Malá nechce do školky

20
28.4.04 12:50

Školka

Ahoj hoky,
setkaly jste se u svých 3 - 4 letých školkáčkových ratolestí s tím, že prvního více jak půl roku chodili do školky s úsměvem a rády a po půl roce se karty obrátili a najednou vás přemlouvali, že se jim do školky nechce? Jsem z toho docela špatná. Jsem si jistá, že se tam malé nic špatného neděje, když pro ni odpoledne příjdeme, tak si hraje s ostatníma je vysmátá a ještě musíme kolikrát čekat až si dohraje nebo doskládá puzzle apod. O školce, o učitelkách i o dětech mluví hezky a proto nás to zaráží. Dokonce si nám paní učitelky postěžovali, že dělá problémy s jídlem a s odpoledním spaním. Tak nevím jestli je to chvilková změna nebo jestli se mám připravit na to, že mi bude každé ráno fňukat, že se jí nechce do školky. Prosím poraďte, jestli máte podobné problémy.
Ahojky Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1622
28.4.04 13:46

Ahoj,
náš Honzík chodil od začátku do školky rád, za což jsem byla vděčná, protože bych případné plačtivé scény nesla těžce. Ale celou zimu byl dost nemocný, a tak byl často doma. Teď se ale taky občas stává, že už večer se ptá, zda tam druhý den půjde zase a pak kňučí, že tam nechce. Ovšem ráno už je v poho a jde s klidem. Myslím, že je to chvilkové, resp. není to nic vážného. Spíš bych řekla, že se jim tam už nechce, protože je to pro ně rutina, všechno už tam mají prozkoumané atp.
Ahoj Esterka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
28.4.04 14:05

Ahoj Esterko,
děkuji za odpověď.
Taky si myslím a hlavně doufám, že je to chvilkové a že to pomine. Chodí se mi dost špatně do práce s pocitem, že mi malá mává z okna školky a při tom pláče. Asi je to už opravdu pro ni rutina, jako pro nás třeba práce. No uvidíme.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
14.1.14 12:40

Pěkný den Peťulko,
já sama mám tři děti, které do školky nechodily.
Nejstarší syn 16let mi plakával a mladší 5let to samé.
Věnuji se výchově podle starých Toltéků a nikde jsem se ještě v žádné školce nesetkala, že by se dětem naslouchalo.
Zřizuji si tudíž svoji školku, ale mohu poradit:
mluvte se svými dětmi o všem
ptejte se jich na vše
berte je jako sobě rovné, pak Vám vše sdělí a vy jim můžete vysvětlit proč to tak je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
12.4.15 13:03

Ahoj potřebuji poradit jak to bude když mi syn nastoupí 1.9.2015 do školky a já mám na syna do listopadu rodičovský příspěvek bude tam moci být celí den nebo jen 4hodiny? Děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
12.4.15 13:08
@Markyi píše:
Ahoj potřebuji poradit jak to bude když mi syn nastoupí 1.9.2015 do školky a já mám na syna do listopadu rodičovský příspěvek bude tam moci být celí den nebo jen 4hodiny? Děkuji :mavam:

Tak záleží na dítěti, ale většinou jsou tam ze začátku ty 4hodiny…
Ale jestli nutné potřebuješ na celý den, tak tady by to problém asi nebyl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
12.4.15 13:09

Může tam být celý den. Nemusíš se bát, o rodičák nepříjdeš. Myslím, že se asi ptáš na to, že? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
12.4.15 13:10

Ovšem můžou to na tebe zkoušet. Ale pokud je přijatý na celodenní docházku, tak ti nemůžou nic přikazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
12.4.15 15:40

Jj přesně díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
14.1.19 09:05

Ahoj, prosím o obnovu tématu :)
Dcera má necelé 4 roky a do školky chodí už téměř rok.
Vloni jsem ji tam dávala postupně. Nejdřív jen na 2 hodiny, pak do oběda, pak po obědě a až nakonec, po 2-měsíční aklimatizaci jsem nastoupila do práce a začala ji vyzvedávat o půl čtvrté.
Celý minulý školní rok byl více méně v pohodě. Podle učitelek si zvykla nadmíru rychle, zapojila se do kolektivu (je velmi komunikativní) a plakala jen výjimečně. Doma o školce vyprávěla pozivně. Říkala o tom, jak si s dětmi hrají, co dělají, jaké tam má kamarády apod.
Letos v září to bylo o hodně horší. Po prázdninách se vůbec nechtělo. Ale opět si během pár týdnů zvykla. Ale už nebylo žádné pozitivní povídání. Když jsem se jí ptala na něco ohledně školky, často mlčela nebo mi dokonce řekla, že o tom nechce mluvit. Podle učitelek je prý smutnější a plačtivější než dřív, ale žádný extrém.
Po Vánočních prázdninách byl nástup do školky nejvěštší peklo. Každý den prázdnin se ujišťovala hned ráno: „Budeme dneska doma? Nejdeme do školky?“ Když jsem řekla, že ne, měla hned veselou náladu. V den D - 3. ledna nastala katastrofa. Sice věděla už několik dní dopředu, že půjde zase do školky. Snažila jsem se ji nějak pozitivně naladit, ale moc se nedařilo. První dny po prázdninách každé ráno hodně plakala, někdy i zvracela a stěžovala si na bolení bříška.
Teď je situace podobná. Už tedy nezvrací, ale bolení bříška ráno přetrvává. Pláče, prosí mě, aby tam nemusela. Kdykoliv jen zmíním školku, hned je brek a křik „já tam nechci“. Ptám se, co se jí tam nelíbí, odpověď dostanu málokdy. Většinou ve smyslu, že si tam s ní nechce nikdo hrát a že je tam smutná a stýská se jí. Podle učitelek je smutnější a kolektivu se spíš vyhýbá.
Bohužel kvůli práci ji nejsem schopna vyzvedávat dřív než 15:30. Ráno ji vodím v 7:15. Vím, že je to dlouhá doba, ale opravdu netuším, co dělat. Změnit školku? Navštívit psychologa? Jsem z toho smutná, dcera se evidentně trápí :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
14.1.19 09:21

