Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo a dneska by měla vědět Monča, co a jak. Držím jim moc palce, aby dostali ještě měsíc.
A smisekpetula taky bude mít novinky z EMG. Tak tam to snad bude taky dobrý.
danuš - my měli zavinovací bodýčka a
Bodýčko rozevřeš, položíš na nej mimčo, oblékneš zdravou ručku a zavineš. Po operaci budete mít ruku vypodloženou gázou a připevněnou k tělu prubanem. Ruka se pak nemá tahat od těla a nemá se dávat ani do zevní rotace. Nám ji jednou sestra na plastice chtěla opudrovat v podpaždí a dala ji úplně do upažení… to se taky nemá.
smisekpetula - ještě k tomu kojení. Píšeš to trochu přehnaně. Jak už jsem psala, mě by byli dovolili kojit po prvním nebo druhém čajíku, ale Kuba usnul, byl tak unavený, že neměl potřebu jíst. A když se probral a najedl, byl úplně v pohodě a jak jsem už psala, smál se na mě.
Myslím, že to, že mimčo nemůže nějakou dobu jíst, je pro něj, podle mého názoru, to nejmenší.
A Prim. Dvořáková je vážně milá, všechno na co jsem se zeptala mi vysvětlila, byla ochotná a když neměla čas, řekla, že za mnou přijde, až vyšetří pacienta a přišla. Pokud ona nechce, aby mimčo po operaci nějaký čas jedlo, souhlasím s tím a chápu to a respektuji to. Ona má odpovědnost za život každého dítěte, miminka, které u nich na plastice leží.
Chápu, že teď máš vztek na doktory, ale nevím, jestli je nutné mít vztek úplně na všechny doktory. Já být před operací, tak budu mít ještě větší strach než mám a budu z toho ještě špatnější. A miminko to z matky vycítí, že je nervozní a zbytečně se to přenese na něj. Tak všechno s mírou, nebuď tragéd, to nikomu nepřidá. Chápu, že to je ještě čerstvé, ale je zbytečné strašit ostatní maminky. Takže Danuš neboj, není to zas až tak hrozné. Navíc náš Kuba dostal pár lžiček dětského, i když slazeného čaje a nezanechalo to na něm žádné následky. Hlavně ho zahrnuj láskou, mluv s ním, vyprávěj mu a určitě to v klidu zvládnete. ![]()
Janík10, tak nevím, jestli ta část o kojení nebyla určena spíš pro mě?:) Teda ne že by mi přišlo, že jsem tu popsala hrůzy největší, jen že mi našeho bobana bylo fakt líto, když se po 15h hladu hlásil o mlíko a sestry nechtěly dovolit, když není přítomna primářka. Toť vše.
Danuš84, p. Machačová i fyzioterapeut, který nám elektrostimulaci dělá, mě od toho spíš odrazovali, že je to zbytečný trápení. Zdůvodňovali to tím, že pokud ten sval reaguje při vojtovce, tak se aktivuje dost. Tohle ale vyvrátil p. Urban s tím, že každý sval je zásoben i jinými nervy (bavili jsme se v kontextu s tou naší vytrženou C5), takže proto dochází k nějaké reakci při cvičení. Ale že i v tom svalu jsou místa, který jsou vyživovaný jen tím špatným nervem a ani na tu vojtovku nezareagují (i když sval jako celek ano) - a proto je třeba té přesně mířené elektrostimulace. Tak snad jsem to pochopila dobře:)
Holky, jaká ta homeopatikadáváte? A dávkování? Tuhle cestu jsme ještě nezkoušely, tak že by…
Ahoj holky, tak jsem dnes volala na Vinohrady. Nikdo mi žádný email neposlal tak jsem volala. Sestra Cidlinová mi řekla že jí pan doktor Mencl nic neřekl a proto nepsala a že tedy nic nevím. Řekla mi ať zavolám v pondělí ve čtvrt na 8 když bude vizita, že tam pan doktor bude a že mi řekne. Tak chápete to? Oni se na mě uplně vykašlali to je fakt chování. No nic stejně jsem dneska malou nechala oočkovat takže dřív jak zadní stejně nepůjdem, takže vlastně jsme ten měsíc tak nebo tak dostali. Včera jsem se na rhb ptala na tu elektrostimulaci, my na ní sice chodíme ale je to je ta pomocí destiček zabalených v mokré houbičce. Tak mi sestra na rhb řekla že tam tu bodovou elektrostimulaci mají a že je to pak na domluvě s doktorem, ale nejsem si moc jistá že by to prováděli dobře, mám z toho trochu strach tak nevím, uvidíme nechám to až po případné operaci…
Mončo, tak to je teda mazec s těmi Vinohrady
. Jsem zvědavá, co ti v to pondělí řekne, protože to je divné chování. Nejdřív stresujou, jak je potřeba honem honem a pak mají tolik času. Chjo. Ale třeba už to dr Mencl probral s prof Hanincem a rozhodli, že se počká. A tudíž sestře nic neřekli.
