Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dani, žádost ti vypíše dětská lékařka. Dá ti to do ruky a ty si to pošleš na svou pojišťovnu nebo si to tam rovnou odvezeš reviznímu lékaři. Já spadám pořád pod Ostravu podle trv. pobytu, takže to posílám. Mají na to tři týdny, ale většinou to všem schválí už do týdne. Je dobré tam volat a oni ti řeknou. Pojišťovna pak pošle rozhodnutí tobě a do lázní, které tvá lékařka do žádosti uvedla. Ihned, jak zjistíš, že to pojišťovna schálila, zavolej do lázní přímo primáři, řekneš, že máte parézu a obyčejně do 14 dnů nastoupíte. Parézy mají přednost, protože zdejší primář ví, jak velkou roli v tomto případě čas hraje. Já jsem s Matym v březnu jela už za 14 dní od podání žádosti na pojišťovnu a teď to bylo za měsíc. Měli pro mě termín i dříve, ale musela jsem doma zůstat kvůli Péťově nástupu do školy aspoň na ten první týden v září. Takže se neboj, že byste čekali třeba půl roku, je to fofr.
Primář se zná s prof Hanincem a konzultují spolu. Vinohrady taky všem svým pacientům lázně doporučují.
Myslím, že to EMG by opravdu stálo za to. A taky myslím, že když jim napíšeš, že máte nějaký pokrok, že by ho nevzali na operaci, aniž by ho nejdříve Mencl viděl.
Na to cvičení po odběru kostní dřeně se ti zeptám, ale myslím, že to vědět nebudou. To ti asi nejlépe řeknou tam, kde vám to budou dělat. Ale zkusím to.
Něco jsem tady natočila, ale šoupnu to na web nejspíš až doma, protože na to, jak jsem si myslela, kolik tady budu mít času, jsem tady neudělala vůbec nic. Lítám buď po procedůrách nebo o víkendu po všech čertech
. Minulý víkend jsem vzala Matyho do krosny a šla jsem z Černé hory pěšky do Pece a teď jsme byli v sobotu i dnes na bazénu tady v Jankách. Je to pro nás zdarma. Jsou tam různá vířidla, vodopádky, protiproudy atd a taky horká vířivka. No lahoda. Děti se vyřádily ve vodě a my jsme se zrelaxovaly ![]()
Marti, tak teď jsme koukali na video Matějdy 4.5měsíce což je skoro věk Peťuli a rozhodně tohle Petřík neudělá jak na videu Matějda, když on tam krásně zvedl ručku vysoko a udržel trochu hračku, tak Petřík nic neudrží a ručku zvedne max. malinko nad bříško víc ne.Tak neudělá víc jak Matějda vtomto věku, tak myslím že nás na EMG moc nepovzbudí.
Holky na zítřejší EMG vám držím moc pěsti ať se dovíte dobré výsledky a vy na nás zas myslete zítra ráno v 8h jde Petřík na sál…
Ahoj holky tak v Praze jsme dopadli dobře, máme přijet v roce na kontrolu a doporučili nám lázně, takže jak moc jsem nechtěla tak teď to všechno musím zařídit, neporadila by jste mi některá jak na to? Myslíte že se to dá stihnout ještě letos nebo to mám nechat na jaro? Díky moc…
Ahoj Moni.
S tím zařízením je to jednoduché. Vybereš si lázně - Janské, Boskovice - řekneš to dětské doktorce, ta Ti vypíše papír, Ty to podepíšeš. Naše paní doktorka si ten papír nechává a posílá ho na pojišťovnu. Martina si ho vozí na pojišťovnu sama, tuším. Tam Ti to schválí a pošlou to do lázní. Z lázní se Ti pak ozvou. Až Ti bude paní doktorka vypisovat ten papír, popros ji, ať Ti tam napíše přibližnou dobu pobytu - př. březen.
No, a je na Tobě, jestli bys chtěla jet ještě letos nebo až na jaře. Já bych jela s malou asi až na jaře. Už teď tady začínají taková nachlazení a chřipky. Menší děti to hůř snáší. Navíc je to pro ně opravdu fyzická zátěž, tak abyste tu pak neproležely a nepromarodily většinu pobytu.
Ahoj Mončo, postup už ti napsala Jana. Já si to posílám na pojišťovnu sama. Je to fofr, volám si tam pak za týden, jestli už to je schválené. Ani nečekám, až přijde do lázní papír z pojišťovny a volám těm paním do příjmové kanceláře v Jankách a domlouvám se na termínu. V tvém případě, pokud budeš chtít do Jánek, bych volala nejdříve primáři, když jedete poprvé. On vám zařídí co nejrychlejší termín, protože ví, jak to u paréz spěchá. Taky vám pak přiřadí fyzioterapeutku, která už parézy dělá dlouho. Až budeš domlouvat termín, určitě si s nimi pak domluv pokoj se sociálkami, je to o moc pohodlnější, když nemusíš běhat do sprch. Máš na pokoji záchod i sprchu a vaničku na mimi.
