Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
prosím o radu. Mám 2měsiční holčičku a už od narození máme problém se spaním. Malá usne jen po kojení u mě v náručí a když ji chci pak dát do postýlky, téměř vždy se hned probudí a rozpláče se. Takže ji tam nedávám a raději s ní v klíně sedím u PC nebo na gauči třeba i 3hod jen aby byl klid a ona spala. Protože když se probudí, nemá už hlad a jinak ji neuspím. Hopsání na balonu nebo nošení v ruce ji uklidní, ale neusne u toho. Takže než abych hopsala, raději ji mám u sebe. Ale jsem strašně omezená, nic nemůžu… Teď je to už lepší, na chvíli se v postýlce zabaví hračkami nebo koukáním. V noci to samé. Po kojení jsem ji dala do postýlky a řev. Vůbec jsme se nevyspali. Takže spíme spolu a je klid. I když bych chtěla, aby spala v postýlce. Nějak nechápu, jak některé dítě může usnout samo jen tak v postýlce. Šátek na nošení nefunguje, zavinování pomáhalo dříve, teď se jí to nelíbí. Fén ani vysavač nezabírá. Hudba, šum taky ne. Uklidní ji to, ale neuspí. Jak to udělat, aby v postýlcealespon trochu spala nebo tam usla? Moc vám děkuji za jakékoli rady nebo nápady..
„Šátek na nošení nefunguje“ v jakém smyslu? Pláče v něm nebo jen nespí a kouká? Nemohl by být problém třeba v nedostatečném pohybu? Miminko v šátku často nebývá spokojené, když se maminka nepohybuje… ![]()
Společné spaní v noci bych neřešila. Nevadilo by mi to. Pokud tě to nějak neomezuje a všichni se vyspíte, nechala bych to tak být.
Přes den bych zkoušela nošení v šátku, i když píšeš, že to nefunguje. Zkus dát holčičku do šátku a jít se projít někam ven. Pěkně svižná chůze
. Třeba usne za chůze. Pak se můžeš vrátit domů a i něco udělat v domácnosti.
V šátku se jí prostě nelíbilo, plakala. A v noci mě to trochu omezuje, protože jak vím, že spí se mnou, tak mám nějak naprogramované zůstat celou noc v té poloze, jak si s ní lehnu. Takže jsem pak celá rozbolavělá. Navíc manžel kvůli tomu musí spát v obýváku. Má strach, že ji zalehne..
Ahoj,ten náš lump,jakmile se položil,tak byl řev.. v postýlce jsem ho udržela kolem 2 měsíce,díky kolečkům . Postýlka s kolečkama byla pro nás řešení..jezdili jsem dopředu-do stran až usnul..později jsme ho nechali 10 minut křičet,pak pojezdili chviličku a spal. Teď mu je 5 měsíců a usíná sám..občas ho povozím když ne a ne zabrat,ale jako ušitej bič na sebe to neberu ![]()
Ahoj, našemu malýmu už je dneska rok a takovýhle problém jsme taky řešili. Usnul mi u prsa a když jsem ho chtěla přesunout do postýlky, začal plakat. Někdy se stalo, že spal dál, ale stejně se třeba za hodinu probudil a řev. Takže jsme spolu začali spát v posteli. Přítel spí v jiné místnosti. Já si malýho vždycky když se vzbudí dám k sobě do postele a spíme dál. už jsem si tak něják zvykla. Ze začátku, jak říkáš, jsem taky měla strach se jen pohnout, ale zvykneš si. Hodně sil ![]()
Mně malá taky ze začátku odmítala spát jinak než mně na břiše, tak jsem ji začala dávat do postýlky na bříško a to mi docela fungovalo, časem jsme se dopracovaly i ke spaní na zádech. Pořád to není nic moc, po nočním krmení většinou skončí u mě v posteli, ale pomaloučku se to lepší ![]()
děti mám tři, všechny spí v postýlkách. prostě vždycky, když je doma spaní je dám do postýlek, je to jejich místo, větší tam chodí rádi, po večerníčku už ječí hají ![]()
malý je taky na postýlku zvyklý, jinde ani neusne
já toto období měla ze začátku taky, pak jsem zjisstila, že to bylo MM, jakmile jsem mu dala Nutrilon, dal se v klidu přenést a spal tvrdě tak ho to neb´vzbudilo..
další období měl asi ve 4 měsících a to jsem fakt nic neudělala, tak jsem ho nechala vybrečet, když jsem věděla , že mu nic není a brečí jen že měl chtěl mít u sebe a trvalo to asi 3 dny a zvykl si a usínal sám
-Jana- píše:
V šátku se jí prostě nelíbilo, plakala. A v noci mě to trochu omezuje, protože jak vím, že spí se mnou, tak mám nějak naprogramované zůstat celou noc v té poloze, jak si s ní lehnu. Takže jsem pak celá rozbolavělá. Navíc manžel kvůli tomu musí spát v obýváku. Má strach, že ji zalehne..
Jo, to jsem taky ze začátku měla, ty přeležené údy a skříplá krční páteř byly bezva, ale to se fakt poddá, teď už chrupkám téměř pohodlně a dudlíka umím vracet do pusy i ve spánku ![]()
tak my jsme malého naučili usínat jako mimino v postýlce tak, že: podle článku, který jsem kdesi načetla, sledovat známky únavy, zívání, tření očiček, odvracení se od centra dění, v momentě, kdy jsem to vypozorovala, tak jsem ho šupla do postýlky, chvíli nadával, max 10 min. a usnul. Ale muselo to být ve správný čas. Jinak v tom článku se i psalo, že pokud mimčo usne u prsa, tak když ho položíš do postýlky brečí, protože najednou neví kde je. U nás to fungovalo. Píšu v minulém čase, protože od té doby co se naučil stát, šlo vše v niveč
.
já teda znám z vyprávění od kamarádky která usoávala malou v náručí… ted jí jsou 3 roky a holka jinak neusne, takže za mě, dát do postýlky a nechat vybrečet,samozřejmě pokud víš že dítko je v pořádku, napapaný a nic mu nechybí, sice to jsou nervy ale já sem za to ráda
já bych se s malou taky nevyspala, na úplném začátku se mnou ležela třeba 2 hodiny a já měla kyčle na rozpadnutí, jak jsem ležela v té samé poloze, abych malou nevzbudila. Nebála bych se, že ji zalehnu, ale prostě bych se nevyspala, z těch dob jsem byla rozlámaná jak starý dřevo.
Takže já taky hlasuji za postýlku. Fígle, jak mimi naučit do postýlky neporadím, ale snažila bych se to miminko naučit. Nakonec se tak nejlíp vyspí ne jen miminko, ale i maminka! Postýlka není za trest, každý má svou postýlku…
Malá, když plakala, že nechce být sama, mazlila jsem se s ní a vrátila zpět. Klidně jsem to za večer udělala ikskrát, ale malá to pochopila a ted je max. spokojená a ví, že ráno maminka přijde a veme si jí a budeme spolu celý den… ![]()