Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak se Ti podařilo vše vstřebat a tzv. i uklidnit? Nebylo to zrovna moc jednoduché. Takže přetrhané nevíky poznali již z EMG a proto to CT?
Ahoj Danuš, můžu něco přidat opět jen z mé teoretické roviny. Když jsme měli jít na CT, dr Mencl mi říkal, že nejdelší je příprava a uspání miminečka, že CT je samo o sobě otázkou jen pár minutek.
Ahoj Peti, to malé asi nedělali jehlovou EMG, viď? Na Vinohradech dělají jen jehlovou, takže takové výsledky, jako jsi napsala ty, jsem nikdy u nikoho neviděla. Ale podle inervovaných svalů, které uvádíš, je to podobné, jako jsme mívali my. Ext. digit. jsme měli taky úplně dobrý, to jde o samotnou ruku od zápěstí. Bude záležet, jaké křivky se vám tam objevily. Jestli to budou hodnoty dostačující. Ta vaše lékařka se s prof. Hanincem zná? Já jen že jsem nečekala, že by prof. takto konzultoval děti, které nepodstoupily EMG u nich na Vinohradech.
Peti, pokud ale chceš mít jistotu, tak si na ty Vinohrady sama zavolej a oni vám tu jehlovou EMG udělají. Tam nepotřebuješ žádné doporučení nebo papír od obvoďáka. Prostě řekni, že máte parézu, že EMG vám dělali jiné a z výsledků nic nepoznáš. Věřím, že tě sestra objedná rychle, když už je malé tolik.
Peťule úplně stebou souhlasím, mě porod taky změnil, jsem pořád taková bez nálady a plná strachu a otázek…celých 9měsíců jsem se těšila na mimčo a teď tohle, pořád jem si myslela že mít miminko je jen radost a štěstí a místo toho zatím prožíváme jen utrpení! ještěže je Petřík takový smíšek a tím mě to vynahrazuje!
Janík měli jste toho hodně vytržené, ale já si myslím že my budeme taky, Peťa na cvičení nijak nereaguje a když už tam byli po druhé nuly, tak očekávám docela špatné výsledky
ale zas si říkám když vy jste toho měli tolik a zvládli to napojit, tak snad se to unás taky zvládne!
Taky si myslím že samotné CT PMG netrvá tak dlouho jak ta příprava, ale i tak když si představím jak tam malýho napichují, uspávají a ta narkóza! toho CT se zas tak nebojím, nejvíc se bojím operace. Spát určitě nebudu to už nespím 14dní co jsem se dověděla že jdeme na operaci, takže v den operace rozhodně neusnu! budu si brát PC tak si zkusím pustit nějaký film nebo vám sem budu psát jak jsem nervózní, takto semnou holky vydržte
![]()
Dnes má Petřík 3měsíce, váží už 6.5kg, takže je to pořádný chlapák, takto musí zvládnout a já sním ![]()
Danuš, budeme na Tebe myslet i na Péťu, abyste to zvládli. Máje byly 4m a vážila 7850g, taky cvalík. Ve třech měsících jsme také měli 6,5kg. Jsou to naši buclínci. Páček - jo a spánek je důležitý, abys po o. mohla pro Péťu na plno fungovat!!! ![]()
Smisekpetula - jak se mi podařilo uklidnit? Nevím. Jen jsem si víc začala uvědomovat, že mě pak Kuba bude potřebovat ještě víc a že bych měla být v pohodě, odpočatá a plná sil.
Po operaci jsem se snažila v nemocnici co nejvíc vyspat. Nevím, jak to máte Vy, ale mě přes den doma kluci a běžné věci zaberou dost času, takže pak dost věcí dělám až do noci, když pak v noci kojím Kubu a Tomík mi vstává ráno po 6. hodině, moc toho nenaspím. Proto jsem to pojala jako odpočinek a nabírání sil.
My tu ruku měli fakt hodně špatnou, nic nedělala na nic nereagovala, tak asi podle toho odhadovali, že to bude vytržené a zpřetrhané, ale z EMG se to na 100% poznat nedá. Proto nás posílali na CT PMG.
Danuš - poslala jsem Ti do mailu něco na povzbuzení.
Ať se cítíš jakkoliv, zvládneš to, věř mi. Sice to teď zní tak všeljak, ale vím, o čem mluvím. Cítila jsem se stejně strašně, vyčerpaně, ublíženě, ukřivděně a bezmocně. Bude lépe.
