Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Marti, taky to CT právě nechápu a když jsem psala sestře dotaz, jakto teda je, tak mi na to odepsala, že boužel RTG pracovníci to vidí jinak a jak dojedem, že mi vše profesor vysvětlí
ale jak jinak, přeci tam musí být dáno jestli je to vytrhlý nebo ne a to snad vidí všici stejně!
Ten cvik co jsi mi popisovala docela chápu, vlastně teď to cvičíme úplně stejně, aji stou ohlou ručkou a jen mu to zápěstí jakoby rovnám, takto zkusím vyzkoušet stím tlačením do bodu - díky za radu ![]()
jo ručku docela pěkně začal zvedat, jen ten ohyb v lokti to bude asi to nejhorší kvůli čemu vlastně na operaci půjdem. Tak myslíš podle toho videa že to dělá dobře? rehabka po něm pořád chce aby tu ručku prvně táhl po podložce nahoru apak až zvedal, ale já jsem ráda i za tohle!
Jednou se mu podařilo aji otočit na bříško, to vlastně bylo akorát na tom videu, ale od tý doby nic. Snažím se ho i motivovat aby se otáčel na zdravou ručku, sice se furt snaží, chtěl by ale ještě mu to nejde.
Nevíte kde se dá udělat nějaká dlaha na to ohnuté zápěstí? rehabka nám říkala, že by nebylo špatné nějakou dlažku a ručku mu jí do ní na noc dávat. Zkoušela jsem mu ji dávat aji na takovou rovnou podložku a obvázat aspoň obvazem aby měl prstíky a dlaň srovnanou, ale není to ono.
Tak ještě čekám na termín operace, dnes mi ho má sestra napsat, zatím psala jen otom CT, ale termín zatím nic, tak snad na nás nezapoměli ![]()
Tak Danuš to Ct teda taky vůbec nechápu, to je pro ně takovej problém zvednout telefon a vysvětlit ti jak to teda je?
Marti já bych ale prosím tento cvik prosila natočit jestli by to bylo možné…prosím. My máme teda to zápestí taky strašný ale teď už bych řekla že se uplně napatrně srovnalo…Jak jste to měli s prstíčkama vy? My nejdříve měli ručku v té klasické pronaci, prstíky hrabičky a žádný úchop i když se s prstíčkama hýbalo…potom se nám ručička srovnala ale nbyla pořád v pronaci a úchop pořád nikde. Teď se nám asi před čtrnácti dny úchop oběvil a docela silný, ale ruka je pořád v pronaci a stočená od těla. Nejhorší je prsteníček a malíček ty jsou jako červíci, prsteníček dokáže trochu narovnat. Ukazovák a prostředník jsou rovné a jdou už pěkně jak mají být a paleček je pořád takový vpadlý do dlaně. Když uchopí hračku tak jen na chvilku a navíc ta dlaň jde jak já říkám jako když přidává plyn na motorce
Měli jste to někdo taky tak? a srovná se to uplně? Jinak hrajeme si objema rukama drží společně kračka zvedá ji do ohybu, dotkne se až k oku…Příští uterý jedeme na EMG tak uvidíme jak dopadnem já doufám že tu operaci uplně odpískáme…Myslíte že je třeba chodit pořád na elektrostimulaci? chodíme 2×týdně na 3minuty s těma nalepovacíma elektrodama a ještě nám dávají biotronové světýlko asi na 10minut…Tuhle mě jedna maminka co má paretického chlapečka docela hnusně osočila že pro své dítě nedělám dost když s ní nejezdím do lázní, a že nemám vyřivku do vaničky a nenahřívám ruku teplým zábalem před každým cvičením. Upřímě se mě to dost dotklo a byla jsem z toho dost rozhozená, Těžko říct jestli dělám dost, ale myslím si že ano.Dost odborníků mě od lázní odrazovala, tak jsem usoudila že nepojedeme a možná jestli tak až tak v roce dřív určitě ne…Bráním se tomu taky proto, že jak se říká neznamená že čím víc tím líp, někdy je to naopak. Přeci jen je to pořád taková malá beruška auž takhle je toho na ní moc. Možná až bude větší..Co si o tom holky myslíte vy? Děkuji za názory a rady…
Holky, tak je to přesně tak čeho jsem se nejvíc obávala a co jsem nechtěla!
Protilátky se Petříkovi nevytvořili, takže v PO jedem na příjem do dětské nemocnice a v út mu budou brát kostní dřeň
a ve st domů! achjo, myslela jsem že nás tohle mine a on to musí podstoupit!
Jinak už mě konečně napsala sestra Cindlinová a rovnou i tu odpověď jak jsem se ptala jak to je stím vytržením, kopíruji:
Vytržené to nemusí být z míchy, ale někde po cestě může být ten nervík poškozený. takhle jsem to myslela. Předpokládaný termín na příjem je 15.10.12,ale ještě to jednou potvrdím, samozřejmě je potřeba mít aktuální odběry a v interním závěru chtějí naši anesteziologové mít napsáno že je výkon indikován i přes nějaké nesrovnalosti. S pozdravem Cidlinová
Takže jedno pondělí na příjem do dětské a v út kostní dřeň a další po na příjem do Prahy a v út operace…sakryš ať už je vše zanámi a snad už nás bude časem čekat lepší období.
Tak to mě Danuš mrzí, že to takhle dopadlo.Tak snad se to brzy vyřeší. Akorát teda chudák Péťa bude toho na něj teď moc…No a s tím CT, Mencl ti přeci řekl že má C7 vytrhlou ne? Tak to je divný jednání, teď vlastně nevíš ani jak to vlastně je…My jedeme příští uterý na EMG. Včera jsme byli na RHB a přidali nám další dva cviky…Lucince se asi ve 2měsících udělala na hrudníčku na krku a za ouškama taková jako že vyrážka, podle dětský doktorky potničky ale mě se to pořád nezdálo a pak jí to nachvilinku zmizele a během ýdne se to zase objevilo, kopila jsem jí na to konopnou mast, a včera na RHB mi řekli že jsou to petechie ať nechám malé vyšetřit destičky…Nepoznala jsem to a to jsem petechije viděla v práci snad stokrát, sice mě to napadlo ale oni nejsou krvavé ale takové nahnědlé, no moje chyba no. Teď nevím jestli to mám nějak rešit nebo ne.Na Rhb mi řekli že je to tím jak při cvičení intenzivně plače tak že se jí udělají…Ale při představě že jí budou brát krev z hlavičky tak je mi zle a nechce se mi jí trápit…Berou tu krev takhle včem malým dětem?
Ahojky, každé dítě je individuální a na každé platí něco jiného… Pokud se stav lepší, pak není co řešit. Ať si v tom každá udělá jasno a pořádek podle sebe. Aby to vyhovovalo miminkám i maminkám. Pokud někdo absolvuje pobyt v lázních, je to jeho volba a pokud tam někdo nejede, taky je to volba. Proč za to někoho odsuzovat? Už tak si člověk zažije plno stresu a strachu a ještě aby sis něco dělala z nějaké maminky co všechno moc hrotí? Lázně jsou asi doboru volbou, výsledky jsou, jelikož s dětmi cvičí odborníci. Ale i to, že doma cvičíš a výsledky se dostavují - nehrotila bych to!!! Mája je teď nastydlá, jak ji dala rehabka do těla, Mája řinčela a teď chraptí. Ještě doma vejská se starším prckem a provokuje ho, takže asi nasadim kapičky do krčku. Zatím.
Já jsem byla u braní krve z hlavičky, když ji brali Vojtíkovi. On u toho spal, tak ho musela sestřička potrápit, zacpala mu nos, aby začal brečet a krev rychleji tekla. Když děti pláčou, krev teče rychle a je to raz dva. Nic to nebylo!!! Máje vlastně taky brali krev z hlavičkyy, ta řinčela fest, té to teklo dost. Ke všemu ty žilky dětem praskají a hůře se to bere.
Ach jo, to mi je líto, že je to takhle na prdlačku. Kdyby na nic nečekali prve, mohl mít Peťa op. za sebou. Co doktor, to jiný názor nebo zpráva. Měli by se domluvit!!! Když jeden řekne, byla vytržená C7 a druhý, že to bylo něke po cestě… I když na druhou stranu u těch dětí jsou veškerá vyšetření náročnější a složitější…Plno se jich nedá dělat… Dooufám, že bude malý v pořádku!!!
Ahoj holky,
Danuš, to mě mrzí. A nebylo by lepší zkusit se ještě spojit s Vinohrady a říct jim, že Péťa dokáže na chvíli udržet loket ohnutý? Já si pořád totiž myslím, že až uvidí to, co bylo na tvém videu, tak operaci odloží nebo zruší. Matěj měl ruku úplně stejnou, ne-li horší v tomto měsíci. A to zápěstí chce jen čas, než se narovná. No nevím, ale myslím si, že to na operaci nebude. Tak ať ho zbytečne netrápí. Prostě bych tam zavolala, poslala bych Menclovi odkaz na tvůj fcb, ať na to mrkne. Asi bych byla neodbytná, je zbytečné dítě trápit dalšími vyšetřeními, pokud by to nebylo nezbytně nutné.
Mončo, ručku, jak jsi psala, která startuje na motorce, jsme měli taky. A dost dlouho. Hračku dokázal Maty uchopit asi v pěti měsících, ale nepřendal ji už do druhé ruky. A okamžitě, jak ji chytil, ručka se mu ohnula do flexe. To nám povolilo až tak v sedmi, osmi měsících. Bylo to po prvních lázních. To už začal hračku i přendávat z jedné do druhé. Určitě tomu dej jen čas, i ty prstíky se narovnají. Věř mi, měli jsme to taky tak.
Ahojte holky!
Dani, já jsem tak doufala, že vám aspoň tahle starost odpadne:( A s tím ne/vytrženým nervem je to hodně divný, nějak nevím, co si mám o tom myslet - komu už by měl člověk věřit než jim na neurochirurgii?:(
Jinak koukla jsem na video a když to porovnám s B těsně před operací, tak Peťula zvedá ručku výš, což už by nemělo být zvedání prsním svalem, takže dobrý. Beny už se v době před operací překuloval a celkově se víc vrtěl, takže ruku zvedl sice míň, ale jak se přetočil na bok, ruka mu gravitací spadla, chytil si ji druhou a hrál si pak i s tou paretickou, strkal si ji do pusy. Příp. si s ní sám pocvičil tak, že si ji opřel o nohu a tu zvedal. Zápěstí tak stočené neměl. Holt je fakt každá parézka jiná. Video Menclovi určitě ukaž, ideálně natoč těstě před hospitalizací novější, třeba tam bude další pokrok. Mencl by měl vědět nejlíp, jestli to k operaci je nebo ne.
Moniko, které příští úterý máš na mysli?:) Jestli teď 9.10., tak se tam potkáme, jedem na 13h. Jinak můj názor na lázně je možná patrný z předchozí diskuze - myslím si, že jsou dobré, ale ne kdykoli a za každou cenu. Náš B je po operaci, regenerace nervů trvá opravdu dlouho, tak si nemyslím, že by to pro nás teď znamenalo přínos. Později, až půjde opravdu o doladění, vytrénování svalů, tak do toho asi jdu. Buď po novém roce (B bude rok) nebo na jaře. I když teď toho mám doma tolik, že si říkám, že jsme tam měli jet kvůli mně, abych si trošku dáchla:)
Jinak my byli ve čtvrtek opět u p. Urbana a moc mě potěšil - oproti předchozím dvěma pokusům Bernard sice nereagoval na klasickou elektrostimulaci paretických nervů, ale reagoval na stimulaci funkčních nervů/svalů! Takže to vypadá (mýlit se prý může, 100% to ukáže až EMG), že opravdu předtím šlo o to tu ignoraci před skokem vpřed. Uvidíme v úterý, ale už teď moc doufám, že se konečně dočkáme dobrých zpráv.
Jak to jde v lázních, holky? Už pomalu balíte domů, ne? Strašně to letí…
Soni ano 9.10 my tam máme být na 12:30h tak to se určitě potkáme… ![]()
Marti, já si myslím že to boužel na operaci je.Sice Petřík ručku už docela pěkně zvedá nahoru, teda nad bříško, ale to je vše. Sám ji v lokti neohne, jen se mu asi 3× podařilo, když jsem mu ji ohla já, takže ji asi 5sekund vydržel mít ohnutou a zas mu spadla (naštěstí už padala plynule pomalu a ne jak na začátku jak lísteček
!Video už mám na foťáku vymazaný, ale i kdybych mu natočila, tak stejně na EMG nevím jestli nás budou volat máme jít hned na příjem a na odd.no uvidíme třeba si nás zavolá. Ale pokud je tam něco fakt vytrženýho, tak asi jsem spíš pro operaci abych pak byla vklidu že to má vše sešitý. A taky on se asi řídí podle toho AMS vy jste s Mončou psali že už na poprvý na podruhý jste měli kolem 70 a my měli poprvý okolo 25 a po druhý okolo 50,tak myslím že je to dost málo. Uvidím kolik naměří teď.
Marti zkoušela jsem u cviku na zádičkách držet bod pod palečkem jak jsi mi radila a není to špatný, budu to zkoušet dál děkuji za radu
natáčela jsi to nakonec nebo ne? pokud ano ráda ještě mrknu.
Soni a Mony, škoda že na EMG nejedete až další út, to jste se zamnou mohli stavit na odd. jinak přeji mnoho úspěchů, aby vás Mencl pochválit a co nejvíc naměřil.
Nás v út čeká odběr kostní dřeně, tak na nás taky myslete.
Ahojte, zdravíme z lázní ![]()
Je to asi tak, jak psala smisekpetula. Je na každé mamince, jestli se rozhodne do lázní jet nebo ne. Nikdo ji za to nemůže odsuzovat.
Když jsem byla s Kubou v lázních poprvé a ptala se na to, kdy je nejlepší jet příště primáře, spustil na mě tenkrát: Nejlépe hned! Co ode mě čekáte, medicína není černá ani bílá věda, je to něco mezi. To byste měla vědět, když máte vysokoškolské vzdělání. Dnes záleží všechno na rodičích, ti za své děti rozhodují a rozhodují, co s nimi bude dál a co je pro ně nejlepší. " .{color:blue}" Tenkrát jsem di připadala jako malé dítě, co něco provedlo. Ale později jsem si uvědomila, že má pravdu.
Takže když měl tentokrát řeči, že jedeme domů už po pěti týdnech, zamrzelo mě to, ale jen na chvilku. I tak bude Kuba vyřízený až, až. Vlastně už je.
V pátek měl teplotu 38. CRP, poslechy i moč jsou v pořádku. Jen teplotu. Podle mě ho unavilo cvičení, celodenní procedury a minimální režim. Dnes už je naštěstí v pořádku a v pondělí se pustíme zase do cvičení. Je to pro děti záhul. Kubovi je 10 měsíců. Říkají, že pětiminutová stimulace je jako hodina v posilovně. Kuba má 20 min stimulace 2 x denně. 2 x s ním cvičí rehábka, 2 x já. A pak máme vířivku a masáže. Odpoledne procházka, mezitím má maximálně 2 hodiny volna vkuse, přičemž se stihne jen najíst a pak trochu pospat. Je to pro něj hukot. Sama jsem zvědavá na ty výsledky, které se prý mají projevit tak měsíc až tři měsíce po lázních.
Jinak tady začal Kubíkovi naskakovat triceps. Doma mu jen tak ťukal, tady s ním už je schopný udělat nějaký menší pohyb.
Takže máme samozřejmě obrovskou radost.
Krev z hlavičky nám brali jen ve Vinohradech, jinak se domlouvám s lékaři, aby mu brali z nemocné ručky, protože to ho nebolí a nestresuje. A oni mi vycházejí vstříc.
Danuš - mrzí mě, že nakonec na ten odběr musíte, ale hlavu nahoru. Hledej na tom to pozitivní. Péťa bude zdravotně proklepnutý skrz naskrz a budeš mít jistotu, že je zdravý. Alespoň tak jsem se to snažila brát já, když jsme běhali po kardio apod. Péťa to určitě zvládne.
No, a viděla jsem to video na fcb. Péťa pěkně zvedá ručku a je tam vidět i to chvilkové zafixování v ohybu. Uvidíš, co Ti řekne Mencl, ale i já bych klidně věřila tomu, že by od operace mohlo být upuštěno. A já bych v to i doufala. Všeobecně je známo, že parézy, které nakonec nebylo třeba operovat se rozhýbávají lépe než operované. A Martinu s Matějdou znám už dlouho, byli na tom vážně hůř, když byl Matějda v Péťovo věku, a přesto Matějda unikl operaci o fous.
Mějte se krásně
Holky Petřík docela pěkně ručku zvedá, tak max.nad bříško, ale ten ohyb tam není jen asi 3× se podařilo, když jsem mu ručku ohla že ji udržel ohnutou tak max.5sekund, ale od té doby vůbec nic, ale naštěstí už tak nepadá jak dřív.
Jinak už se začal sám otáčet na nemocnou ručku a na bříško. Když ho otočím na zdravou stranu, tak ručku ohne, přesně jak psala Sonali, tím že mu do ohybu spadne apak si ju zdravou vezme a strká do pusinky.
Do lázní se chystám až bude mít Petřík okolo roku, sice to pro něj asi bude záhul, ale kdyby měli být vidět větší výsledky, takto za to určitě stojí!
Janík to je super že už Kubčovi začíná naskakovat triceps ![]()
Myslíš že se z paretické ručky může brát krev? já slyšela že ne a že by se do ní nemělo ani očkovat, ale zas proč ne že. Právě si furt říkám, jestli vté ručce má cit, jestli by ho to bolelo míň nebo víc nebo taky vůbec.