Sonali, homeo jsme měli Arnicu, Rhus, Rhuta, Thuya, Traumeel tbl. a Symphytum a krém Traumeel. Přesné dávkování ti může určit jen homeopat podle zdravotního stavu. Já jsem například měla i jiná homeo než Janča. Brali jsme něco dvacet minut před cvičením, něco pak těsně před cvičením a pak zase hned po cvičení. Vždy by měl být rozstup cca 20 minut mezi jednotlivými homeo. Kuličky jsem rozpouštěla v kojenecké vodě. Dávala jsem 2 kuličky do 2 ml vody a dávkovala jsem po 0,5 ml. Ráno jsem si to připravila, protože kuličky se rozpouští hrozně pomalu a na celý den mi to vydrželo (každý den jsme brali 4× od každého). Můžu říct, že to byla pěkná hoňka skloubit to časově s tím cvičením a jídlem, protože před jídlem musí být taky tak 20 minut bez homeo. Ale věřím, že to stálo za to.
Mony je to fakt hrozný chování, proto jsem aji radči že nám narovinu řekli že máme jít na operaci, než něco posouvat, nebo že se uvidí, takhle aspoň vím že je daná jasná věc a je!
Takže od pondělí na nás holky myslete a budu průběžně informovat, nechala jsem si dát internet do mobilu, jinak bych tam asi nepřežila
jo a kdybyste nějaká měla cestu do Prahy nebo na EMG, ráda se svámi uvidím ![]()
O víkendu ještě s Terezkou oslavíme narozky apak Praha, to jsem si teda nadělila pěkný dárek - Petříkovu operaci ![]()
Myslím, že unás taky potom bude nutná elektrostimulace, tak pak budem muset začít co nejdřív schánět. Zkusím se taky obrátit na pana Urbana třeba nám poradí. Sonali on je přímo tam jak jezdíme cvičit? jen ztoho mám docela strach, abych se to pořádně naučila a Petříkovi neublížila.
Holky co jste po operaci a jakto bylo v nemocnici s thyaminem a pyridoxiden, dávali jste tam sami nebo je tam dávali sestry-teda pokud jste je tam vůbec dávali?
A ještě jak s koupáním, pak ho asi nebudu moct koupat co? tak si mám raděj vzít jen nějakou žínku, abych ho mohla aspoň otírat?
Sonali je fakt, že když jsem se na elektrostimulaci Machačové ptala, tak jakoby ztoho nadšená taky moc nebyla, spíš mě hned uzemnila tím, že si to stejně nikdo tak malýmu mimču nedovolí udělat. Ale co klidně budu ochotná si to dom koupit, hlavně aby to pomáhalo a sval se rychleji napravil, proč ho trápit jen Vojtovkou, když by tohle ktomu taky mohlo pomoct.
Janík10 zavinovací bodyčka jsme taky měli, ale už jsou nám malý nebo tak akorát, taže teď už žádný nestihnu koupit, nabalím si větší tričenka a bodyčka, snad to nějak půjde ![]()
Holky myslíte že by stěmi homeopatikama neporadili v lékárně? já žádnýho homeopata neznám a nebylo by to marný to vyzkoušet.
Ahojte,
takže ještě jednou.
Teď se mi smazal elaborát. Tak zkusím stručně a jasně.
Moni - to je to, na co jsem upozorňovala, že někdy se lékaři na neurochirurgii chovají jako hulváti k rodičům malých pacientů. Nejen před operací, ale mně to vadilo hlavně po operaci, kdy mi chyběly informace a nikdo neměl čas, nikdo se nestavil.
Elektrostimulace - Mgr. Urban má dvě sídla, my byli v Sigmě Olomouc.
