Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Soni, takže by byl před vámi ten zmiňovaný skok, když se Beny tak krásně začíná dostávat na čtyři?
To je super. Lezením ruka zesílí a třeba se tím zapojí pořádně i biceps. Moc bych vám to přála.
Marti, no já doufám:) Říkám si, že kdyby tam mělo být něco špatně, tak se to nezlepšuje ani takhle mírně.
Jak vy, dodržuje se v lázních víkend nebo procedury běží nonstop?
Ne ne, víkend je odpočinkový. Jen včera jsme měli vířivku a samozřejmě cvičíme sami. Dneska jsme s Jančou byly v Trutnově a včera ve Svobodě nad Úpou na slavnostech. Tak to celkem uteklo, protože jinak se tady víkendy docela táhnou. Všední dny ale běží tak strašně rychle, že mám pocit, že snídám a za chvíli hned večeřím ![]()
Primář tady v lázních říkal, že ať Maty leze co nejdéle, že je to nejlepší, co může být pro parézové děti. Takže je fakt paráda, že už takhle začínáte. Mates taky nejdříve jen péroval, docela mu trvalo, než se odhodlal přehodit ruku a nohu, ale pak když na to přišel, během 14 dnů začal pěkně lítat. Třeba tady, když nechám na chvíli otevřené dveře, už si to štráduje na chodbu a bere čáru ![]()
Holky takto je super že vám dětičky tak lezou, já se na to tak těším a zároveň mám strach abych se toho vůbec dočkala!
co si myslíte oté kratší ruččce? myslíte že se to dá dohnat? hrozně se toho bojím…zítra se na to rehabky zeptám. Chce si Peťě natočit před operací, aby pak bylo nějaké srovnání.
JOjo Soni přesně za týden už budu zase ve stresech, nejhorší odjed z baráku rozloučit se s Terkou to bude pro mě utrpení až ji povedu do školky, apak už pro ni vlastně nepřijdu a ona bude čekat
no apak už asi budu nejvíc vklidu ve st až budem mít po, kéž už by to bylo zanámi!
Soni právě Mencl se nedá ukecat a poslouchá doktroku, posledně jsem se mu taky snažila říct že kojené děti mají všechny nízký KO a že se to tak rychle nespraví a on, že nedá na paní primářku Dvořákovou dopustit a jak řekne ona, bude…takže snad nám to neoddálí, škoda že si nás tam nenechali hned potom CT už jsme mohli mít po.
Já jsem koukala na ta vaše videa a do Matyho lezení máme ještě několik měsíců daleko:) Ale všechny to známe - i malililinkaté zlepšení je povzbuzením a já ho všem maminkám paretických dětí strašně přeju, když tomu cvičení věnují tolik sil. I když popravdě, vždycky když jdem do corpusu a potkáváme tam děti, které jsou na tom 100× hůř, tak si zas říkám, že jedna špatná ruka není taková hrůza. No, my jdem v úterý zas k léčitelce, co dělá i akupunkturu, tak jsem zvědavá…
Dani, jak vy - přeobjednávali jste toho číňana nebo koho jste měli navštívit v říjnu - nezkusíte ho ještě před zákrokem?
Soni my jezdili ke slepci a tam jsme byli nakonec před CT pak už ne! myslím že už by se to stejně do operace nezlepšilo ![]()
Holky tak jsem docela zklamaná, včera jsme byli na odběrech a dnes přišly výsledky a Petřík má krvák ještě nižší jak před měsícem
nevím jakto přitom mu 2× denně dávám železo dokonce sama pro sebe jsem si je aji koupila aby měl dostatečný přísun a on to má ještě nižší! moje pediatrička zkoušela volat Dvořákové, aby jí to řekla a nějak se domluvila, ale dnes tam nebyla takže jí má zavolat zítra ráno. Ale té se to zas nebude líbit to je jasný a zas nám to budou chtít oddálit, ale to už bude na dlouho, protože nevěřím tomu že Petřík za další měsíc neonemocní nebo že se to dokonce nějak zlepší! měli nás tam nechat jak jsme byli na tom CT, už jsme to mohli mít za sebou a bylo by! já jsem to říkala, že se to určitě za měsíc nezlepší a dokonce se to snížilo! Takže Soni nakonec nám to určitě odloží na 5.m néli na dýl, takže možná Petřík bude operovaný ještě později jak Bernášek! achjo a to jsem myslela jak pak natom začnem makat že by po operaci byli snad vidět výsledky a místo toho bude samý oddalování!
