Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Chci se zeptat a trošku si pobrečet….mám psychiatrickou diagnozu (deprese, psychóza) a hlavně trpím velkou nespavostí. Řeším to už delší dobu, že když mě to chytne a opravdu 2 dny nespím, tak se mě ve velkém rozjede psychóza a pak už nejsem schopná usnout vůbec. Tak 1-2× do měsíce mě to chytne tak, že nejsem schopná jít do práce (z toho jak nespím tak se pak klepu, nic si nepamatuju a nejsem schopná v práci fungovat). Psychiatr mě navrhoval hospitalizaci (bohužel toho nejsem psychicky schopná ani psychicky, ani fyzicky ani finančně), tak jsme se bavili, že mám zkusit spánkovou laboratoř a že pak zkusíme i invalidní duchod. No a já se někdy v březnu objednala do spánkové laboratoře do fakultní nemocnice v Praze. Poslala tam všechny dokumenty popsala co mě trápí a čekala půl roku na termín. Minulý týden jsem tam byla a paní doktorka mě řekla, že oni řeší spíš nadměrnou spavost a že se mám objednat do spánkové laboratoře do Klecan. Tak jsem se objednala a nejbližší volný termín mají příští rok. Už jsem fakt zoufalá, jsou dny kdy vůbec nespím a pak jsem z toho úplně mimo, nepamatuju si, mám halucinace atd. Už jsem se na ten termín tak upínala, že mě konečně někdo pomůže a že prostě pořeším i ten invalidní důchod, že i to mě finančně pomůže a zase prostě nic. Hlavně mě štve, že do té fakultky jsem se objednávala a říkala jsem vše co mě trápí a ještě posílala zprávu, kde to vše bylo a oni mě nechají čekat a pak mě řeknou, že pacienty jako já neřeší a že to je spíš psychiatrický problém a že v těch Klecanech to pořeší lépe. Už jsem strašně unavená. Je to začarovaný kruh – mám psychické problémy a z toho nespím a nebo naopak -nespím a z toho mám psychické problémy. Beru hodně léků, které mě sice tak nějak srovnají ty deprese a psychozy, že nemám mánie a deprese, ale strašně jsem po nich přibrala a na spánek to nemá vliv. Přijdu si strašně. Nouzově beru hypnotika- ne každý den, ale to íkdyž je to nepravidelně se taky nedá dělat pořád. Prostě se cítím úplně na nic. Když někde řeknu, že mám problémy se spaním, tak každý mě řekne „dodržuj spánkovou hygienu, medituj, musíš mít pohyb“, ale realita je, že tohle vše mám za sebou a pořád nic. Beru spousty léků na které sice přispívá pojištovna, ale zadarmo to taky není a už mě to prostě vysává po všech stránkách a světlo v tunelu opět není.
Ani nevím co tímhle příspěvkem chci říct, snad se zeptat, zda někdo máte zkušenost se spánkovou láboratoří v Klecanech a druhak se i trošku svěřit a zeptat se, zda někdo řešil podobné problémy v takovém měřítku.
Proč si nechceš vzít hypnotikum na spaní každý den? Jinak objímám a držím pěsti, měla jsem v rodině něco podobného a bohužel to nedopadlo extra slavně.
Nepočítek s inavlidním důchodem bez vyzkoušení veškeré možné léčby včetně hospitalizace.
Mám úzkostně depresivní poruchu a velké problémy se spánkem. Nejdřív jsem brala AD Trittico, ale tam jsem měla hodně pomalý nástup účinku a hodně dlouhý dojezd až do dopoledne. Takže jsme s doktorkou zkusily Quentiapin a ten se chytnul skvěle. Už se ani bez prášků spát nesnažím, jenom mě to vyčerpávalo a měla jsem sebevražedné myšlenky imrvére. Jinak mně psychiatrička říkala, že půjdeme v pořadí ambulantní léčba, hospitalizace psychiatrická a až kdyby ani jedno nepřineslo efektivní řešení tak spánková laboratoř. Jako nespavost patří k depresi a zároveň ji velmi zhoršuje k propadům. To spánková laboratoř neřeší. No každopádně nespavost je devastující a velmi soucítím a držím palce, ať najdeš když ne řešení, tak alespoň úlevu. Ne náhodou odpírání spánku patří k mučícím metodám např. nacisti. A spánkovou hygienu, bylinky, unavit se pohybem atd. tak to už jsem dávno vzdala, naprosto bez efektu.
