…