Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kamarádka se synem (3 roky) z Anglie mají za 9 dní přiletět do ČR..letenky mají zaplacené..dovolenou v práci naplánovanou..a dneska se malému objevily neštovice
S neštovicemi se do letadla nesmí, takže bych potřebovala vědět, jak dlouho neštovice trvají..a potom kdyby teda přijela, tak jak dlouho jsou děti infekční. Protože mám syna (2 roky) a nerada bych aby zrovna v létě dostal neštovice, když se s nimi nesmí na sluníčko. Měly jsme naplánované, jak budeme jezdit s dětmi na výlety a na koupaliště..ach jo
Jsem z toho strašně smutná… Děkuji za odpovědi ![]()
Malá má neštovice a kontrolu máme po 10dnech.
Dnes je má šestý den a ještě ji přibyly nové pupínky, které se nalijí a pak zaschnou. Tipuji teda těch 10dní.
Bohuzel, nejde jen o tom, ze je infekcni dite. Ono je hlavne samo velice ohrozene a nestovicema oslabene! A nasledne komplikace nestovic by byly zbytecne…
Tak jsem našla, že dítě je infekční do odloupnutí krustiček a je to tedy individuální. Může to být až 14dní. ![]()
Takže chápu dobře, že pokud se mu dnes udělaly první neštovice, tak při velikém štěstí by je za 10 dní mít nemusel a ani nebyl infekční? Já jsem si právě vždycky myslela, že neštovice jsou infekční po dobu výsevu a pak když zmizí tak taky nějakou dobu..
@Klarika píše:
Takže chápu dobře, že pokud se mu dnes udělaly první neštovice, tak při velikém štěstí by je za 10 dní mít nemusel a ani nebyl infekční? Já jsem si právě vždycky myslela, že neštovice jsou infekční po dobu výsevu a pak když zmizí tak taky nějakou dobu..
Po zaschnuti posledniho vyseteho pupinku uz by infekcni nemely byt.
@farska moje děti tu lítají jak dva čerti. Oslabení mě teda nepřijdou je pravda, že každý má jiný průběh. Bohužel si ani trochu neodpočinu a musíme být zavřeni doma. ![]()
@29 píše:
@farska moje děti tu lítají jak dva čerti. Oslabení mě teda nepřijdou je pravda, že každý má jiný průběh. Bohužel si ani trochu neodpočinu a musíme být zavřeni doma.
V techhle vedrech je to zatrest,to ja vim… Ja nemyslim oslabenost jako ze by byli unaveni! Ale jejich imunitni system bojuje. A nakaza necim dalsim by mohla zkratka probihat hur… ![]()
Ahoj, ja jsem i cetla nekdw clanek v anglickych novinach, kdy nepustli dite do letadla, ktery mel nestovice uz zaschly. pry potreboval dopis od doktora, ze uzneni infekcni.
Já před chvíli našla, že po odloupnutí posledního stroupku. Takže zaschnutí asi nestačí.
Je to tak jak píšou ostatní, infekční jsou cca dva dny před výsevem a pak do doby než zaschne poslední pupínek. honzík měl neštovice před třemi týdny a kupodivu to mělo velmi příznivý průběh - tři dny se sypal a v podstatě do týdne měl vše zaschlé, teplotu minimální jen asi dva dny. nemocně nevypadal v podstatě po celou dobu a řádil jak čert.
ale každý ten průběh má jiný, nejsou neobvyklé vysoké teploty trvající týden a těžko to dokážeš dopředu ovlivnit a odhadnout. mazat tekutým pudrem - já do něj dávala pár kapek tea tree oil a i přes rady že se to nemá, jsem denně okoupala.