Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Danuš, ošetřovné za ženu bezprostředně po porodu je další z možností čerpání této dávky. Tam je jasné, že to napíšou na tebe. Přikláněla bych se k tomu, čerpat to na nemocné dítě. Nemusí pak nic šíleně obhajovat. Ať potom nedojde k situaci, že by mu to vůbec nevyplatili a ještě by mu za to zamtel mohl napařit neplacené volno. Nevím, jaké má vztahy s nadřízenými. Pak je taky možnost, že by čerpal dovolenou. To už by mu řekli v mzdové účtárně, co by se mu podle hrubé mzdy vyplatilo více. Ale zase by přišel o dny dovolené, takže taky žádná sláva. Ošetřovné je ve výši 60%. Přikládám ti tady internetovou kalkulačku na výpočet.
http://www.penize.cz/…-osetrovneho#…
Danuš, dokument o parézách pochází z produkce USA. Tam bohužel neuznávají Vojtovu metodu a děti, které jsou třeba i po operaci, tam bohužel vesměs vypadají takto. Necvičí se s nimi od narození, jak se to dělá tady. Tam se zafixují do dlahy a se cvičením (jen protahování a cvičení formou hry atp.) se dělá třeba až od jednoho roku!!! V USA bohužel berou naši Vojtovku skoro jako týrání dětí a odmítají to. No, když doma slyší člověk toho svýho broučka plakat při cvičení, někdy to fakt jak týrání vypadá, ale my víme svoje, že jo
. Prostě Vojtovka funguje. Tak to video ber s rezervou. Zapomněla jsem to k tomu odkazu předtím napsat, když jsem ho sem dávala.
Jo a děti s parézou mají většinou chudší a slabší ručičku nemocnou. Náš Máťa ji má dokonce o 1 cm kratší. To mu naměřili už v březnu v lázních
. Ale chudší už ji nemá vůbec a vypadá stejně jako zdravá. Všechno se to dá vytrénovat. Uvidíš, to půjde i u vás. Vezmi se jen to, že když ti dají nohu do sádry a za měsíc ti ji sundají, budeš mít nohu viditělně hubenější, protože se svaly nezapojovaly.
Danuš, Janík už všechno napsala, tak bych jen doplnila, že se, na CT i na neurochirurgii. snaží miminka brát na řadu jako první, právě aby dlouho nehladověla. Na CT jsme šli na 8 nebo 9h, to už teď nevím a trvalo necelou hodinu. Na operaci měl vždycky přijít na 8, ale než se sešli, přebírali si ho až tak o půl deváté. Na CT jsme jeli se sestrou, Beny měl v sobě oblbováky. Před operací mu je nedávali, tak jsme jeli sami jen se saniťákama. Bála jsem se, že bude strašně řvát, kojit se mohl naposled ve 2h a doma byl zvyklí jíst nejpozděj po 3h, ale unosila jsem ho na rukách. To nekojení mi na tom všem kolem přišlo nejhorší a kvůli němu jsem měla docela pifku na primářku Dvořákovou. Sám anesteziolog jí totiž přišel říct, že můžu zkusit kojit po hodině, že když nejde o UM, ale o MM, který je „dělaný“ přímo Bernáškovi na míru, tak to bude dobrý, ale ona si trvala na svých 3h od té doby, co ho na JIPku přivezli (ani ne od té doby, co skončila operace, tj. prodleva dalších min 30min) a protože pak nebyla na jipce přítomna, sestry se strašně bránili kojení dovolit. Takže anesteziolog dovolil kojení v cca 12h a Beny díky zbytečným průtahům dostal až po páté hodině a to mi přišlo jako úplně zbytečný trápení.