Taky si říkám, že se v nemocnici snad trochu prospím, doma mi sice Peťa spává pěkně, ale za to Terka se v noci hrozně budí a přes den už taky nechce spát a když usne, zas je vzhůru Petřík. Takže si říkám že se tam přes den trochu vyspím, teda ale až budem mít po operaci a trochu se zklidním!
Petřík toho s ručkou taky skoro nic nedělá, jen teda trochu stiskne zápěstí když mu dám prst, hýbe prstíkama a teď poslední dobou zvedne ruku až nad bříško, když se protahuje nebo ho něco trápí, ale tohle prý dělá jen prsním svalem a není to dobrý.
Janík moc díky za to video je to nádhera takhle svý dítko vidět jak udělalo pokrok co? já se toho nemůžu dočkat až to u Petříka taky uvidím a věřím že to snad také uvidím a co nejdřív, ale ta představa že to bude aaaaž za dlouho ![]()
Jinak jsem se ještě chtěla zeptat ten první den nás ještě budou posílat na to oční, takže říkáte že není problém si tam vypůjčit kočár? a jak je to oční daleko? Petřík už se pronese, tak si moc nedokáži představit že ho po celým areálu tahám v sedačce ![]()
Ahoj Danuš, budu ti moc držet palce, ať to přečkáš co nejlíp. Posílám vám oběma veliké objetí
a Peťulkovi pusku pro štěstí ![]()
Tak holky zítra odjíždíme, už jsem tak vynervovaná že ani nebudu spát, ale vše dopadne jak má, tomu věřím! nejhorší bude ráno odjed od Terezky apak to už snad půjde! budu průběžně informovat tak na nás myslete pa ![]()
Dani, myslím na vás pořád!!! Bude to dobrý, uvidíš. Po ct a operaci to z tebe spadne, chvilku odpočnete a pak se vrhnete do rehabilitace a bude líp.
Moniko, něco podobného se nám s neurology stalo taky. Když nás poslali po CT domů, že má malý zas rýmu, tak řekli, že nám do týdne napíší, kdy máme přijít na operaci. Týden se neozvali, nechtěla jsem je otravovat, když řekli, že se sami ozvou, ale pak jsem p. Cidlinové volala a ta nic nevěděla, takže další čekání:( Mě tohle všechno naučilo pořád na někoho nečekat, ptát se, otravovat, bohužel se nedá jinak.
Smíšku, nevím, jestli by nebylo lepší se rovnou objednat na konzultaci do Prahy sami:(
Je fakt, že i já se na vše ptám. Zítra zkusím naší p. neuroložce zavolat a zjistit co a jak. Pokud bych se nedovolala, zkontaktovala bych dc. Hanince sama. Poslala bych mu i výsledky z EMG a vidělo by se. Mája dělá pokroky, sice malinké, ale už sama dává ručičku nahoru, když nad ní dám hrazdičku s hračkami, i tou nemocnou má snahu sahat po hračkách. Jinak zápěstí se nám podařilo rozhýbat a prstíky už tak nejdou za malíkem. Ale neusínám na vavřínech - ach ty úniky!!! Dneska jsem si při cvíču pomáhala i svým tělem, bokem a žebry, abych Máju udržela.
Holky - držím pěstíky a všechny palečky, ať vše zvládnete a Vaši miláčkové také.
Ahojte holky, tak Dančamá net v mobilu, ale nemůže psát, jen číst. Do tří může kojit a ráno jdou na to… Uf, ať jim to rychle utíká.
Ad. očkování- řešila jste to některá, jestli to nemůže mít nějaký vliv na regeneraci nervů? Očkování má na CNS vliv, tak jsem se toho bála. Ptala jsem se Mencla, ten se na pár vteřin zamyslel (takže nad tím asi nikdy předtím neuvažoval) a prý asi ne. Mě by zajímalo teda víc než ASI, ale jaksi nevládnu dost dobře cizími jazyky, abych něco našla. Nenarazili jste někdo na něco?