Zkus se nechat hospitalizovat. To je přece bezplatná lékařská péče. Do toho budeš brát nemocenskou. Finančně to není nic hrozného. Dají tě tam dohromady víc než ve spánkové laboratoři. Myslím, že v té laboratoři ti nepomůžou a sami tě odkážou do nějakého zařízení pro léčbu psychiky. Při hospitalizaci ti pomůžou, odpicines si a pod lékařským dohledem ti budou zkoušet léky, které ti pomůžou spát. A navíc bude pro tebe mnohem větší šance, že ti na základě hodpitalizace daji důchod. Aspoň první stupeň - už to je finanční polepseni. Myslím si, že pokud máš takové diagnózy, jak píšeš a bereš spoustu léků, šanci na důchod máš.
Trpím na insomnii, nespala jsem 2 roky a beru kombo léků. Nejlepší lék který jsem zkusila na nespavost byl Remeron, ale kvůli NU ho nemohu brát. Takže moje kombo moc nezabírá, ale jsem štastná, že jakž tak spím. Absolutně si neumím představit odmítat medikaci s tímhle problémem stejně jako hospitalizaci.
Mám špatné spaní roky. Zdravotní příčiny. Myslím tím po prodělané nemoci. Ne psychické. Vypadneš na pár měsíců z povinností vstávat do práce a fungovat přes den a najednou v noci koukáš do stropu a nevíš, co s tím. Protože nemáš z čeho být utahaná. Vrátíš se do práce…a hele…ono se to nezlepší. Tak to člověk dohání tím, že se natáhne přes den. Je fuk, zda mám ráno povinnost vstát nebo před sebou volný den. Prostě nespím. Na léky si zvykat nebudu. Zkusila jsem si koupit něco volně prodejného. Ale není co. Pro lidi, co se za hodinu po usnutí probudí. Nějaké obecně známé rady na mě neplatí. Jako nejíst, stáhnout žaluzie, chodit spát ve stejnou dobu a do ticha. Neusnu na povel. Usíná se mně nejlíp najedené a u televize. Takže řadu nemám. Spánek je ale opravdu hodně důležitý, aby člověk fungoval. Každá půlhodina a hodina je dobrá. I přes den. Mně ty dvě hodiny odpoledne vydají za půlku noci…
@schizofrenička píše: Více
Vážnou nespavostí jsem si taky prošel. 2 mesice skoro bez spanku. Uplne se tim hroutila i psychika. Ambulantně to psychiatr nevyřešil. Vyřešila to až hospitalizace kde to šlo antipsychotiky.
Tím chci jenom napsat ze pro vás by byla nejvhodnější hospitalizace kde vám léčbu vyladí. Spankova laboratoř ve vašem případě vám asi nepomůže.
@Sany80s píše: Více
To není pravda, natož s dg schizofrenie. Mám v okolí dost lidí s různými typy schizofrenie, kteří maji ID trojku a nikdy nebyli hospitalizovani a někteří maji trojku i natrvalo.
@schizofrenička píše: Více
Ahoj, ja ti psala SZ v reakci na tvou SZ. Já teď byla 4 dny mimo domov a ze 4 noci jsem 3 vůbec nespala a jednu trochu jen pod Neurolem a Guajacuranem. Nespím od propuštění z Bohnic už 2,5 měsíce. Naopak tam jsem spala. Je to hrůza. K te spánkové laboratori jsem ti taky psala v SZ. Já spala v Klecanech, ale to jsem ještě trpěla nadměrnou denní spavosti, ale to byl taky extrém, spala jsem i 20 h denne. Tam byli hrozne milí a příjemní, ale závěr je, že to mám k psychiatrickym diagnózam a reseni nebylo. Myslím, že pokud jim tam celou noc neusnes, že ti moc neporadí, spíš taky někam odkáží. Proč nechceš hospitalizaci na psychiatrii? V Klecanech třeba je na psychozy oddělení 3, ja tam byla před 2 lety a moc se mi tam líbilo. Čekala jsem na hospitalizaci tam jen 2,5 týdne. A co jsi vše na spaní zkoušela? Já brala snad vše tlumici, co existuje z psycho léků a prostě nespím ty 2,5 mesice. Držím palce.