Paréza brachiálního plexu

• Fotoalbum (36)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
301
29.6.12 19:26

Paréza brachiálního plexu

Milé maminky,
chtěla bych tady založit novou diskuzi o porodním poranění miminka, a to paréze brachiálního plexu. Mám 10ti měsíčního syna s touto diagnózou a myslím, že o tomto tématu už vím hodně. Ale jelikož nové případy se množí jak houby po dešti a často se na mě a na ostatní maminky, které si tímto prošly nebo procházejí, obrací maminky nové, otevírám tuto diskuzi. Jestli jste se s tím setkaly, ať už samy nebo o někom víte, prosím piště tipy, rady kolem rehabilitací, kam v kterém kraji zajít, léčby, co komu pomohlo apod. Možná se nám podaří vytvořit hodnotnou diskuzi pro maminky, které dorazí z porodnice a tápou, co dál. Bohužel se kolem tohoto poranění v porodnicích hodně mlží a mlčí, takže některé maminky se dokonce musí samy dopídit toho, proč jejich miminko od narození nehýbe ručičkou.
Děkuji všem za příspěvky.

Příspěvek upraven 30.06.12 v 00:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
572
29.6.12 21:07

Překvapuje mě, že dosud tu není žádná reakce.. A přitom tak častá věc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.12 10:42

My máme parézu brachiálního plexu od narození a dle neuroložky už napořád. Zůstal nám pomalejší reflex v pravé ruce. 8o Od malinka jsme chodili civičit vojtovku. Nevím, jak bych mohla poradit. Každopádně přístup v nemocnici hrůza, až jsem je musela upozornit, že dcerka nehýbe pravou rukou, žačla vyšetření + rehabilitace.

• Citovat
  • Upravit
11
8.7.12 10:07

Paréza

Ahoj, máte pravdu., v porodnici mi ani neřekli, že je to docela dost závažné. Je nám necelých 14 dnů, bvíme jen jeden cvik z Vojtovky a to je zatím vše. Máme parézu Erbova typu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
10.7.12 14:49

To je právě to hrozné. Většina maminek odchází z porodnice s mylnými informacemi, že vlastně o nic nejde. Přitom jen parézy útlakové, které samy odezní po opadnutí otoku kolem pohmožděného místa, se nemusí dlouho řešit a děti jsou např. ve třech měsících úplně v pořádku. Ale těchto lehkých paréz je jak šafránu. Většinou se jedná o těžké poranění nervů pažní pleteně (natržení nervu, přetržení nervu nebo dokonce vytržení nervů z míchy). A to už je běh na opravdu dlouhou trať. Při vytržení kořenů z míchy, kdy je dokonce nutná složitá operace, je situace o to vážnější. Tam je nutná i kromě několikaleté Vojtovy terapie (jako je tomu např. u přetržení nervu) nutná i dlouhodobá a včasná elektrostimulace. Prostě a jasně - porodníci by měli být všichni přeškoleni, protože si zřejmě po dlouhá léta předávají nesmysly, které potom šíří dál. Nebo jim chybí zpětná vazba na rodiče dětí, které s tímto porodním poraněním z porodnice odcházejí. Vůbec netuší, jak je složité ručičku „zprovoznit“. Prostě jen řeknou: To rozcvičíte. A dál už nic neřeší, nepátrají po tom, jak na tom dítě postupem času je.
Je to smutné, protože dle statistik je toto poranění častější než Downův syndrom. Např. v Americe běda té porodnici, ve které se toto stane. Jde o jedno z nejvíce odškodňovaných poranění. Jistě, nemají tam Vojtovku (četla jsem, že prý kvůli tomu, aby dítěti neubližovali) a děti jsou tak invalidní celoživotně, ale to neomlouvá naše porodnice a neubírá jim to zodpovědnosti. Přitom prevence při porodu je tak jednoduchá. V drtivé většině případů by stačilo rodičku otočit na čtyři, aby se změnil prostor v pánvi a mimčo by vyklouzlo bez sebemenší újmy. Ale to nééé, to by naši čeští lékaři asi dostatečně neviděli, co se nám tam dole děje a drží rodící maminku na zádech a dítě rvou ven za hlavičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
10.7.12 17:44