Je sice období chřipek, ale já bych být tebou neváhala a jela co nejdříve. My jsme tam v tom půl roce udělali docela skok. U paréz platí, že čím dřív se začne pořádně makat, tím líp. A myslím, že u nás neoperovaných to platí maximálně. Za operované tady mluvit nemůžu, protože to ze své zkušeností nevím. Ale mamča té téměr dvouleté operované holčičky, co tam teď ještě je, tam je už potřetí a nemůže si to vynachválit. Prý malá pokaždé udělá velký pokrok. A to doma taky poctivé cvičí 4× denně.
Každopádně si zažádej už letos, protože kdybys tam hned jela, můžeš si pak na jaře hned zažádat znovu a nemusíš čekat půl roku. Můžeš klidně žádat v prosinci a pak zase v lednu, když se láme rok, ale pokud bys žádala během kalendářního roku, může pojišťovna dělat problémy a chtít po tobě, abys čekala půl roku. Takhle bys mohla jet třeba v lednu a pak zase např. v květnu. Zkus nejdřív třeba jen na tři až čtyři týdny. To si myslím bohatě stačí. Aspoň si vyzkoušíš, jak to malá snáší.
Po těch druhých lázních už můžu s klidem říct, že nám to pomohlo fakt moc. Matěj zvedá ruku až k hlavě a nádherně už pracuje palečkem, který předtím často zasouval do dlaně. Natočím, hodím na youtube ![]()
Když už nic jiného, věř mi, že si odpočineš, protože s malou ti bude fyzio cvičit dvakrát denně. Takže ten zbytek už je pro každou matku brnkačka
. Kdybys ještě něco potřebovala, tak se klidně ptej ![]()
Ahoj holky, tak ještě jsem vám nenapsala jak jsme dopadli s odběrem kostní dřeně. V út ji Petříkovi teda brali, pak ležel asi 3hoďky na jipce no a ve st nás pouštěli domů. Stím že výsledky budou za 3týdny, ale ty hlavní co potřebujem kvůli operaci už byli a naštěstí se Petříkovi protilátky tvoří, nakonec to Dr. uzavřel stím, že je to nízké tím že je mimčo, že až bude starší takto bude mít lepší (takže mě přišlo že to bylo docela zbytečný ho opět trápit)takže nám hematolog napsal zprávu a pofrčíme v PO do Prahy! Jenže zas jsme nestihli vzít odběry, protože ve čt měla dětská odpolední a dnes už by se to nestihlo, takže jsme dnes byli jen na předoperačním vyš. měla jsem strach, protože Petřík měl rýmu, ale naštěstí poslechově tam nic nebylo, tak snad do PO vydržíme. Moje dětská volala Dvořákové, tak se domluvili že nám ty odběry vemou tam, achjo zas další píchání ![]()
Dr. když viděla Petříka po delší době, tak ho moc chválila a docela koukala jak ručku začal pěkně zvedat že co ho viděla naposledy tak sní moc nehnul.Taky se jí zdálo že má trochu sílu v ohybu, že si myslí že tentokrát už něco naměří, tak uvidíme.
Hlavně jsem teda zvědavá co tam Petřík přesně má vytrženého, přetrženého…když každý říká něco jiného!
o lázních taky přemýšlím tak na jaro a myslím že nám na začátek budou stačit 3týdny, hlavně mám strach z dalšího odloučení od Terezky.
Pro nás by byli nejlepší Boskovice máme to kousek, ale zas asi nejsou tak dobrý jak Jánský co myslíte? Boskovice jsou spíš léčebna-ozdravovna, tak myslím že to tam nebude tak super jak v Jánských.
Marti určitě hoď další odkaz ať se koukne na Matějdovo zlepšení a pro inspiraci ![]()
Ahojte holky,
tak jsem asi podruhé odmaturovala - pokusila jsem se stáhnout Benyho video na YT, ať může Danča pro porovnání kouknout:) (Neumím to nějak oříznout, tak je to dlouhý jak píseň práce - pro představu bohatě staří první minuta.) Dejte vědět, jestli se to podařilo, mě se to všechno nechtělo číst:) Je to den před operací: http://www.youtube.com/watch?… My nejsme moc zaznamenávací rodina, ale pokusím se ho natočit i během příštího týdne, protože když na to koukám, uvědomuju si, že je ten pokrok fantastickej.