Podotýkám, že druhá operace byla v červnu, když byla vedra hodně přes 30st a on měl za sebou i jednu zbytečnou hladovku den předtím, kdy měl jít na zákrok, ale kvůli aktuce to odvolali. No, k tomu průjem z atb a dodávání železa a domů se vrátil hubenej:( Ale pořád s úsměvěm, takže jsem to asi nesla hůř než on:)
Jinak nebrali mu štěp z nohy, ale z n. radialis, ten dávali na axillu. Tak třeba taky nebudete muset mít ještě nožku načatou… Uvidíš po CT.
Sonali, nechtěla jsem to tady psát, protože po operaci nejsme a nemám s tím zkušenosti. Ale když jsi to tu napsala, tak se musím přidat. Když jsme se chystali na CT, které potom odvolali, tak jsem to všechno probírala s naší obvodní dětskou lékařkou. Ta chodí sloužit na dětské oddělení do nemocnice a říkala mi, že kojit můžu téměř okamžitě, co se malý probere z narkózy. A že kdyby mi to nechtěly sestry dovolit, tak jí mám zavolat a ona že udělá bugr. Řekla mi přesně to samý, že MM je fajn i po narkóze, ale že jsou sestry někdy zbytečně nakrkaný a nejraději by ty děti prolejvaly jen čajem. Před narkózou je to jasný, ale po narkóze prý není důvod hned nekojit, když se mimi vzbudí. Taky mi říkala, že to bude asi nepohodlné, že se budu muset naklonit k němu, ale že se to dá. A že z prsu je to jistota, že se nezačne mlíčkem dávit, protože to umí pít i takto vleže.
Ale jak už jsem psala, nemám s tím zkušenost, protože nakonec k CT ani nedošlo. Tak to vím jen teoreticky.
No, tady bych se zastala sester a lékařů. Já se vůbec nesetkala s tím, že by brblali proti kojení, naopak, i mi sundali bok postýlky, aby se mi lépe naklánělo.
To, že nechtějí, aby mimi jedlo hned po narkoze taky chápu. Pro tak malý organismus je taková operace i narkoza dost velký zákrok. Dospělý taky nejí a nepije hned po operaci a to třeba ani vodu. Napřed je zapotřebí, aby se ten organismus dal trochu do kopy a srovnal se s tím vším cizím, co mu do těla nacpali.
Náš Kubík dost po operaci spal. Po té 13. hodině, co ho přivezli nic nedostal. Spal. Asi za hodinu a půl dostal pár lžiček čaje. Když mu bylo dobře, nezvracel, dostal zase pár lžiček čaje a pak už mi řekli, že to vypadá OK a že ho mohu nakojit. Ale usnul a probudil se až po 17. hodině. Takže hlad nebyl zas tak strašný. To tělíčko bylo unavené.
Musím říci, že MUDr. Dvořáková je dost pečlivá, ale v tom vidím bezpečí pro své dítě.
Jo, jinak pozor, ten nemocniční čaj je slazený. Takže my ho pak hned vynechali, protože Kubovi slazené čaje nedávám.
Janiku, nebrblali kvůli kojení, ale kvůli době. Tak se nedivím, že jsi neměla problémy.
Všechno je to o lidech. Kdyby bylo kojení brzy (třeba hodinu) po narkóze, tak by to nedělali ani jinde. Ale vím, že v některých nemocnicích to jde a žádné problémy tím nevznikají, takže asi tak.
Já bohužel neměla oporu v žádném dr., takže i když jsem se zpočátku o kojení s Dvořákovou přela, tak to bylo marný. Hlavně když jsem věděla, že na jipku ještě jednou půjdem. A úplně mě vytočila, že sama řekla, že kojit až za 3h a pak to nechtěly dovolit jen proto, že ona nebyla přítomna. Ještěže neměla volno až do druhýho dne, taky moh být malej hlady víc než 24h:-p
A ten čaj mě dostal úplně - dítěti, které dosud nemělo v puse nic krom mm zatížit žaludek slazeným čajem - ble:(
Holky takže už nám poslali termín na CT se máme dostavit 27.8 před 9h a to ještě předtím máme jít na EMG a rovnou si máme nechat udělat odběry, tak pořád nevím jestli nás po CT ještě pošlou domů, nebo si nás tam rovnou nechají na operaci.