Jinak taky máme stimulaci plošnou, ne pomocí houbiček, ale pomocí samolepících elektrod. Stimulujeme večer, já kojím, chovám Kubu a držím ho, aby se moc nevrtěl a nedostl pecku, manžel ovládá přístroj, mění elektrody a vše kontroluje.
V Plzeňském kraji to nikdo dělat nechtěl, ale na Moravě bylo víc ochotných.
Danuš - všechny léky se musí odevzdat sestrám a ony Ti je pak nosí dle toho, jak je malý užívá. Rozdrtí a připraví, prostě luxus. My brali navíc železo, byli jsme ještě chudokrevní. Jen homeopatika jsem si mohla dávat sama.
Já po operaci nekoupala, otírala jsem jen žinkou. A to i pak doma. V zimě to bylo dobré, nebyli jsme moc spocení. Podpaždí jsem pudrovala dětským pudrem. Opatrně.
Homeopatika - Každé dítě je jiné. Proto má každé jiné homeopatika. Zkus si najít homeopata ve svém okolí. To bude nejlepší.
http://svethomeopatie.cz/…omeopata.php
Tady se dají najít homeopatičtí lékaři.
Petřík má taky špatný krevní obraz, ale Dr.mi před operací železo nasadit nechtěla, ale zítra se jí na to ještě zkusím zeptat, jdem na předoperační vyš. a zároveň tříměsíční ![]()
Holky co jste byli a operaci mělo vaše dítko už nějaké očkování za sebou když šlo na operaci? já mám pořád strach že Petřík nic nemá, aby pak nebyl moc oslabený, jestli neměl mít aspoň tetanovku? a ty ATB dávají po operaci a jak dlouho?
a když pak dítko leželo na jipce, tak byl napojený ještě na nějaký přístroj, jako myslím tlak, puls???
Myslím, že očkování nesmíš mít měsíc před operací a měsíc po operaci.
Tetanovku tuším dávají rovnou porodnici.
ATB jsme brali několik dní, ale během chvíle stačila pak stolice s ATB vyžrat Kubíkovi prdku do masa. ![]()
Na JIPce ještě bylo na kapačkách a přístrojích - puls, atd… Ale jak už jsem psala, i přes hadičky se dalo kojit a miminko pochovat.
Já vím, že se nesmí měsíc před operací očkovat jen se ptám, jestli jste měli dítka už předtím něčím naočkovaný?
holky a wc a sprchy jsou na pokojích nebo se musí na chodbu?
jinak pro malýho tam asi nic nedostanu, asi vše svoje co, ručník, mýdlo…
aco ten první den, jak půjdem na příjem myslíte že už dostanu oběd, nebo si mám radči vzít ještě z domu jídlo?
a jak dlouho to CT PMG trvalo?
a pokoje jsou tam nejvíc pokolikati po dvou?
Ahojda Danuš,
já vím, že jsi asi dost nervozní, ale kdyby sis přečetla, co jsem psala o té operaci, měla by si odpověď na polovinu svých otázek. ![]()
My byli operovaní 2. února a první očkování, tedy pokud myslíš hexavakcinu, jsme dostali až 7.3. A to hlavně kvůli tomu, že jsem na to spěchala, abychom nejeli do lázní bez očkování.
Sprchy a WC jsou tam dost bída. Jsou asi dvoje sprchy na chodbě a asi troje WC. Z toho jedno vždy patří k nadstandardu. Musíš projít přes chodbu.
Jinak nedostaneš vůbec nic krom povlečení. Vezmi si ručník, mýdlo na sprchování, ale i mýdlo na umyvadlo. Umyvadlo máš na pokoji, akorát tam není právě mýdlo na ruce a to mně osobně vadilo.
První den jsem neměla na oběd nárok. Vezmi si raději něco s sebou. Já vzala kousek pizzy se zeleninovým salátem a podruhé francouzské brambory, abych nemusela nikde prosit o ohřívání. Na večeři už máš nárok.
U nás trvalo CT PMG něco přes dvě hodiny. Ale myslím, že někdo tu psal, že i kratší dobu.
Pokoje jsou tam i po více, ale pokud kojíš, snaží se Ti dát pokoj jen pro Tebe a mimi. Když jsme nastoupili na operaci, neměli volno, tak jsme byli napřed na pokoji ještě s jednou maminkou, ale po operaci nás přestěhovali na pokoj, kde jsme měli s Kubčou soukromí.