To pejullka:
taky jsme šli domů z porodnice s jedním cvikem. Nebo jsem spíš tušila, co asi tak máme cvičit, protože malý měl zlomenou klíční kost, takže nám rehábka v porodnici ukázala, co budeme doma cvičit a konec zvonec. Po příchodu domů jsem hned naklusala k rehábce, která se celkem zděsila, protože jeden cvik je moc málo. Předpokládám, že cvičíš na zádíčkách a mačkáš zónu pod prsíčkem. Určitě by bylo dobré přidat cvik na bříšku. Tak začal malý krásně zapojovat lopatku. Jaká je vaše rehábka? Má nějakou zkušenost s tímto poraněním, co se Vojtovky týče? Cvičení je to nejdůležitější a jak říkám já, když už máme ty naše malinkaté uzlíčky takto trápit, tak ať už s nějakým výsledkem. Taky by ti rehábka měla ukázat směr a sílu tlaku, kterým tlačíš na spoušťové zóny a hlavně by ti měla vysvětlit, jaký reflex máš při cvičení vidět.
Moc vám držím palce, protože začátky jsou nejtěžší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.7.12 18:25

to martast:

Ahoj, ještě ani rehábku nemáme, zítra by nám jí měl konečně napsat doktor a jak říkáš, mačkáme přesně ten bod:( jinak ho dávám na bříško. Ruku začal zvedat a už s ní i krásně hejbe, takže je možné, že jsme přesně ten případ, že tam máme jen otok, 24. jdeme na emg, tak uvidíme, jak to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
10.7.12 19:25

To pejullka:
No tak to vypadá vážně slibně. Protože jestli v necelých třech týdnech tak krásně váš malý ručkou hýbe, tak tam velké postižení nervíků nebude. No, uvidíte na emg, ale vsadila bych boty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.7.12 19:29

to martast:

Bude mít ve čtvrtek 14 dnů:) jinak jí zvedá i nad hlavu, mává s ní a dává jí od těla, ale teprve od včerejška, spinka s ručkama taky nahoře, tak snad budeme mít štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
10.7.12 19:58

To pejullka:
No tak to je bomba. To náš Mates ručku zvedl až ve třech měsících, za hlavu ji dal asi tak v půl roce. Loket ohnul mírně v pěti měsících. Dneska už by na něm nikdo nezasvěcený nic nepoznal, ale byla to fuška. A v našem případě ještě bude možná tak tři roky. Ještě nezvedne ručku nad hlavu a nemá ještě dokonaou rotaci předloktí.
Tak to mám vážně radost, že jste na tom tak dobře. To bude ok a váš malej nebude mít ani žádný následky.
Můžu se ještě zeptat, kde jsi rodila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.7.12 20:07

to martast:

V Motole, jenže měla jsem cukrovku a věděli že bude velkej a nechali mě přenášet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
24.7.12 10:50

Maminky chtěla bych se přidat k diskuzy! náš Petřík bude mít zítra 2měsíce, rodila jsem v Brně v Bohunicích a jelikož jsem diabetička šla jsem dříve na vyvolání (tedy dříve v 38tt, což si myslím že už bylo docela pozdě)jelikož už mi Dr. malého před porodem nezměřila, tak jsem šla rodit klasicky (a přitom mi tvrdili že jako diabetička půjdu spíše na císař, pokud bude mít syn víc jak 4kg) a Petřík se narodil s porodní váhou 4.27kg! Tudíž byl velký, sekl se mi ramínkama v por. cestách a mám boužel také parézu brach. plexu! ze začátku jsem vůbec neměla tušení co to bude za následky, pořád jsem myslela že ručka bude jen utlačená a rozhýbe se! když se na něj neurolog podíval hned mi řekl že je to ten nejzávažnější stupeň a že to bude běh na dlouho trať :-(,domů jsme šli také s jedním cvikem jak píšete vy, vymačkávání bodu pod prsíčkem! asi po 14dnech jsme začali jezdit do Brna na rehabilitace, kde jsme tento cvik také dělali, ale už hranou ruky! nakonec jsme se dozvěděli o Olomouci že jsou tam nejlepší, tak teď 1× týdně jezdíme tam! ale stejně pořád žádné zlepšení moc nevidím, sice se mu zápěstí trochu rozhýbalo, měl je zatuhlé, já mu je několikrát denně masíruji, začal také hýbat prstíkama a malinko je pohyb v rameni, ale toť vše! zítra bude mít dva měsíce a pořád žádný pokrok už jsem ztoho docela zoufalá! byli jsme v Praze na EMG, tak pan doktor naměřil samé nuly a máme přijed v srpnu na další kontrolu, ale obávám se že se mu to zas nebude líbit a budem muset na opreci! Paní Pejullko vy to máte skvělé, myslím že už máte vyhráno a moc vám to přeji! Paní Martast vy jste viděla první pokroky až okolo 3měsíce nebo i dřív? pořád čekám kdy uvidím nějaký pokrok a stále nic :-( už cvičíme cviky i na bříšku, ale stejně mi přijde že to malému moc nejde… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
24.7.12 15:06

Zdravím vás, danuš84:
náš Matýsek byl na tom asi jako Váš Petřík. Zůstala mu po porodu hybnost jen dvou prstíků. Během 14 dnů mu obrna skroutila zápěstí směrem od těla a prstíky měl jak děti s DMO. Jako v křeči. V ramínku nehýbal ručkou vůbec, to začalo až ve dvou měsících. Na Vinohradech jsme byli, když měl Maty měsíc a čtyři dny. Měl taky úplný denervační syndrom jako vy a taky nás pan doktor připravoval na to, že asi budeme muset na operaci. Další EMG jsme měli ve třech měsících a to už měl Maty částečný DS na jednom nervu, co ovládá pohyb ramínka (myslím, že k tomu u vás taky došlo) a úplný DS nervu, který ovládá biceps, takže neohnul loket. Naplánovali nám CT, ale když jsme přišli na příjem, říkala jsem doktorovi, že se mi zdá, že malý dokáže na chvilinku zafixovat loket ve flexi. Tak to ještě s jedním dr skoukli a poslali nás domů bez CT, že se tedy ještě uvidí. To měl malý necelé 4 měsíce. Další kontrola byla za měsíc (4,5 měs) a to dr řekl, že kdyby se to opravdu hojilo, tak ta regenerace je rychlejší a opět nás strašil operací. Opravdu, ty pohyby byly dost hrozné a loket nic moc, ale už i EMG ukazovalo jakous takous aktivitu nervu pro biceps. Poprvé, kdy Matěj viditelně ohnul loket a zapojil ručičku do souhybu těla bylo 6 dní od tohoto EMG. Přesně na 2. svátek vánoční. Na to nezapomenu nikdy. Potom jsme šli opět na EMG přesně v pěti měsících a to už tam ta křivka těch nervů byla nádherná. To nám dr řekl, že operace asi nebude, ale že za měsíc to chce vidět ještě jednou. V 6,5 měs jsme šli tedy znovu, ale to už jsem byla celkem klidná, protože Matěj loket ohýbal a ručička vypadala celkově líp. Poslední EMG jsme měli až za půl roku, teď v červnu a už tam nemusíme! Ani mu nepíchali EMG. Dr řekl, že nervy fungují všechny a je jen na nás, jak ručku rozhýbeme.
No, co vám budu povídat. Z pohledu rehabilitace máme ještě hrozně moc práce před sebou. Matěj bude mít trvalé následky, ale už dnes to na něm nikdo nepozná. Dokáže si dopravit jídlo do pusy (v sedě např. křupku, lžičku ještě neumí), poškrábe se na hlavě (v leže, protože mu pomáhá gravitace). Krásně plazí a vypadá to, že už bude lézt. Ručku používá jen o malinko méně než zdravou, což je super, protože ji neustále trénuje. Kdybyste se chtěla kouknout, mám na youtube.cz videa pod nickem martastable. Jsou tam od dvou měsíců až dodnes.
Takže když to celé moje psaní shrnu, tak první pokroky jsem viděla tak ve třech měsících, lokem aktivně téměř v pěti měs, úchop, který nevypadal hrabivě až v 7 měsících, do té doby se mu zápěstí vždy stočilo dovnitř, když něco uchopil.
Přeji vám mnoho trpělivosti a věřím, že se ručka začne zotavovat. Myslím, že do operace vás tlačit nebudou, pokud došlo alespoň k nějakému zlepšení. Moc držím palce a vám přeji silné nervy. Je to boj, ale stojí to za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
24.7.12 15:38