Petřík mi flašu vůbec neveme, takže ani nevím zda bude pít čaj, není na něj ani zvyklý když mu chci zvlažit pusinku dám mu převařenou koj.vodu a tu taky ani nechce, takže jestli vůbec veme čaj! Úplně se toho CT děsím co tam zjistí a být tam 4dny kvůli CT apak ještě operaci, toho se bojím nejvíc (hlavně kvůli Terči, co ona bezemě doma…)ale to musí zvládnout, hlavně aby operace dopadla dobře!!!
Dnes jsem se sešla se Sonali a bylo super vidět Benyho jak po operaci je, kdybych otom nevěděla ani bych nepoznala že něco s ručkou má, myslím že potak krátké době to krásně začíná rozhýbávat, doufám že takové štěstí taky budeme mít
Tak jsme dnes byli na neurologii, neurolog se ani nijak nevyjádřil, protože tomu nijak nerozumí, kdyby bylo na něm, tak nás na EMG pošle až v půl roce, takže ještěže jsem si to sama zařídila! Když jsem mu řekla, že jsem na porodnici dost naštvaná, říkal že měl s porodníky poradu a že konkrétně probírali nás a že mu řekli, že se nedalo nic jinýho udělat, že by se jinak udusil! tak jsem na něj vyjela, že mě měli teda dát do jiný polohy atd.tak jenom mlčel a nic neříkal, protože věděl že mám pravdu! Pak když jsem se ptala kolik těch paréz tak je, tak říkal že asi 20paréz za rok a to jen u něho že a to nemluvím otom co další porodnice…Říkal že za celou dobu jsme my první co jdem na operaci, že jedny taky posílal na CT, ale unich se oprace nedělala (tak mi asi chtěl naznačit, že to máme nejhorší)a to není nejmladší má pár let do důchodu! Pak mi říkal, že ale pan primář na porodním je moc šikovný a já mu na to říkám jo, tak měl být u porodu, možná on je šikovný, ale zbytek personálu stojí zaprd. Když jsem tam jezdila předem na kontroly kvůli cukrovce, aby si mě pohlídali a ještě mi to naplánovali, tak měli naplánovat aji nějakýho schopnýho doktora aby byl u porodu, zas jsem se dnes tak musela rozčílit ![]()
A to ještě zachvíli jedu na kontrolu na diabetologii, taky do Bounic, tak bych nejraději do té porodnice vlítla a udělala tam tyátr, ale asi bych si moc nepomohla, možná jen ulevila!
Taky mi ještě dnes psala sestra Cidlinová, že máme přijed na to CT, ale že se neví jestli nás mezitím pustí dom nebo esi si nás tam nechají, že je ještě moc malý a neví co se zobrazí na CT a že to máme daleko, tak neví jestli nás budou posílat domů nebo si nás tam rovnou nechají.
Danuš, opět se mi potvrdilo to, co si od porodu myslím. Lékaři budou stát při sobě, ať se děje, co se děje. Můj gynekolog, kterého mám fakt moc ráda, protože je to chlap na svém místě, mě taky zklamal. Ještě, když mi měsíc po porodu léčil zanícené šití, tvářil se kysele, kdo to tak hnusně odflákl. A jedné doktorce, která viděla Matýska a rozplývala se, jak je veliký, řekl, že jo, ale že léčíme jizvu jako pr… Ale jakmile jsem po něm chtěla vyjádření k mému stavu kvůli podání žaloby, hned se porodníků začal zastávat, jak je to těžké, že i on ještě když chodil rodit na Vinohrady, tak že lámal klíční kosti, aby dítě dostal ven a že se to rozcvičí a že já se taky zahojím a že nemá rád přírodní ženy, které odmítají např. nástřih (to není můj případ, mně to fakt nevadí, páč je mi jasný, že bez toho by to bylo ještě horší). Prostě okamžitě byl na jejich straně. Jo a taky mi řekl to jejich oblíbené - chvilku budete cvičit a bude to dobrý
V tu chvíli bych po něm něco hodila.