Babičku, která by mohla občas vyzvednoit po o nemáte? Případně bych hledala nějakou „adoptivní“, aby mohla jít aspoň jednou týdně domů dřív. A psychologa bych asi zvážila, nějaký šikovný by aspoň mohl přijít na to, co je špatně. Je divné, že nemá žádné pozitivní zážitky a že i zvracela ze strachu, že tam bude muset.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
14.1.19 09:39
@Linduš91 píše:
Vloni jsem ji tam dávala postupně. Nejdřív jen na 2 hodiny, pak do oběda, pak po obědě a až nakonec, po 2-měsíční aklimatizaci jsem nastoupila do práce a začala ji vyzvedávat o půl čtvrté.
Celý minulý školní rok byl více méně v pohodě. Podle učitelek si zvykla nadmíru rychle, zapojila se do kolektivu (je velmi komunikativní) a plakala jen výjimečně. Doma o školce vyprávěla pozivně. Říkala o tom, jak si s dětmi hrají, co dělají, jaké tam má kamarády apod.
Letos v září to bylo o hodně horší. Po prázdninách se vůbec nechtělo. Ale opět si během pár týdnů zvykla. Ale už nebylo žádné pozitivní povídání. Když jsem se jí ptala na něco ohledně školky, často mlčela nebo mi dokonce řekla, že o tom nechce mluvit. Podle učitelek je prý smutnější a plačtivější než dřív, ale žádný extrém.
Po Vánočních prázdninách byl nástup do školky nejvěštší peklo. Každý den prázdnin se ujišťovala hned ráno: „Budeme dneska doma? Nejdeme do školky?“ Když jsem řekla, že ne, měla hned veselou náladu. V den D - 3. ledna nastala katastrofa. Sice věděla už několik dní dopředu, že půjde zase do školky. Snažila jsem se ji nějak pozitivně naladit, ale moc se nedařilo. První dny po prázdninách každé ráno hodně plakala, někdy i zvracela a stěžovala si na bolení bříška.
Teď je situace podobná. Už tedy nezvrací, ale bolení bříška ráno přetrvává. Pláče, prosí mě, aby tam nemusela. Kdykoliv jen zmíním školku, hned je brek a křik „já tam nechci“. Ptám se, co se jí tam nelíbí, odpověď dostanu málokdy. Většinou ve smyslu, že si tam s ní nechce nikdo hrát a že je tam smutná a stýská se jí. Podle učitelek je smutnější a kolektivu se spíš vyhýbá.
Bohužel kvůli práci ji nejsem schopna vyzvedávat dřív než 15:30. Ráno ji vodím v 7:15. Vím, že je to dlouhá doba, ale opravdu netuším, co dělat. Změnit školku? Navštívit psychologa? Jsem z toho smutná, dcera se evidentně trápí :-(

Chuďátko malý. Dcerka necelé 3 roky také teď začala chodit do školky. Některé děti školku prostě přetrpí. Můj syn,dnes už mu bude skoro 11,také nechodil nikdy rád do školky. Měla jsem výhodu,že šel až ve 4letech,do té doby ho hlídala babička a nikdy tam nespal a stejně byly ráno slzičky. Byl to veliký cíťa. Těšil se,až když chodil do předškoláků,to už tam s klukama dělali lumpárny. Nevím,co poradit. Jen je mi tě i holčičky líto a myslím na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
14.1.19 09:41
@Linduš91 píše:
Bohužel kvůli práci ji nejsem schopna vyzvedávat dřív než 15:30. Ráno ji vodím v 7:15. Vím, že je to dlouhá doba, ale opravdu netuším, co dělat. Změnit školku? Navštívit psychologa? Jsem z toho smutná, dcera se evidentně trápí :-(

Jinak vedle nás bydlí mladá paní s krásnou holčičkou a paní mi také říkala,že holčička první 2 roky plakala a často zvracela,až teď 3.rokem je spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
14.1.19 09:45

Docela mizerné je, že učitelky neví co se v dětském kolektivu děje.

Psycholog má smysl jedině v nějakém usnadnění pro vás, jak s dcerou mluvit aby se svěřila - vaše dcera není nemocná, nebo porouchaná. Ve školce se mezi dětmi nejspíš něco stalo a přetrvává to. Bez porozumění příčiny se to bude špatně řešit.

Respektive pokud máte možnost jiné školky, to by nejspíš situaci ve výsledku zklidnilo - i když přestup by nejspíš nebyl jednoduchý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
14.1.19 09:47

Zjisti, co se stalo, ze predtim chodila rada a nyni ne. Prestaly s ni holky kamaradit? Rekla ji nektera neco? Zrejme nema kamaradky tak se tam citi spatne. Promluv s ucitelkou, s dcerou a zkus to resit.
Mozna by nebylo od veci nekoho poprosit a vyzvedavat po obede nez se situace zklidni.

Příspěvek upraven 14.01.19 v 11:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky