Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, ráda bych se s vámi poradila. na dálku se těžko dělá diagnoza, ale náznakem. Můj roční syn měl nedávno 2dny horeček a den po skončení teplot se mu vyrazily pupínky - jakoby pupínky nalité něčím a včera ještě červená kolečka okolo i když ty dnes zmizely. Má je na nožičkách. Ukázala jsem je tchýni, a potvrdila mou doměnku že jde o neštovice - kde jsme je ale chytili, když jsme s nikým s neštovicemi nebyli?
Dnes ráno teda burcujeme doktorku - bohužel, naše vlastní má dovolenou, tak jsme šli k doktorce, která ji zastupuje. Zkušeným okem mrkla a prohásila, že to je malý jen poštípaný. Sice jsme si oddychli, ale! Vzhledem k tomu, že byl ale nemocný takže ven se nepodíval, doma komáry sice máme ale když štípou tak i mě i manžela a tohle na štípance komárů nevypadá a hlavně, syn doma chodí jen v tepláčkách a povětšinou i dlouhém rukávu..
Poradíte někdo, co by to teda mohlo být? (moje mamka mi vyprávěla, že kdysi mysleli že její neštovice jsou kopřivka, ale snad od té doby zdravotnictví již postoupilo kupředu… )
Šlo by nějaké foto? Švagrová má synka, 2 dny horečky, pak mu vyrazili podlité pupence. Co to je pořád ještě zjišťují, ale on to má na celém těle. Dr spekuluje i o možné alergii, taky nás mate ta horečka ![]()
No malý teď spí takže ho fotit nepůjdu
, ale dodám jak se vzbudí ![]()
@saphire A měl už šestou nemoc? U té jsou na začátku horečky a jak klesnou, vyrazí se pupínky. Jinak neštovice jsou přenosné, i když zrovna nemocný nemá příznaky a inkubační dobu mají až 20 dnů
@Z.jev neměl ji, taky možnost..
s nikym kdo by mel ted nebo mel predtim nebo nemel a ma ted nestovice nebyli.. je mozne aby se prenesly zprostredkovane pres nekoho kdo s nekym kdo nestovice ma byl?
Zrovna mají děti neštovice
.Nejdří jsem si myslela, že ji štípl komár - do dvou dnů na tom měla vodnatý puchýř a pak se to změnilo jako by v bradavici. Potom to praskne a zasychá. Postupně se ji udělaly další a další. Nejdřív, ale nevinný červený flíček. Taky jsme nebyly s nikým v kontaktu. Doktorka ji předepsala homeopatika, aby ji to vyskákalo co nejdřív ven a mažu fialkou dnes mám koupat ve velmi slabém roztoku hypermanganu. Ale musíš to mít potvrzené od dr. A každý má jinou léčbu. jo teploty tomu taky předcházely.
Ja bych to taky tipla na sestou nemoc…
nestovice jen tak rychle nemizi.
Ze začátku měla teplotu a ztěžovala si na bolest v krku. Pálilo ji tam. Po dvou dnech jsem ji objevila červenou tečku v puse jakoby od fixy i pod jazykem.
@saphire u šesté nemoci ta vyrážka trvá asi 3 dny, neštovice trvají dýl, zhruba 8 - 10 dní. Dostat zprostředkovaně by to asi mohl, právě kvůli té dlouhé inkubační době. Každopádně doktorka by měla poznat bez problémů obojí, u té šesté nemoci je vyrážka hlavně na trupu a na nožičkách.
No on ma zatim nozicky, ale to jsem zapomnela pripsat, ze se mu vyrazily dalsi 3pupinky na ruckach. ja nevim z ceho to muze mit. meli jsme jet pristi vikend na slovensko, ale tak do te doby se snad ukaze co to je a klidne zustanem doma, hlavne aby byl maly zdravy.
Mladší dcera má zatím taky jen pupínky asi 10 a má to už čtvrtý den, ale neštovice taky má, jen má pomalejší rozjezd než ta starší. Tak uvidíte.
Tý jo tak to jste semi trefili…zrovna to řešíme, že má syn už asi 5 dní 4pupínky na nožkách
Taky jsme si mysleli, že to jsou neštovice, ale neměl teplotu, nepřibývají a přesně se mu objevilo kolečko červený v tom pupínek, pak zmizlo kolečko a teď to má zaschlý, jakoby tvrdý, ael pupínek tam je. Myslíme si, že ho něco poštípalo, ale co? ![]()
@29 píše:
Zrovna mají děti neštovice.Nejdří jsem si myslela, že ji štípl komár - do dvou dnů na tom měla vodnatý puchýř a pak se to změnilo jako by v bradavici. Potom to praskne a zasychá. Postupně se ji udělaly další a další. Nejdřív, ale nevinný červený flíček. Taky jsme nebyly s nikým v kontaktu. Doktorka ji předepsala homeopatika, aby ji to vyskákalo co nejdřív ven a mažu fialkou dnes mám koupat ve velmi slabém roztoku hypermanganu. Ale musíš to mít potvrzené od dr. A každý má jinou léčbu. jo teploty tomu taky předcházely.
Přesně tak taky min. čtvrtek měl dva pupínky na stehnech myslela jsem, že ho něco štíplo. A v pátek jsme byly na zmrzce a prý mami mě svědí záda, tak kouknua samej pupínek, takže super v těch vedrech. Naštěstí už to má zaschlé. Tak jsem zvědavá jesttli to chytí naše 8měs princezna.
@simi84 : takže neštovice nakonec? ![]()
@Broukb : máme to dost podobně takže potom napiš co z toho vylezlo
Jinak on má těch pupínků více na nožkách, přesný počet nevím, přiznávám
ale od komára to stopro není, brouky nikde nemáme, co jiného by ho štíplo nevím, jediné alergické jídlo měl banán ale ten snáší dobře, nikdy se po něm neosypal a to by asi vypadalo jinak si myslím.. takže zbývá tak šestá nemoc nebo neštovice.. teď mají být vedra tak jestli se to má rozjet tak se to rozjede..