Dani, to je blbý:((( Ben měl druhé odběry taky ještě horší, ale to jsem myslela že bylo tím, že mu náš pediatr železo nasadit nechtěl, i když to Dvořáková doporučovala, protože pro něj to bylo ještě v normě. Ona asi jede podle jiných tabulek a nehledí na to, zda je dítě kojené nebo na UM:( Zkus se zítra dovolat Menclovi, podle něj je ideální opravdu operovat v rozmezí 3. a 6.měsíce, tak ať to objasní i Dvořákové. Jak říkáš, stejně se mu to za další měsíc nespraví.
Jo, a sebe tím láduješ zbytečně, vstřebatelnost z MM je údajně úplně mizivá:(
Soni ani nemluv já jsem ztoho zdrcená, sice jsem se na operaci netěšila, ale když už musí být, takco nejdřív! nedovedu si představit že nám to zas o měsíc natáhnout, opět Peťě trápit odběrama a taky už bude starší, vše bude víc vnímat, už nebude tak ležet…Menclovi nemá cenu volat, on se nenechá ovlivnit, prostě uněj co řekne Dvořáková platí a sám mi to řekl v nemocnici, že paní Dr.je nejlepší že na ni nedá dopustit, že co řekne ona platí!
a jakto že vás nakonec vzali, když měl Beny ještě horší odběry?
Koukám, že s hemoglobinem také bojujete? Když byla Mája v HK na odběrech, byla také hladina snížena, ale prý ještě v normě, sice na hranicích, ale v normě. Tak jsem se ptala dětské, zda by se dělaly ještě další odběry pro kontrolu, zda to neklesá, ona mi řekla, že zatím není důvod. V rizikové poradně mi zase říkala doktorka, že nejspíš budu muset dávat železo. Ptala se, zda nejsem chudokrevná…Ale nechala to na neuroložce. Ta mi řekla své a maltofer nedáváme. Ale je blbí, že by Vám Danuš operaci opět posouvali. Proč tak dlouho otálejí??? Na co čekají, když před tím tvrdili, že je nejlepší operovat děti ve věku od tří do šesti měsíců? Lékaři se kryjí navzájem - to mám vyzkoušené na vlsatní kůži. A myslím, že je nás více. Nechci všechny házet do jednoho pytle, ale je to tak!!! Dnes jsem zaslechla ve zprávách něco ohledně pojištění lékařů, že lidé žalují nemocnice a ve většině případů soud vyhoví pacientům. Nemocnice poté musí platit odškodnění, se kterým nepočítali. Zaslechla jsem jen něco, malý mi nechtěl spát a dělal randál.
Já jsem velice zvědavá na náš verdikt, stále doufám, že operace nebude třeba. Jak je na tom Petřík ohledně pohyblivosti teď před operací? Při cvíču žádná odezva? A jak zvládáš Danuš Ty? Co malá, která Tě taky potřebuje. Po psychické stránce to musí být pro Tebe hodně náročné!!!
Holky, ještě jsem se chtěla zeptat, zda se Vám při klubíčkování nechtěli miláčci dostat do sedu? Mně se o to Mája pokouší a vždy je v obličeji rudá, jako rak.
Holky, tak je to nakonec přesně tak, jak jsem si myslela že to dopadne!