ZPRÁVA OD DANUŠ84:
Ahoj holky, poprosila jsem Sonču, že vždy písnu jí a ona vám to sem zkopíruje, jelikož net v mob. mám, zprávy mi číst jdou, ale nemůžu se přihlásit abych vám napsala! včerejší příjem byl taky něco! na 9h sme dojeli na EMG, Cidlinová na nás koukala jak kdyby onás nevěděla, po chvíli čekaní nám oznámila, že máme jít na příjem, že Mencl operuje apak zanámi dojde! tak smese vydali na plastiku na evidenci, tam na nás taky koukali a volali na odd.esi onás vůbec ví! tak jsem tam sepsala papíry a poslali nás do čekárny, že si pro nás někdo přijde! po 2h se objevila sestra, ze máme počkat před amb.prim.aby Peťe prohlídla, tak jsme se posunuli asi o 3m dál, kde jsme zas čekali! po hodině se u prim. konečně otevřeli dveře! Petříka prohlídla, jen se jí moc nelíbil KO, žeprý by se měl prvně doladit než se půjde na operaci, ale že to nechá na Hanince! pak nás poslala na chir.amb.kde smese zas museli s manželem upsat! no a okolo 13h smese konečně dostali na pokoj, pokojík malý, ale útulný a jsem tu s Petěm sama! to nás čekalo ještě oční, ale pan Dr. naštěstí přišel zanámi! pak jsme šli za anesteziologem apak že ještě pudem na EMG! to pak sestra řekla že se přesouvá na ráno, že Mencl už nemá čas! naposledy jsem mohla kojit ve 3h ráno, měla jsem ztoho strach, ale dalo se to! Peta se vzbudil v 4:30h do 5:30h kňoural apak usnul, já v 6h vstávala, abych se nachystala a v 6:30h jsem šla koupat! jen mi tu vadí že vté jejich vaničce je rozbitý špunt a musím jen sprchovat, raděj koupu, ale to je detail! v 7:15h vizita, pak dostal atropin na oblbnutí, ale byl snad ještě víc probraný a vysmátý! v 7:30h dojela sanita, když se sanitáři ptali kam jede takový prcek řekla jsem že na CT, ti že ne že v papírech je neurochir.tak semsi říkala že asi jedem prvně za Menclem! když sme dojeli před neuroch. zrovna tam kouřila Cidlinová a ta že jedem špatně že máme být na CT, tak semse jen pousmála, že jsem to říkala! když sme tam dojeli Peťa se furt řehnil na sestru-místo toho aby byl ospalý! až došla Dr. z anestez. poslali mě pryč stím že to do 2h bude hotový, tak sem šla na pokoj! asi za 45min. přišla sestra, že
Malý už má po a že si mám jít proněj! když sem došla Peťe oblíkali, on celý rudý, chrčel, plakal, bylo mi ho děsně líto! sestra naštvaná, proč mě nedali kočár, že ho přeci nepotáhnu v sedačce a na sanitu by bylo dlouhý čekání, tak volali na odd. ať někdo kočár doveze! pak ho na jipce napojili stím že se mu dá v 10h čaj apak bych začla kojit! když jsem byla na pokoji furt jsem ho slyšela jak děsně pláče, tak sem tam před 10h šla, on na mě koukl, hned přestal a jen se usmíval! jenže než sestra udělala čaj on už měl zavřený oči, tak mě zas poslali na pokoj, ale zachvíli zas došli že je vzhůru! čaj vyflusával, tak jsem v 11:30h trochu nakojila a byla tam sním tak do 13h, vůbec nechtěl spát! když jsem se sestry ptala kdy mi kdo přijde něco říct vůbec nevěděla, prý snad večer, nebo snad ráno, achjo to je hrozný čekání! jo a když sem šla nato CT potkala sem Mencla, takse ho ptám, jestli teda neví jakto vypadá (on byl ráno u toho, ptal se mě esi je zlepšení, já že ne, tak sem ráda že jsme Peťe ušetřili aspoň EMG)atak sem se ho ptala a on že ještě neví, že se díval tak trochu, takže jsem to moc nepochopila! no snad mi někdo přijde říct! stejně si myslím, že nás ve čt pošlou dom a dají na někdy termín! raděj bych tu zůstala, abyto bylo přijednom jak dvoje loučení a ke všemu pude Terka do školky a určo něco dotáhne dom, Peťa to lapne a bude zas oddalování! tak snad jsem vás dost informovala a jak se zas něco dovím opět písnu přes Sonču-díky Soni smile
Tak mají první krůček za sebou, držme jim pěsti, ať je příp. operace podobně v klidu.
Jinak pro mě zajímavý porovnávání zkušeností. Jsou věci, které se nemění (na malý špunt ve vaně jsem upozorňovala už v červnu a sanitka s náma jela taky blbě na neurochíru:)), ale docela čučím, že je nevezla sanitka i zpět na plastiku (to mi přijde dost drsný po narkóze, s Bernášem jel vždy i doktor) a že mohla tak brzy Petříka nakojit (to je super pokrok:), nám po CT dovolili kojení až po 14h
).
Příspěvek upraven 29.08.12 v 00:35