Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky
ráda bych se s vámi poradila ohledně praní věcí od džusíků, špenátu apod.
Já už začala prát v normálním prášku pro dospěláky, Persil apod., ale na 40 se mi nedaří vyprat skoro nic. Mrkev, jabka a další dobrůtky zůstávají na věcičkách a já začínám pochybovat o naší pračce, jestli si takové jméno vůbec zaslouží. Máte na to nějaký fígl, co přidat k prášku nebo hned předem namáčet? Jinak to budu muset vyřešit novou pračkou ![]()
Díky za rady
Tajka a malá Majenka
Milá Tajko!
Já Ti neporadím, spíš si při:,–(ím - příšerné skvrny jsou od dětskách čajů s ibiškem (fakt nechápu, proč to tam chpou) jdou až do černa e nelze se jich zbavit. Nejlepší je dávat jen šípkové čaje od Jemči nebo ty ostatní, kde žádný ibišek není. A vůbec nejhorší je banán, ten jde taky do černa, navíc se pěkně matle, takže některé fleky odhalíš až když zčernají. Banán by se měl konzumovat buď ve slupce nebo jen v plínce a ve sprše…
)
Špetát se časem vypere, horší už je mrkev. Zkus na ní nakapat citón nebo namočit a posypat kyselinou cironovou a nechat na sluníčku. Když už nepustí, tak aspoň zesvětlá. Překvapivě nejlépe se vypere červená řepa, ale musí se hned namočit. Myslím, že v časném odchycení a okamžitém přeprání je největší úspěch. Chemie nepomáhá, zkoušela jsem různé Vanishe, odbarvovače, ale skvrny zůstávají. Asi je nejlepší vyčlenit na jídlo nějaké starší oblečení a vždycky převlíct…
Pokud má někdo nějakou skvělou radu - sem s ní! Ráda vyzkouším!
Alice
Žádnou zázračnou radu také nemám, trápíme se podobnými problémy jako vy holky. Fleky od mrkve, jablek…netušila jsem, že tak nevinně vypadající ovoce zanechává tak ďábelsky černé skvrny…Nejvíce mě ale ničí banány, když vytáhnu vyprané, voňavé věci z pračky a na nich se skví černé nevypratelné kousíčky banánů…Nic nového.
Trochu jsem ale vlastně nad tím vším praním vyzrála, začali jsme používat obrovský omyvatelný brindák na kterém fleky nezůstávají a k otíraní pusinky používame maličké žínky, které po týdnu či dvou vyhodím. Nejsou drahé a tak je vyhazuji s klidným srdcem. Díky těmto opatřením jsme zachránili už dost oblečení od fleků.
Ahojky holky,
taky se trápíme s fleky od jídel, ale vypadá to, že jsme na to vyzrály. Ze všeho nejdůležitější je, nedopustit ty skvrny … což lze za pomoci bryndáčku s rukávy. Nejsou k sehnání často, ale párkrát už se nám zadařilo koupit. Je to v podstatě jako triko s gumičkami v rukávech a vystřiženými zády, zavazuje se normálně za krkem jako klasický bryndák.
Ještě, než jsme ale měli tuhle vychytávku, tak jsme taky měli šíleně flekatý oblečky. Mrkvový fleky zmizely asi po 5ti normálních praních. Zato ten banán, to je běs. Ale i to se dá. Pokud je to čistě bílé prádlo, tak lze použít obyčejné Savo perex - bělí spolehlivě i banán, ale asi při častějším používání poškozuje materiál. Pokud je prádlo barevné, zafungoval mi (na doporučení kamarádky, reklamám nevěřím) Vanish oxi action. Opravdu nekecám, banán z hadříků byl pryč. Mám ale dojem, že přeci jen to trošku barvy z oblečků „žere“, ale není to nijak tragické. Barevné prádlo nejdřív namočím do lavorku asi 5l teplé vody + 1-2 odměrky vanishe a nechám tak 2 hodiny. Pak ještě k praní přidám 1 odměrku a je to. Jen teda je ten přípravek dost drahej
Takže vždycky radši nastřádám víc kousků a „odflekovávám“ je najednou.
