Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte všichni, vím že o neštovicích už je toho tady mraky, snažila jsem se to přelouskat, ale nikde jsem se nodozvěděla jestli můžu v koupeli z hypermanganu koupat 8měsíční mimčo. Malá má neštovice asi třetí den a včera jsem jí udělala koupel a nevím jestli se to ještě nezhoršilo, neštovice rostou jako houby po dešti, nevím jak dlouho ještě bude ten výsev pokračovat. Holky jaké máte zušenosti vy? Děkujuuu
Příspěvek upraven 03.04.10 v 17:15
podle mě by slabý roztok hypermanganu neměl vadit. jinak výsev většinou bývá kolem 7 dnů a dalších 7 dnů se to zatahuje a hojí. takže vydrž. a zkoušela jsi tekutý podr? ten nám krásně zabral. ale pravda je, že klárka měla velmi slabý průběh…
předepsaný máme Imazol a v lékárně jsem ještě koupila po přečtení všelijakých diskuzí Tano Hermal Lotio, tak uvidím jak to zabere. U nás to zatím taky docela jde, teplotu zatím nemá, jen těch neštovic už má mraky ![]()
Mladší syn měl neštovice ve 14-ti měsících, jediné co mu na svědění zabíralo, byla právě koupel v hypermanganu. Koupala jsem i 3 x denně, někdy i v noci
Po koupeli jenom zabalit do ručníku, nechat vsáknout a pak natřít Tanno Hermal. Neštovice se rychleji zatahovaly. Výsev trval asi 5 dnů.
Já bych se toho nebála.
Martina
Ahoj, tak nám předepsala doktorka na neštovice to druhý fialový (nemůu si vzpomenout jak se to jmenuje) na mazání Imazol a pudr a ještě dithiden. Kromě toho imazolu jsme nepoužili vůbec nic a malás e jedinkrát nepoškrabala a nepostěžovala si že by jí to svědilo, ale to jsme spíš asi vyjímka. Jinak vím že si hodně chválí ten Tanno hermal
ahoj tak koupat dítě s neštovicemi ve fázi kdy se vylupují moc nedoporučují, máme te´d také neštovičky, děti se už čtvrtý den jenom oplachují a v pohodě
u mimin to je samozřejmě horší a tak tu koupel v hypermanganu vůbec nechápu. jinak Genciánová viole%t jak se zde maminky zmiňují je také dost blbé už jenom kvůli tomu jakje vše barevné , bohatě stačí pudr a pokud možno tak tabletka dithiadenu.
Hypermangan urychluje vysušování neštovic a potlačuje svědění. Pokud si můžu vybrat, jestli do dítěte narvu Dithiaden nebo ho vykoupu, volím koupel.
Nicméně mladší syn měl špatný průběh a tam proti svědění pomáhal jen hypermangan. Fenistil, Zyrtec, Dithiaden - nic z toho nepomohlo …
Naše doktorka taky nedoporučovala koupání, dokonce nám nabídla mazání tekutým pudrem, od kterého už se taky upouští. V diskusích jsem si načetla věci o hypermanganu a jsem ráda za jeho použití - je to opravdu zázrak. Po nás používali všechny kamarádky s neštovicovými dětmi a všichni byli spokojení a dobře se hojili.
Martina
marti děkuji za rady, já bych taky raději zvolila hypermangan, ještě mám dotaz, ten můžu použít po celou dobu neštovic? Už od začátku a i když už budou zasychat? Máme je teď čtvrtý den a přijde mi to čím dál tím horší,Emičce je 8 měsíců, takže nevím jestli jí to svědí, má je tedy naprosto všude, v očích, na genitálijích i vevnitř, ve vlasech asi 30 chudinka, dnes i dostala teplotu, tak pořád čekám, kdy začnou zasychat
Koupu jí teda chviličku 2× denně. Přijde mi, že nejhůř snáší to mazání, při tom se mi vždycky rozbrečí a nepřestává dokud mažu a to mi při tom počtu docela trvá.
