Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pekny vecer,
mam prosbu, jsme se synem v Anglii, kde pracuje muj pritel, v pondeli mame letet zpet a syn se od patku zacal osypavat nestovicemi…hodne jich pribylo az vcera a dnes…obavam se, ze v pondeli bude jeste infekcni a tudiz nas do letadla nepusti…cestovni pojisteni mame uzavrene…Nemate prosim nekdo zkusenost s tim, jak v tomto pripade postupovat? Na linku pojistovny budu volat zitra, jen jsem se chtela pripravit na to, co nas asi ceka…pro nas by byla samozrejme nejlepsi varianta, kdyby nam uhradili prebookovani letenky na termin, kdy bude letu schopny…
Dekuji za vase zkusenosti.
@cuzin
jak si prisla na to že Vás do letadla nepustí??My s neštovicema letěli, sice to je blbe vuči ostatním ale někdy jina možnost není. Navíc si myslím že vy infekční už nebudete, nejnakažlivější jsou těsne před výsevem (to človek ještě neví že je ma) a pak co vyskakujou, jak začnou zasychat je to ok. Vetšinou vyskakujou tak ten týden, takže by to melo byt ok.sice pupinky mít budete ale zaschle dle me a to uz nakažlivé není.
Diky za reakci…jak pises, jednak mi to prijde bezohledne vuci ostatnim cestujicim a nase letecka spolecnost to ma v podminkach, ze prepravi s nestovicemi pouze s potvrzenim, ze osoba jiz neni infekcni.
Neštovice jsou infekční krátce před výsevem a pak do zaschnutí pupínků. Vysévají se 2 až 5 dní, takže myslím, že v pondělí už infekční nebude.
@Amisek píše:
@cuzin
jak si prisla na to že Vás do letadla nepustí??My s neštovicema letěli, sice to je blbe vuči ostatním ale někdy jina možnost není. Navíc si myslím že vy infekční už nebudete, nejnakažlivější jsou těsne před výsevem (to človek ještě neví že je ma) a pak co vyskakujou, jak začnou zasychat je to ok. Vetšinou vyskakujou tak ten týden, takže by to melo byt ok.sice pupinky mít budete ale zaschle dle me a to uz nakažlivé není.
No, opravdu se může stát, že je do letadla nepustí…zakladatelka má pravdu… pokud si tedy personál všimne..což by asi nemusel…
nicméně, infekční ještě dle mne budou… dcera se mi osypala minulé úterý, ale ještě v pondělí, úterý měla nové pupínky.. tedy po týdnu… ty ještě nejsou ani zaschlé ani stroupky, takže podle mne stále infekční je… a to už je týden od první neštovičky… ![]()
No jelikoz ma nekolik pupinku na obliceji, za usima a ve vlasech a nejsem si jista, zda prave ty budou do pondelka ok…radeji se chci vyhnout pripadnemu maleru na letisti nebo v letadle, kdy uz nas pojistovna posle nekam…tak bych radeji resila oficialni cestu pres pojistovnu…a hlavne netusim, jak bude vypadat rano a zda se budou vysypavat dalsi pupinky.
Kamaradce se takhle dite opupinkovalo u more, aby se dostali domu, tak ho namatlali makeupem a pronesli pres kontrolu. Infekcni uz v te dobe dite asi nebylo. Nevim jak bych takovou situaci resila ja ![]()
Jenomze synovi jsou tri, dobre vi, ze ma nestovice, a pokud by se nekdo zeptal jeho, rekne to.
@cuzin Myslím, že než rady, jak napatlat dítě makeupem a pronášet ho do letadla, si fakt zavolej na tu pojišťovnu.
No já bych teda zkusila zavolat i letecké společnosti, co vůbec stojí přebookování letenky.
Jak funguje prebookovani vim, stoji to u nizkonakladovek jen o neco malo mene, nez nova letenka…no nic, diky za postrehy, dneska budu vedet, co pojistovna.
Tak stanovisko pojistovny vypada dobre -mame zajit k lekari a nechat si napsat potvrzeni, ze ma nestovice a kdy nebude infekcni a pokud to bude dele nez v pondeli, zaridi nam pak pojistovna letenky…tak drzte palce.