Janík10 díky za odpovědi, já jsem ztoho tak nervózní, že ikdybych si přečetla ten tvůj článek, tak si to zachvíli nepamatuji, jak mám myšlenky úplně jinde…
takto jsi mi docela vyrazila dech že CT PMG trvá tak dlouho, já myslela tak půlhoďky a hotovo
takto nevím co tam zatím budu dělat, to budu tak nervózní že mě ten čas ani nebude utíkat a to nechci vidět až ho budou operovat! a výsledky z CT ti přišli říct kdy?
Holky a neslyšeli jste někdy o Bobathovi metodě?
Ahojky holky. Koukám mazec a blázinec. Řekla bych, že spousta doktorů si hodněkrát protiřečí. Jedna známá jezdí do rizikové poradny a tam ji pokaždé taky řeknou něco jiného. My jsme byli s Májou na EMG v HK a skoro nic jsme se nedozvěděli. Do rukou jsme dostali dva papíry a doktorka pak někam odešla. Po jejím příchodu jsem se zeptala, jak to vidí… její názor byl takový, že by se nám to operací nezlepšilo. Zda jde o pozitivní nebo o negativní zprávu - netuším. Jestli jsme svaly rozhýbaly a operativně by to bylo na stejno…Netuším, s naší neuroložkou jsme nemluvili a ani jsme se ji nemohli dovolat. Měla by naše výsledky zkonzultovat s p. Hanincem. Je teda fakt, že v ten den, co jsme byli na vyšetření, bylo vedro a Mája byla chuděra úplně mokrá. Také je ve zprávě uvedeno při nespolupráci a technických problémech při silném pocení. Nechtěla na ni držet ta lepítka… Výsledek středně těžká až lehká neurální léze na delt. stř. snopce a na bicepsu, těžší neurální léze na tricepsu a téměř norm. nález na ext. digit. Budu muset mrknout na net, co to vlastně znamená. V závěru máme uvedeno, že ve všech vyš. svalech nalezena kontrakční křivka, nikde tedy obraz totální denervace není. Kondukční studie motor. vláken n. medianus s obrazem těžší axonální léze vlelo. Stejně se pořád bojím, jak se rozhodne p. Štefáčková z HK. Je taky otřesné, když k takovému postižení nebo poranění lékaři přistupují nejdříve vše honem honem a pak je na vše spousta času. Jo a informovat o něčem zákonné zástupce dělá některým lékařům hodně velký problém!!! Měla by to být samozřejmost!!! Když za ty parézy můžou svým způsobem i jejich kolegové a kolegyně, ne? Je to ublížení na zdraví, i když neúmyslné, ale je a za to by měl být nějaký postih, vždyť je to trestní čin. Když ale něco zpackáme my, pořádně pikáme… Kdybyste věděly, jak mě tento porod změnil… po psychické stránce. Myslím, že nás všechny!!! Připadám si taková otupělá celým tím jednáním a tou situací, že vůbec netuším, kdy jsem naposledy brečela. A, že bych to potřebovala, nějak to ze sebe dostat, tu hořkost a bolest, která mě svírá. Ale, při pohledu na mé miláčky mi je krásně!!!
Holky, bojujeme za ně a proto musíme být silné o to více!! Před Vámi před všemi smekám a obdivuji Vás!!! Petra
Jj, já to chápu. V poho, klidně se ptej.
Danuš, ale uvědom si, že my jsme měli vytržené z míchy celkem 4 kořeny a C5 byla dokonce nějak přetržená, takže s tím měli asi dost práce. Já se chvíli prošla po areálu, dej si pak čokoládu na nervy dole v budově v automatu a snaž se spát nebo číst, ono to uteče, uvidíš.
U každého trvá CT PMG jinak dlouho, třeba u vás bude za půl hodiny hotové. Mají tam suprového anesteziologa pro taková miminka, všechno Ti vysvětlí, uvidíš.
Já jsem neměla moc dobré zkušenosti s těmi neurochirurgy, to už jsem tu psala. Trvalo věky, než přišly něco říci. Vlastně jestli si dobře pamatuji, nikdo nepřišel. MUDr. Mencl volal asi až odpoledne nebo druhý den, že budeme muset přijít na operaci. Zprávu jsme pak luštili doma s manželem. Přiznávám, že jsem z toho byla taky pěkně vykolejená a všechno jsem to pořádně pochopila a vstřebala až nějakou dobu po operaci.