Já nevím myslím že to na operaci bude, sice bych ráda věřila, že ne, ale zas raději budu připravená na operaci stím že by mi řekli že to není než abych věřila tomu že to nebude apak zas byla smutná ztoho že na ni jde. Už jsem se stím nějak smířila, už ji mohl mít vlastně 2× zasebou. Kdyby si nás tam nechali hned poprvý, teď nemusel podstupovat odběr kostní dřeně ![]()
Nejhorší zas bude odjezd do nemocnice od Terky, co vám mám povídat vy jste to měli daleko horší a nadýl, jste hrdinky ![]()
Janík zdá se ti že Petřík zvedá ručku líp jak Matějda a vyhli se operaci? nevím neviděla jsem ho předtím, ale každopádně máme míň AMS TOTAL jak oni a to skoro o půlku.
To jsem vůbec nevěděla že neoperované ručky se rozhýbou lépe jak operované, já právě furt myslela, že když se to zoperuje,,spojí" že je větší jistota že se to líp rozhýbe, myslíš že ne?
Když je Kubíkovi 10měsíců, tak vkolikati jste poprvý byli v lázních?
Holky už se vám to v lázních krátí co, kolikátýho jedete domů? přeji abyste pak viděli další skvělé pokroky.
Neříkali vám třeba až se ručka docela pěkně rozhýbe, jak se pak dlouho ještě bude muset cvičit? někdo mě strašil že skoro celý život, někdo zas říká že jednou začas se bude muset nějaký čas cvičit pak zas ne. Doufám že se toho jednou nadobro zbavíme a zahrajeme si s našima dětičkama tenis ![]()
Dani, AMS total je jen číslo. Hlavní je, co je vidět. Klinický obraz je vždy nejdůležitější. Při operaci vytržený nerv našijí na zdravý, tudíž ten zdravý musí nejdříve přerušit a pak na něj našijí ten poškozený. Takže se může stát, že po operaci se stav naopak ještě zhorší a ztratí se nynější hybnost. Pak už je jen otázka času, jestli nerv proroste. Proto se rychle operují jen jasné případy, kde není co ztratit a u lehčích paréz se vyčkává, jestli si příroda nepomůže sama. Může to klidně převzít nerv jiný.
Krev z praretické ruky se brát nemá, aby se ruka zbytečně nezatěžovala. To samé platí i pro očkování. Říkali to přímo na Vinohradech.
Dani, tobě bych ale zrovna lázně doporučila neprodleně, protože je velká šance, že taky díky intenzivního cvičení může dojít u Péti k velkému zlepšení. Určitě bych to nenechávala až do roku. My jsme byli poprvé v šesti měsících a pokrok jsem viděla v odlehčení nemocné ruky a ve zlepšení úchopu.
Marti ztoho mám právě strach, aby po operaci vůbec něco udělal teď mám radost aspoň ztoho zvedání, tak snad to tak zůstane.
Vůbec nevím jestli se s Menclem ještě v PO uvidím. Asi zkusím napsat sestře Cidlinové, jestli by se nemohla s panem Dr. domluvit aby nám EMG ještě v PO odpo udělal, že má Petřík nějaké zlepšení a uvidím co mi napíše.
Přesně tohle jsem taky slyšela, že se z paretické ručky nemá odebírat krev a očkovat.
Stím cvičením máš asi pravdu, protože vdycky když se vrátíme od rehabky přijde mi Petřík tak krásně rozcvičený, ale jak sním cvičím doma tak nic moc.Ale kdy zas podat žádost, když teď bysme měli operaci, pak 3týdny nebudem moct cvičit…jak dlouho vám trvalo než vás vzali nebo jak dlouho dopředu se musí podávat žádost o lázně a kam se to zasílá?6měsíců bude mít Petřík koncem listopadu, tak kdyby nás vzali někdy po Novým roce tak by to asi nebylo špatný. Když říkáš že jste tam byli poprvý už v půl roce, tak v 8měsících by to taky mohl zvládnout. Aco nemáš nějaké nové videjko abysme Matějdu mohli omrknout jaký má pokroky? ![]()
Holky nemohli byste se mi v lázních někoho zkušeného zeptat, jak dlouho se nemůže po odběru kostní dřeně cvičit? mám strach abych na Petříka nějak víc nezatlačila a neměl to ještě citlivý…zeptala bych se mojí rehabky, ale myslím že stímto zkušenost moc nedá
díky předem