Kdysi jsem si za to dávala částečnou vinu i já, ale dnes už vím, že za nic nemůžu a je to jen a jen vina doktorů. Konec, tečka. A jestli je pro porodníky dystokie černou můrou, jak jsem někde četla, tak se mají chodit školit, aby tento stav dokázali zvládnout všichni a ne jen jeden šikovný doktor na celou porodnici ![]()
Jo a zajet do porodnice a rozbít porodníkovi hubu mám chuť neustále. A rozhodně se nezmenšuje ani po roce. Ale jak píšeš, asi bych ve finále byla já ta popotahovaná. Ale věřím, že aspoň na chvíli by se mi ulevilo.
To číslo těch paréz mě úplně vyděsilo. Četla jsem, že podle statistik už je to častější než Downův syndrom, ale toto je fakt síla.
Zrovna dneska mi můj manžel říkal, že se máme sebrat a jít to někam medializovat žaloba nežaloba. O tomto poranění se opravdu nemluví.
No, Danuš, mě už rozčílilo jen to, že tě takhle odbyl, aniž by se mně to týkalo, takže se ti nedivím.
Ono je možná lepší tam už po tom CT zůstat, než abyste pořád jezdili tam a zpět. Je mi jasný, že kvůli Terezce to nebude jednoduché, ale aspoň by Peťulka nebyl tak ufechtovaný z té cesty.
Když se mi teta koukala do PC (dělá zdravotní sestru v Bohunicích),tak říkala, že tam vůbec nic není o mém porodu napsaný…ale je možný že jako sestra nemá takový příštup. Nejraději bych dnes poprosila mou Dr.na diabetologii, jestli by se mi tam nemohla kouknout co tam píší, popř. vytisknout, třeba to schválí je tam jen ambulantně, tak snad by ji to nemuselo vadit a rovnou ji řeknu že mě tam jako dia vůbec nehlídali že jsem se sama musela ve sprše měřit, manžel mi štelovat glukometr atd.pak mi dávali glukózu já byla totál vyčerpaná…třeba ji to přijme ktomu aby se mi tam koukla, no uvidím!
Jo stím ježděním domů uvidíme, pokud budou CT dělat v út, třeba ns do pá ještě zoperují, ale pokud bysme tam jen tak měli čekat třeba několik dní asi bych raději jela dom, jednak kvůli placení (což mě vyděsilo když jsem zjistila že se platí i 100kč za dítě) a jednak kvůli Terči, bylo by to na ni moc dlouho!
Stím paragrafem teda nevím, moje dětská říkala že mi to na Terku napsat nemůže, když jsem na mateřské…žeprý mi ten paragraf musí vystavit na Vinoradech jako na mě, takto zkusím a pokud ne půjdem za mým obvoďákem, třeba by to napsal on!
No nic jdu na ko na dia, když nelítám po doktorech s malým tak sama se sebou, jsem zvědavá co to zas udělá s mou glykémií, protože teď jsem furt tak vynervovaná, tak zatím pá ![]()
Danuš, vkládám tady citaci ohledně ošetřovného. Čti to z pohledu tvého manžela.
Onemocní-li vám dítě a vaše partnerka či partner je s ním doma na mateřské nebo rodičovské, nárok na ošetřovné na nemocné dítě nemáte, Jiná situace ale nastane, pokud ten (či ta), kdo se o dítě stará, onemocní, utrpí úraz, je v karanténě, zkrátka o dítě nemůže pečovat. Pak vám nárok na ošetřovné náleží.
Z toho jasně vyplývá, že pokud ty, která se staráš o dítě, nemůžeš jeho péči zabezpečit z vážných důvodů (a ty jako kojící matka máš nárok být doprovodem svému dítěti při hospitalizaci), ošetřovné tvému muži náleží.