Náš pocit, že se B hodně zlepšil, potvrdil v úterý i Mencl. Byl z něj tak nadšenej (ač mu zezačátku říkal Tondo:D), že si ho i nafotil. Standartně tak prý děti 4m po operaci nevypadají. EMG udělal snad během 5 vteřin, nestihla jsem se ani otočit a už zas jehlu tahal ven. A prý dobrý, že některý děti tam maj jen rovnou čáru. Jinak Beny dá ruku asi do 90st. do abdukce, vleže ji ohýbá o 106, dává do pusinky, přetáčí se, snaží se na ni udržet v kleče. Na to, že má slabší biceps, který nebyl operovaný, řekl, že doufá, že se ještě spraví, že na operaci to stejně není. Tak doufáme taky:) Ukázal se i mírný pokrok v zevní rotaci, tak jak minulý týden ještě sám od sebe nic, tak teď při strkání ruky do papulky je to lepší.
Moni, tak vy jste to úterý asi oslavili, ne?:) Paráda, že se operaci vyhnete! Teď teď jen cvičit do aleluja:)
Dani, třikrát tfuj, ať vydržíte bez rýmy a máte to za sebou!!! Doufám, že budeš dávat vědět! A jinak doktoři doporučují ty lázně, které znají:) V Boskovicích byla myslím Linda http://www.pareza-brachialniho-plexu.mypage.cz/ , zkus se jí dyžtak poptat na to, co tě zajímá. Moje mamka to už dřív hledala a našla prý hodně spokojených s Boskovicema. My teda ale prvně zkusíme Jánský (Luba si u toho zalyžuje:D)
Ještě jak jsem tu dočítala, tak mě docela zarazila zkušenost s jedním dr., který se na maminku obořil, že je přece VŠ, tak co chce rady, když za dítě nesou zodpovědnost rodiče. Musím říct, že mě to úplně vytočilo, bo mi to ze strany lékařů přijde jako alibismus, neochota nebo nepochopení, co všechno by mělo být součástí jejich práce. Jednak teda ne všichni rodiče jsou VŠ vzdělaní, resp.ne všichni rodiče dokážou najít informace a hlavně je správně pochopit v souvislostech. Druhak ať je rodič sebechytřejší, sebevzdělanější, tak lékař, odborník na danou problematiku, by měl všechno co se parézy a její léčby týká, vysvětlit, nabídnout varianty, příp. říct, který postup je z jeho odborného pohledu ideální a rodič by se měl na základě toho rozhodnout a ne že řekne, ať si to lidi najdou sami na internetu. Kdyby si pan doktor chtěl nechat postavit barák, tak mu taky architekt neřekne, ať si nosnost konstrukce spočítá sám, když je VŠ:-p ALe to jen tak na okraj, jsem zas nějaká psavá:D
Soni ještě jednou díky za video, možná by za měsíc Petřík vypadal stejně jak Beny před operací. Dnes jsem ho natáčela, jak zvedal ručičku a dokonce ji udržel ohlou v lokti na 7sekund, ale pak zas nic! někdy ji tam chvilku udrží a ztoho nic, no natáčela, myslela jsem že natáčím! když jsem si to pak chtěla pustit video nikde, asi jak na mě mluvila Terezka, nezapla jsem rec :-/ a to jsem myslela že vám to stáhnu ať mrknete nebo že bych to ukázala Menclovi, ale asi je zbytečný mu to ukazovat už to nechám být, buď mu udělá EMG a bude se mu něco líbit nebo nebude, ale na 99% počítám s operací.
Holky jak dlouho jste po operaci měli prcky na jipce? už se zas ohromně těším na to kojení ![]()
Soni to je vážně super že se Beny tak zlepšil a ještě vám to i Mencl potvrdil.
Jak já se nemůžu dočkat toho až si Petřík taky dá sám ručku do pusinky.
Určitě budu dávat vědět, pokud mi to zas nepůjde připojit sem, tak bych ti zas Soni písla na FCB a holkám bys to sem zkopírovala že jo ![]()
Já bych spíš jako první chtěla zkusit ty Jánský, pak třeba Boskovice, ale uvidíme ještě je chvíli čas, chtěla bych oto po Novým roce zažádat, nebo dle toho jak se Peťula bude zlepšovat.
Soni stím posledním odstavce s tebou plně souhlasím ![]()
Ahoj holky, Danča s Petříkem už jsou ubytovaní. Dnes bylo ještě jedno EMG, tam se ukázalo malé zlepšení, ale stejně je prý operace nutná. Tak zítra po osmé ráno držte pěsti…
Holky tak noc se dala, Peta sice od 2h nejed, ale zatím se to dá! čekáme na vizitu. V 7:45 přijede samota a v 8 tam. Nejhorší bude ho předat a odejít, pak už jen čekat! prý ho nebudu moc celý den kojit jen odstrikavat to bude neco
Holky tak noc se dala, Peta sice od 2h nejed, ale zatím se to dá! čekáme na vizitu. V 7:45 přijede samota a v 8 tam. Nejhorší bude ho předat a odejít, pak už jen čekat! prý ho nebudu moc celý den kojit jen odstrikavat to bude neco