My jsme koupali celou dobu neštovic, dokud nebyly na všech neštovicích hodně zaschlé stroupky. Pak jsme přestali, protože to kůži vysušuje. Mladší syn má navíc hodně suchou kůži a na nožičkách atopický ekzém a dělalo mu to dobře. Ve vláskách taky měl, tam jsem polívala a potírala žínkou.
Mazání se mu taky nelíbilo, takže třeba na zádech, kde měl jednu vedle druhé jsem dělala „obtisky“. Tanno Hermal jsem dala na kapesník a prostě obtiskla. Bylo to tak rychlejší. Pokud se dobře pamatuju, tak mu první začly zasychat cca po 4 dnech.
Ta jeho záda vypadala fakt děsivě, ale po hypermanganu se mu vše pěkně zatáhlo a má jen 1 jizvičku po první největší neštovici. Proti svědění jsou ještě homeopatika Rux toxhicendron, dávala jsem je, staršímu pomohla, mladšímu ne.
Martina
Marti, děkuju za rady. Snad se to brzy začne lepšit, zkusím i to s tím kapesníkem. Já mám taky ještě čtyřletou princeznu, takže za 14 dní čekám neštovice ještě jednou a jsem zvědavá jak to zvládne, jako by to nemohly mít najednou ![]()
Lucie
Ahoj,prosím Vás o radu,moje dcera má ted 5 den neštovice a dočetla jsem se z příspěvků,že pomáhá koupel v hypermanganu a tak bych se chtěla zeptat v jakém poměru dát hypermangan do vany(dejme tomu,že dám 10litru vody např.)a jak často koupat,každý večer?děkuji předem za radu ![]()
ulalala - moje starší cácroa má dneska neštovice 4. den a koupem v hypermangánu od začátku dvakrát denně. nejdřív si udělám silný roztok do hrnku s vodou a to pak vliju do vany, aby byla voda jen růžová. posadím jí tam a polévám ramena a záda, kde má neštoviček nejvíc. na to vysušování to asi dost funguje, protože dneska už má skoro všechno suché, jen pár malých ještě nalitých.
ale mám taky dotaz. k tomu ještě mažu tenno hermal a nevím kdy mám přestat. jestli už teď když už neštovice nejsou nalité, nebo jestli mám pokračovat, až do úpného zaschnutí a vyloupnutí.
a co sluníčko? my teda chodíme trochu ven, ale jen do stínku za barák, povozit kočárek s panenkama, žádné řádění. ale dr. říkala, že s neštovicema by se nemělo hodit měsíc na sluníčko, což mi přijde v létě šílené. kdo jste je měl v létě, kde jste našli kompromis? jasně, že jí budu hodně mazat proti sluníčko a nebude se vyloženě opalovat, ale občas se tomu slunku prostě nevyhne…
říká se že po hypermanganové koupeli vylezou neštovice najednou,je dobré v něm dítko koupat lépe se pak hojí,mám 20timěsíčního syna a neštovice se nám vysypávají pátý den i s horečkami není místo kde by je neměl vodnaté puchýře i v pusince na chodlech všide takže sprchuju namažu tekutým pudrem pak koupel atd. ![]()
saja1, Anežka měla neštovice vloni v létě. Ven jsme nechodili, jedině když bylo zataženo nebo večer, když zalezlo sluníčko. Doktorka mě varovala, že když bude chodit na sluníčko, zůstane kropenatá. Bylo to trochu peklíčko, ale venku bylo vedro, já těhotná a blijící, takže bych to venku stejně moc nezvládla
.
Všem přejeme rychlé uzdravení a co nejmíň jizviček. ![]()
My máme neštovice druhý den, tady čtu že pomáhá hypermangan. Dá se k tomu mazat i tekutý pudr nebo něco jiného? Nebo jen tu koupel? Klukovi je 7roků.