Ahoj děvčata. Po tom, co tady čtu se mi vybavuje i naše situace…
Můj manžel říká lékařům bíla mafie - drží při sobě, i když to někde zmrví. V HK neřekli na nemocnici v UO vůbec nic, žádné hanění. Narozdíl v UO lékařka, co nás rodila HK hanila. V HK pro nás dělají více, nežli kdy dělali v UO. A co se týče informací jsou vstřícní. Naše neuroložka mi vysvětlila zprávu od kardiologa, který mi řekl, něco tam je, ale uvidíme za půl roku. Asi tak a neuroložka, úplně z jiného oboru mi výrazy krásně vysvětlila. Co to je za přístup, že? Je to jen o lidech!!! My jsme v UO s parézou nejspíš jediní. Manžel byl asi dva měsíce po porodu na krčním oddělení, jelikož se mu udělala v krku hrča a už tam vyzvýdaly, že je Svatoš…Odvětil, že je takových jmen v našem okolí hodně a bylo. My zatím čekáme na výsledky z trestního oznámení. Nejspíš to pro nás dopadne asi bídně… Zveřejnění by za to stálo, aby všichni věděli, co se děje a jak se k danému problému s dystokii ramének přistupuje. Ohledně dokumentace, chtít ji po doktorech a tlačit na ně. Manžel byl za ředitelem nemocnice a jak začal ohledně parézy a poškození… odkázal ho na jejich právničku… ta nám předala dokumenty, ale musela jsem podepisovat jejich převzetí, i když na ně mám ze zákona nárok. Bordel - jo přebýraly jsme dokumenty asi dva měsíce po porodu. Zeptám se, jak se Vám jeví p. Haninec? Co jsem četla na stránkách, které vystavila Marťa tak jsem měla pusu dokořán, co vše dělá. Také jsem chtěla ohledně EMG, tam záleží na nějakých číslech, zda se rozhodnou pro operaci či nikoli? DRŽTE SE DANUŠ, JE TO NEUSTÁLÝ BOJ, ALE VY MUSÍTE VYHRÁT!!!
Smisekpetula, jak myslíš že jsi měla pusu dokořán co dělá Haninec, jako že je expert? doufám že bude profík i u naší operace a pomůže nám to, pořád jsem ztoho tak nervózní, když na to pomyslím, tak brečím, je to příšerný ať už je to zanámi ![]()
Martast, takže myslíš že by nám ten paragraf měli vystavit na Vinoradech?
Smisekpetula a vy jste taky byli na operaci?
Holky, tady je odkaz na video, kde prof Haninec vysvětluje operace. Má to tři části:
http://www.ceskatelevize.cz/…00069/video/
Určitě už jste některé viděly.
Danuš, zkus si zavolat ohledně toho ošetřovného na tel. č. 840406040. Je to call centrum, které se zabývá pouze nemocenským pojištěním a je pro celou republiku. Já jsem to chtěla před chvílí zkusit, že bych se ti poptala, ale už mají po pracovní době. Tak tam zkus cinknout v pondělí. Tady máš odkaz na web, kde jsou uvedeny hodiny.
http://www.cssz.cz/…call-centra/
Co jsem tam kdy volala, ať už na důchodové nebo nemocenské, vždycky mi dobře poradili ![]()
Ale jinak jsem se o tom dneska bavila s jednou kamarádkou, která taky dělá účto a říkala, že i ze své zkušenosti by to udělala tak, že by dětská lékařka uznala Terku nemocnou a tobě by Vinohrady daly papír, že jsi byla s Péťou hospitalizována a nemohla ses o ní tedy postarat. Jinak ještě říkala, že když to tak řešili doma, protože ona byla nemocná a manžel si chtěl vzít ošetřovačku na dítě, které ona měla na rodičáku, vyplatila se mu více dovolená. Ale to už jsem tu někde psala, že záleží na hrubé mzdě a samozřejmě přijde o dny dovolené
.