Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Opět téma spaní. prosím maminky o radu. Dcera má 23 měs., cca měsíc má problém po obědě usnout. Postupně se uspávání protahuje. Dřív chodívala spát o půl jedné, teď usne o půl třetí a to už na ní huknu, aby spala. A teď časy. Vstává v 8:15 (nehledě na čas, kdy jde spát), pokud usne po obědě na 1,5 hodiny, tak jde večer spát v 22:30. Pokud po obědě nespí, jde spát v 19:30, ale cca od 18 je protivná a chce jen mě. Zrušili byste odpoledni spaní? A co děláte po obědě, když nespí?
Ještě poznámka - v kočárku nebo v autě usne hned po obědě, tak to mě mate, že asi ten poobědní spánek ještě potřebuje. Děkuji moc!
Ja bych ho uz zrusila, je to zacarovany kruh, chodit spat takhle pozde je des a odpol. spanek se ji bude dal protahovat vic k veceru. Meli jsme to stejne. ten den je dlouhy, ale dala bych spat hned po vecernicku a ono si to sedne. Nase mala-velka v aute usina do ted, tam'se proste spi dobre a v tu samou hodinu by doma oko nezamourila ![]()
Odpolední uspávání je stres jako prase. Včera po obědě nespala a večer usla v 19:30 do minuty sama. Dneska po obědě spala od 13:30 do 15:00 a večer usla až v 22:45, kdy už jsem měla nervy opět v kýblu. Dala jsem ji do postýlky v 21:00 a to nemělo cenu. Myslím si, že po obědě přestala spát, když se vzdala dudlíku.
@JaPaS2 naše starší nikdy dudlík nechtěla, až teď žárlí na sestřičku, tak jí pobere všechny a je schopná s nimi chodit celý den
. TO jen poznámka, že odebráním dudlíku to nebude. Protože Viki začala odmítat odpo spánek taky těsně před 2.rokem… Prostě usnula pak jen v kočárku na procházce, pak se začala bránit i kočárku
. Teď usne tak 2-3× do týdne. Někdy je tuhá hned, jindy vymrčuje a prudí i hodinu. Jo a nechodíme „spát“, ale nakojit sestřičku, uspat ji a přečíst si pohádku (momentálně vede Ferda mravenec
). Pokud neusne do 14h, tak ji beru z ložnice a jdeme si hrát…pak už to nemá cenu, protože spí 2h a večer by jančila do 22h
. Jinak když nejde spát některý den je v pohodě a jindy je „jedlá“ jak já říkám, prostě unavená a přetažená už od 17h a posunuju ručičku k 19h, abych ji uložila…
V září Viki nastupuje do školky, tak věřím, že tam spát bude- i doma se jí klíží zraky, ale asi by jí něco uteklo, kdyby si zdřímla
. Jo a když už usne, tak ji za hodinu budím, aby si zvykla, že ve školce se dýl nespí ![]()
My jsme také odpoledni spaní zrušili, protože když spal odpoledne, tak pak usínal az kolem 22 hod. Od ledna chodi do školky (to mu byly dva), a tam proste spi, nevím, jak se jim to dari, ale byla bych radši, kdyby nespal, protože večer to jisti zase 22 nejdřív a já jsem jednak ko z prace a druhak bych se někdy chtela třeba podívat na televizi nebo si něco přečíst. Fakt nevím, jak toto řešit.
Malá nespí odpoledne asi od 15 měsíců. Jsem ji uspávala třeba i hodinu a nic z toho tak jsem se na to vykašlala, neměla jsem na to nervy.
U nás spaní taky přešlo zrušením dudlíku.. vím, že odpolední pauza je fajn pro rodiče, ale když to nejde, nelámat přes koleno. Večer ponocovat je asi horší.
Resim ted úplně stejný problém, syn 24m usne az třeba ve 15 (vstává okolo
a večer pak klidné 22-23. Des běs. Včera jsem ho vzbudila v 6:30, tak usnul ve 12 (po pulhodine v postylce) a vstal 13:30. Já cela šťastna ze dneska půjde spát brzy jsem ho uložila 20:30 a on stejně zabral az po 22.
Párkrát jsem zkoušela nedat spát a pak usnul v 19 hned, ale zas mi přijde jestli to není nezdravy.
Upřímné mi dost vadí, ze vlastně s manželem nemáme volný večer pro sebe a az se za 2mesice narodí braska, lepší to nebude.
@birma jako u nás přes kopírák
. Přestanu to spaní řešit, dám ji do postýlky a když do hodiny neusne, tak ji vezmu. Nemá to cenu. Mám pak nervy v kýblu. Anebo ji na hodinu pustím pohádku a bude. Jak říká moje mamka - nehroť to
.
Děcka ví, co potřebují a násilím je nutit spát nemá cenu
, tak si myslím, že jsem rozhodnutá
.
moc děkuji za rady!!!
Ahoj, máme to také tak, nemá smysl je do něčeho nutit, stejně se nedají
Já jsem na synovi vypozorovala, že třeba 2dni spát nejde a pak po obědě jde a má to takhle na střídačku podle potřeby. Jsou mu již 3,5roku a tak je výhoda, že si sám řekne, že se mu chce jít spát. Jinak nezdravé to není, máme i od učitelek z jeslí potvrzeno, že dětem stačí klidový režim po obědě, aby si odpočinuly, není nutné spát. Já jsem naopak nadšená, když po obědě spát nejde, protože je jasné, že usne večer dřív, jinak když spí po obědě, tak chodí spát ve 22 nejdřív, což je někdy trochu moc na nervy, tak jsem vymyslela noční čerty, kteří vylítávaj po 9hodině a sbíraj děti, co nespí…používám výjimečně, když už mi dochází síly, ale zabírá to ![]()
@PHS007
u nás jsou zase klekánice, co bydlí v lese a vylézají po setmění…teď nám to trochu „hatí“ pozdní stmívání
Jo a v poledne jsou zase polednice ![]()
@JaPaS2 píše:
@Andriska a jak spí? Večer jak usíná a v kolik vstává?
Chodí spát kolem 20:00 a vstává kolem 8:00 ![]()
@Andriska tak takto spí naše taky, pokud nespí po obědě.
Včera po obědě jsem ani nezkoušela dávat spát a horor celé odpoledne
. Dneska usla se mnou v posteli po 30 minutách (já dělala, že spím) a spala 2,5 hodiny.