Paní Martast, tak nevím jestli se mám uklidnit a pořád doufat že se to snad do 3m zlepší, nebo ne! ramínkem hýbe úplně minimálně, jen je trošku jakoby zvedá, což nevím jestli dělá dobře, protože u Vojty nás učí že je musí dávat dozadu a zvedá je spíše nahoru! cvičení mi přijde že mu taky moc nejde, snad to tedy sním cvičím dobře, protože vždy když jsme na rehbailitaci vše je mi jasný vím kam máknout (jak mám za sebou fyzioterapeutku) a jakmile dojedu domů, přijde mi že to vůbec nedělá jak tam! od včera se mi zdá že trochu jakoby začal u cvičení hýbat lopatkou, ale jen takový malý náznak! vy jste na EMG jezdili skoro každý měsíc? toho se taky hrozně bojím, protože jak jsme tam byli Petřík hrozně plakal a čím bude starší myslím že to bude hůř a hůř snášet a já taky! nebyli jste na EMG teď v červnu kolem 24.6 okolo 13h? protože když jsme šli po jednom chlapečkovi, co vypadal tak na 9-10měsíců, pan doktor nám říkal, že ten chlapeček Mates nebo Matěj co byl přednámi takže byl v začátku natom stejně jak Petřík a nakonec to sám rozhýbal…ale to může být shoda náhod, to jste nemuseli být zrovna vy :-) a odkud jste a kam jezdíte vy rehabilitovat? pořád cvičíte 4× denně? mrknu určitě na vaše videa, abych viděla co jste cvičili vy za cviky! a jak dlouho jste asi ten cvik vdycky cvičili? já cvičím 4× denně a vždycky když uvidím nějaký pohyb, tak ho to nechám tak 3× zopakovat a jdu na další! mám hrozně strach aby mu ručka neochabovala, protože tou zdravou už tak mrská a je silná! a jak Maty postupoval při pohybu? začal prvně dávat ručku od těla tahem po podložce směrem nahoru a pak ji začal zvedat a ohýbat? a ten tah po podložce udělal tedy až ve 3měsících? a vy jste rodila kde a kolik malý vážil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
24.7.12 15:57

Jak máte to video ve 3m, taktu ručku krásně zvedá a to udělal postupně nebo to šlo rychle? přijde mi že se toho snad ani nedočkáme, protože ani nemá náznak že by ručku táhnul po podložce, natož zvedal! no a ty ostatní videa prostě paráda je to šikulka, pořád věřím a doufám že ji taky takhle rozhýbeme, ale mám strach, když pořád nevidím žádné pokroky, tak docela ztrácím naději :,( a jaké cviky jste s Matym cvičila, nemáte je někde natočené nebo vyfocené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí