Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky!
Chtěla bych vás požádat o radu, mám 8týdenního chlapečka, který dost často pláče, nebo se spíš vzteká, už v porodnici dostal od sestřiček dudlíčka, ovšem ideální by asi pro něj bylo, kdyby byl neustále napojený na prso
. Jakmile ho odpojím, tak protestuje, nejradši by se pořád choval. Máme ještě rok a třičtvrtě starého klučíka, ale s tím jsem tohle nezažila, ten jen papal a spal
. Už jsem i slyšela, že „prostě miminka brečejí“, ale zdá se mi, že tomuhle miminku se pořád něco nelíbí. Zatím to nijak neřeším, doufám, že z toho vyroste, ale napadlo mě, jestli mu opravdu něco nemůže být.
Prosím napište mi, jestli i vy máte „nespokojená miminka“ (chci slyšet, že se s tím mám smířit
).
Moc děkuji Smokie.
Nazdárek!! ![]()
Když to čtu, tak jak když mluvíš o nás. Dcerce je ted už tři roky a když byla malá, bylo to šílený! Pořád jenom brečela a chtěla se chovat. Byla jsem úplně zoufalá, vůbec nic jsem nemohla dělat.
Když už jsem šla vařit, tak jsem ji nechala řvát, ale to se lehce řekne, protože po chvíli z toho řevu sotva popadala dech, úplně modrala, takže jsem ji po chvilkách stejně musela nosit.
Byla jsem úplně vyřízená, pořád jsem jenom brečela protože už jsem nevěděla co s ní! Nedovedla jsem si představit, že bych měla doma třeba ještě jedno starší dítě a musela se o něj starat. To by vůbec nepřicházelo v úvahu. Trvalo to asi 1/2 roku a bylo to úděsný, takže ti přeji, ať to zvládnete dříve! ![]()
Tak dík, je dobrý slyšet, že v tom nejsem sama
,doufám, že to zvládnem brzo. Pa a dík S.
Ahoj Smokie,
u nás něco podobného bylo taky, ale naštěstí to trvalo jen zhruba tři týdny. Anička prostě buď spala, nebo jedla, nebo brečela. No a protože toho zpočátku moc nenaspala (nechápu, jak můžou někde napsat, že novorozenec spí 20 hodin denně, u nás to byla někdy sotva polovina), víš asi, jak to vypadalo. Že jsem ještě v poledne pobíhala doma v pyžamu mi přišlo naprosto normální, ve tři odpoledne jsem už kolikrát naznala, že nemá smysl ustýlat atd.
Pomohly mi dvě věci - šátek, ve kterém se Andulka zklidnila a já si tak mohla třeba oloupat brambory, a dudlík, ale trvalo čtyři týdny, než jsem objevila takový, který by jí vyhovoval.
U nás se naštěstí ukázalo, že zřejmě brečela hlady (od příchodu z porodnice do první kontroly u dr. ve 2 týdnech přibrala jen 10g!), takže se problém po pár dnech podařilo vyřešit. Ale hlavně ti chci napsat, že v době „neustálého pláče“ mě moje mamka neustále zásobovala historkami, jak které dítě z okolí plakalo, nechtělo vůbec spát, nebo se budilo 20krát za noc. Hrůzných historek jsem vyslechla takovou spoustu, že i v tom nejtěžším období, jsem byla celkem klidná. Takže hlavu vzhůru, je to normální.
Jo a to nejdůležitější - časem se to spraví, neboj.
Přeju hodně radostných chvilek a co nejspokojenější miminko,
Lajka + Anička (4,5 m)
Ahoj Smokie,
tak tohle téma se nás taky dost dotýká, prvních pár týdnů jsme strávili kojením, masírováním bříška, houpáním na míči nebo v tašce od kočárku a nošením v babyvaku, jinak Pavlík plakal. Představovala jsem si,že jako maminu třetího dítěte mě nemůže nic překvapit
, ale každé dítě je úplně jiné. Teď je to přes den trochu lepší, malý se i zabaví hraním, občas ho mám v klokance, chvilku v přenosné autosedačce,zhruba po dvou hodinách bdění jde tak na hodinku spát. No a v noci by byl taky nejraději přicucnutý pořád, dudlík vezme tak přes den nebo zvečera, ale v noci ani náhodou. Říkám si, že časem to bude lepší.
Přeju Ti hodně sil a co nejspokojenější miminko.