Ale nejlepší jsou fakt ty bryndáky - není nad prevenci ![]()
Míša
Ahojky,
neporadím nic světoborného, ale nejvíce zabírá sluníčko. Malá měla čistě bílé tričko od pomeranče nebo mrkve, po praní zůstala skvrna, já jsem to hodně namočila a dala uschnout na sluníčko a skvrna byla pryč. Chce to hodně mokré prádlo a na bílém to určitě zmizí.
Jana
My jsme bělili košilky a bryndáčky klasicky Savem (zvláštní že to tady ještě nikdo nezmínil?) a když ani savo nepomáhalo, přišlo na řadu sluníčko. Myslím že je to ještě lepší než savo, ale ne tolik pohodlné. Mokré košilky jsem prostě pověsila na sluníčko a když dosychaly, tak jsem je kropila rozprašovačem. Vážně se vybělily dokonale.
POZOOOOOR ? na skvrny od mrkvičky zabírá LANZA ? mýdlo.
Zatím jsem vyzkoušela pouze odstraňovat mrkev, ale předpokládám, že by to mohlo fungovat i na jiné blivajzíky:o)))
Mrkev jsem odstraňovala zaschlou
Ahoj, Martina
Na bílé prádlo používám Savo Perex a peru na 60. Na ostatní prádlo používám celkem s úspěchem Ariel gel - nanáším přímo na skvrny. Nehorší je opravdu banán a pomerančová šťáva - to mi nepustilo ani tím Arielem. Spolehlivě mi všechny skvrny zlikvidoval zapůjčený prášek od Amway, ale bohužel nevím konkrétní název. Ale cena bude asi vysoká. Kamarádka má dobré zkušenosti s Vanishem Oxy. Lanzu bílou mýdlo jsem taky používala, ale smrdí mi, tak jsem to zrušila. Překvapivě na menší skvrny od ovoce výborně funguje obyčejné toaletní mýdlo Tesco. úspěšné praní oblečků přeje Ivča
Ale nejlepší řešení budou ty umělohmotné bryndáčky. Už dva dny ho sháním, zatím neúspěšně. Dole to má dokonce takovej záhyb, jako naběráček pro spadané jídlo. Což je v době, kdy dítě začíná jíst samo, opravdu k nezaplacení : - )))))))))!
Ahoj, nejlepší se mi osvědčil Vanish, ale je nutné prádlo nejprve namočit s přídavkem Vanishe (prášek nebo tekutý)a to na min. 2 hod, klidně i déle. Potom vyprat na 40. Vypere to mrkkev špenát i banán.
Plastové bryndáky mají od firmy Boček cca 40Kč ve většině drog. jako droxi, dm nebo rossmann
Já jsem koupila v dm drogerii jejich vlastní výrobek a to sůl na skvrny denk mit. Prala jsem s tím pleny na 95 a bodíčka, který byly od mrkve a pustilo to. Při 40 stupních to ale nepustilo.
ahoj holky,
taky jsem s těma skvrnama byla bezradná, ale kamarádka mi poradila nějaké bělidlo nevím název mám to přesypané a pustí tím úplně všechno i staré zaprané skvrny na oblečení které jsem už vyřadila na písek, zjistím název a pošlu, já jsem s tím moc spokojená
Ahoj holky,
co používáte na staré zaprané oblečení (bez fleků)? Mám půjčené starší oblečení na mimi a některé kousky jsou moc pěkné, ale bílá je někdy spíš šedivá
Jde mi o čistě „bílé“ kousky, ale i bílé s obrázky (např. takové ty klasické bavlněné dupačky se vzorkem).
Předem dík za tipy. Mějte se
Jana 22tt
Jano 12: Já jsem teď ve stejné fázi - mám oblečky ještě po mé ségře…a co dělat, aby bílá bílá byla:-)))
Zkusila jsem je na noc namočit do kýble s teplou vodou a Arielem. Některé opravdu jsou o poznání lepsí, na ty horsí to bohužel nezabralo.
Desty a Cipátko 20+1tt