Petříkovi se sice spravil hemoglobin, ale zas mu ještě víc klesli neutrofily, který už se předtím moc Dvořákové nelíbily. Moje Dr. volala Dvořákové a ta se najednou kničemu nehlásí, prý to nechá na mojí Dr.(najednou je jí to jedno, hlavně že předtím si nás tam nenechá že ho má nízký…podle mě jí došlo že už předtím udělala chybu a měla nás tam nechat přijednom, teď asi sama vidí jak se to oddaluje)a pak ještě moje Dr. mluvila s Cindlinovou (protože Mencl tam nebyl)a prý by ta operace měla být co nejdřív, že si máme nechat v dětské nemocnici nechat znovu nabrat odběry a tam aby to posoudil hematolog a dle něho jo či ne. Protože anesteziolog v Praze by do operace nešel pokud stím nebude souhlasit tady hematolog. Takže další komplikace, v PO jedem ještě akutně do Dětské nemocnice na odběry a dle výsledků se budem objednávat do Prahy.Tak mám strach že zas kdoví kdy dostanem v Praze termín, aby zas do tý doby Peťa neonemocněl. Jo a jak podruhý volala moje Dr. s Cindlinovou, že v PO na příjem nepřijedem, tak ji Cindlinová nakonec řekla, že to nevadí že ta operace zas tak nespěchá, no chápete to? při prvním rozhovoru řekne že by se to nemělo odkládat aby to bylo co nejdřív a když ji Dr.za hodinu znovu volá už řekne, že to nespěchá, tak si trochu protiřečí ne? to jde vidět že si ani nepamatuje co řekla před hodinou, jde vidět že to tam berou jak na běžícím pásu a žádný lidský přístup, ale kdyby se jednalo o jejich děti, to by se kmitalo
jsem ztoho zas rozčílená! Sakryš kdyby si nás tam nechali už předtím, mohl mít po operaci a už jsme se mohli vrhnout na cvičení a já ji to říkala, že kojeným dětem se to za měsíc stejně nespraví a najednou ona bude dělat mrtvýho brouka, že to nechá na mou Dr.,proč takhle nemluvila před měsícem
to je vážně chování…doufám že nám dají co nejdřívější termín, protože mám strach aby měli místo jak na odd.tak na operaci…
Ježiši, Dani, to je mi líto, že se vám to takhle komplikuje. Jedna mamča tady v lázních, která má holčinu taky po operaci, říkala, že jim to dr Dvořáková taky takhle oddálila. Náš Mates měl taky špatnou krev a dva měsíce jsem brali Aktiferin 3× denně 20 kapek. Hnus, vůbec to nechtěl a po 14 dnech už to zvracel. Takže ani nemám tušení, kolik toho v něm zůstalo.
Tak držím palce, ať vám hematolog operaci povolí a vy můžete co nejdřív nastoupit.
Peti, co je klubíčkování? Myslíš ždímáka na boku? U toho se mi Mates taky dostává do sedu, ale nedovolím mu to. Jednou rukou držím kolínko nohoru a druhou tlačím pod lopatku a směrem dolů k podložce, aby nešel do sedu.
No já nevím proč to tak oddaluje, když sama ví že se to musí co nejdřív! a ta holčička šla vkolikati měsících na operaci a co měla ona vytrženého?
Klubíčkování a vlastně cvik na boku ani ještě neděláme, rehabka to na malým zkoušela a ten se jen zatl, byl v křeči a jen šíleně plakal, ona říkala že je takový typ, že se dá do křeče a jen řve ikdyž se ještě ani nezatlačí, že budu muset u všech cviků bod vymačkávat jemně, ani ne tlačit, ale on řve hlavně když mu chytnu hlavičku. Cvik na zádech mi přijde že už děláme dobře, ale jak je na bříšku to nic moc, pořádně ramínkem nepohne! myslíte že mu to ještě nemůže nějak ublížit, když má vytrženou C7,ale zas bez cvičení mám strach aby mu úplně neochabli svaly a nezkrátili se krční trapézy.