Hana a Pavlík 6m
Holky, dík, optimismus neztrácím
, synek je beránek (znamení) a řekla bych, že se podle toho chová, takže to beru jako fakt. Přesně jak píšete, v noci spí se mnou v posteli, takže je pořád přicucnutej, dudlíka taky skoro pořád dudá, jen k tomu tvaru, ten anatomický mu neustále padal z pusy, tak jsme dali klasický nejlevnější (kopretinku) a drží jako přibitý
. Co mě trošku zaráží, někdy se vzteká, ikdyž ho chovám, tak taky pořád masírujem bříško a „děláme dřepy“ (snad to jsou prdíky). Tak doufám, že to brzy přejde, nezbývá nic jiného, než to vydržet
. Ještě jednou dík S.
Ahoj, chtela jsem zalozit novou diskuzi, ale vidim, ze neco podobneho se tu resilo uz v roce 2004
.
Jsem prave na pokraji fyzickych i psychickych sil. Moje male mimi(necele 4tydny) take jen spinka(pres den teda skoro vubec), breci nebo se vzteka a pak zbyva doba, kdy kojim.Kdyz nejde nijak utisit, zacpu miminku pusu prsem a kojim, takze prsa dostavaji pekne zabrat.Rozhodne pres den nekojim po trech hodinach. Spis i treba po hodine a tak ruzne. Zajima me, jestli diteti davat prs pokazde, kdyz zacne nacpulovat pusinku. Absolutne nestiham nic. Uvarit si obed a ani si pomalu v klidu dojit na zachod…Poradte prosim, co mam delat. Houpani nezabira, nic. Snad jen, kdyz ho nosim ve vzprimene poloze a ma vyhled okolo. Urcite to neni zdrave pro pater..a me silene bolej ruce..
mám dítko o 2 týdny starší,než tvoje,dudlík nemá,projevuje se úplně stejně. Je to normální jev,pláčem dává najevo,že má bud´hlad,nebo potřebuje tvoji přítomnost a náruč. Koj klidně třeba co hodinu,když to malé bude vyžadovat,ono to tak určitě není pořád. Když od tebe ucítí klid a pohodu,utiší se také a budeš ho moc uložit bez toho,aby ti plakalo. Mimina intuitivně reagují na matčinu náladu. Čím hůř v tobě,tím negativněji se bude vyjadřovat miminko. Neboj,nebude to tak pořád,vydrž,přehod špatné myšlenky na jinou kolej,časem bude líp !
Já teda doma stíhám všechno,ikdyž někdy třeba žehlím s přestávkama 3 hodiny…Však co,prádlo neuteče ![]()
3h interval kojení jako jediný správný je už dávno překonaná záležitost, v klidu na něj zapomeň
Dítěti se má dát pít kdykoliv si řekne (ono taky jak by bylo tobě, kdybys měla žízeň, nemohla se hýbat, mluvit a jediná osoba, která by tu žízeň mohla uhasit by ti řekla „nenene, měla jsi sklenici vody před 1,5h, ještě musíš stejně tak dlouho vydržet“. Asi nic moc, co?)
Já jsem kojila v leže, za dítě si položila knížku či notebook a vegetila. Nebo jsem si zkrátka lehla, dala prso, dítě u něj většinou usnulo a já taky
Intervaly jsme měli od 1/2h do 2,5h a to už bylo fakt něco, spíš průměrně to přes den bylo 1,5h.
Nyní mám naprosto spokojené dítě, dávno odstavené, nijak častým kojením nepoznamenané ![]()
Smiř se s tím
![]()
Já to řeším tak, že je malá napojená na prsu a u toho si hraju se starším, případně dělám méně náročné práce, jako třeba teď
Když se i jí podaří odložit, vařím, peru, žehlím
Tak to by mi zajímalo, proč je tu furt bordel
![]()
Miminka mají v 3. a 6. týdnu a v 3. a 6. měsíci růstové spurty, některá je mají ovšem do 3.měsíců stále, s kolísavou intenzitou. Jediné je vydržet
Mojí malou jsem prakticky kojila do 3 měs, neustále
I když chápu, že s druhým prďolkou za zadkem je to náročnější. Ale ty robátka nám za to stejně stojí, ne? ![]()
Diky moc za podporu. Budu se snazit byt v pohode - sice nevyspala, hladova, cely den v pyzamu
, s rozbolavelyma prsama
,ale v pohode.
Muzu se jeste zeptat, jestli nemate nekdo napad, jak uspat dite, ktere usne jedine pri noseni ve vzprimene poloze..pak ale nastava problem,ze pri kazdem polozeni do postylky se prcek vzbudi…Nebo jak jeste uspavate? Kdy vlastne zacit s takovym tim zvykanim, ze bude usinat samo v postylce? Aby se nenaucilo, ze usina jen v naruci nebo v mamincine posteli pri kojeni..Diky.