Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
prosím zkušené maminky, dnes mi oznámila učitelka ve školce, že mé dítě má neštovice. A teď nevím jaký je postup. Mám navštívit doktorku, nebo přijede ona k nám ? A ještě se chci zeptat, máme doma ještě jednoho prcka, tak mě zajímá jestli to chytne taky nebo ne. Jak se vlastně takové neštovice léčí ? Díky moc.
Ahojky, pokud nemá vysoké horečky, tak k lékaři ani nemusíte. Většinou se neštovičky mažou tekutým pudrem, ale já nemazala a za týden jsem měla pokoj… (to jsem je měla ve 20) Hlavně normálně koupat, dříve se to nedoporučovalo, samozřejmě při utírání nedřít. Prckovi kdyžtak na noc nasadit rukavičky, ať se neškrábe, nebo bude mít ošklivé jizvy ![]()
Přeji klidný průběh a brzké uzdravení.
Jinak druhé dítko to myslím určitě chytí… Nejvíc nakažlivý byl, když puchýřky ještě nebyly..
Ahoj, také jsem dneska zjistila, že má kluk neštovice, něco mi poradily holky na diskuzi zde: https://www.emimino.cz/…nemoc-57750/
ale ráda se přidám k dotazu a počkám si na rady zkušenějších. Jinak já k doktorovi nešla,přijde mi to zbytečné- srážím teplotu a manžela jsem vyslala do lékárny pro všechny ty doporučené přípravky, pudry a další záležitosti proti škrabání- zatím se tedy neškrabe, ale předpokládám, že to teprve svědit začne.
Druhé dítě to pravděpodobně chytne, co znám ve svém okolí, tak to mají sourozenci vždycky spolu…takže také očekávám, že sotva se uzdraví jeden, opupínkuje se druhá…ale co, aspoň budou mít na celý život pokoj.
no bych teda chtěla vidět, které dítě si nechá nasadit rukavičky na noc, aby si to neškrábalo.. ![]()
a co se na to teda používá? tekutý pudr, a ten i zabrání tomu svědění ?
a když budou mít horečku oba dva tak to bude fakt vtipný, to nevím jak se dostaneme k doktorovi, nemáme auto, na děti jsem sama.
My k doktorce šly, i když dcera neměla horečky. Dostaly jsme tekutý pudr, hypermangan na koupele a pak fenistil kapky a pak ještě fialovou vodu do pusy co je na afty protože je měla ty neštovice i v pusině fakt se nám vyfrojily všude… koupaly jsme denně v tom hypermanganu moc netřít ručníkem a hlídala jsem ať se hlavně neškrábe
hlavně pokud už máte pocit, že musíte k dr, tak tam nejdřív zavolejte a domluvte se, aby vás vzala mimo, abyste nenakazily ostatní nemocné a stejně tak, aby k tomu nelaply v čekárně něco jako bonus…
Jinak za nás - koupel (velice krátká, hodně max 2mins, opláchla jsem celé tělo) ve slaboučkém hypermanganu, na tělo Tanno hermal lotio a na pipiny jsem dávala Imazol krém pastu. Mladší holka dostávala fenistil, starší jen první noc ditiaden.
Poté, co to začalo schnout, dávala jsem Tea tree olejíček (ale někdo ho dává od začátku, od první neštovky)
Na teplotu nurofen nebo panadol.
Teploty jsme neměly a popravdě řečeno dr sama je bojácná, ale řekla mi, že pokud se mi něco nebude zdát (spíš v případě mladší, která měla rozjetej svůj astma kašel), tak máme cinknout a domluvíme se, ale jinak po dobu výsevu jsou teploty i horečky normální (neměly ani zvýšenku, tak aspoň něco dobrý), ale pokud by měly teploty poté, co už se přestanou vysypávat, měly jsme zavolat
U nás strašila kvůli tomu kašli se zápalem plic a ATB, ale zvládlo se to. U dr jsmen ebyly ani na kontrole po… ![]()
Jo a tu genciánu jsem tu měla, kdyby bylo víc v puse (spíš měly afty, nedávala jsem nakonec)
Přeju klidnej průběh ![]()
po koupeli se utírá „ťupkáním“ (dobrá byla tetraplena), ne utírat. Jakoby pijákovat
Ahoj,
dávala jsem na pupínky Imazol (krém, pasta) a na doporučení lékařky jsem děti nekoupala. Kluk se nakazil přesně 2,5 týdne po dceři (děti jsou dvojčata). Průběh byl bez problémů. S dcerou jsem k lékařce šla, se synem pak už ne (samozřejmě po domluvě s ní).
My jsme u mudr byli, spíš ale na potvrzení nemoci, nejdřív jsme si zavolali a brala nás přednostně at nenakazíme ostatní v čekárně (ale pokud víš, že to neštovky jsou a nemáte vysoké teploty, tak nemusíte) Mudr nám dala tekutý pudr, ten se neosvědčil, asi chladí, ale zaschne a udělá takovou krustu a ta asi svědí víc než ten puchýřek, pak jsme objevili tekutý mlíko na potírání - Tano Hermal, musí se natírat častěj, ale nezasychá. Sice stál asi 140,– ale mnohem lepší než ten pudr. Hodně pít, jenom sprchovat. Ty rukavice taky nevidím reálně, holt se bude škrábat
A druhé dítě to určitě chytí taky, inkubační doba je ale dost dlouhá, klidně 2-3 týdny, já jsem taky jásala, že syn už je zdravej a malá nic, osypala se 18. den od prvního pupínku u syna. Přikládám foto jak vypadala, a abych tě uklidnila, škrábala se, na fotce je vidět, jak má rozedraný obličej (bylo to v dubnu) a ted nemá ani jizvičku ![]()
Tak mi taky donesli nestovice ze skolky.Mazala jsem pudrem a na noc ,aby se neskrabal nam napsala dr,.ctvrtku dithiadenu.No a do 14 dnu to chytl i ten mensi,je mu 6mesicu a to samy.Doktorka nam rekla nekoupat a az se udelaji stroupky tak jen osprchovat..
no tak já měla z neštovic hrůzu a můžu říci, že u nás probíhají naprosto v klidu… tzn. bez teplot, pupínků asi cca 20 a žádné škrábáníčko.
A taky by mě zajímalo, kdy jako se může vrátit do školky ? Až se ty neštovice úplně ztratí ? Nebo po těch 14 dnech ?
Díky za informaci.
po uplném vyloupání posledního stroupku prej…což je silně individ.
Starší byla 10 dní po výsevu čistá (začala st, další týden byla doma a hned další pondělí školka)
Mladší má stále jeden strup na hlavě a pár větších (co měla od prvního dne) jí zmizelo během min týdne)
Nicméně počítej s oslabením. Starší jde v po k dr a počítám s ATB
a mladší je po ATB s ušima po neštovkách a dokonce nám alergolog u ní nedoporučil prozatím nástup do školky a naopak kvůli tom ubude chodit na něco na imunitu
Dobry den,
chtela bych se zeptat, jestli mate nekdo zkusenosti s urychlenim hojeni stroupku.
Je dobre je necim promastovat nabo radeji nechat bez zasahu.
Diky
Marketa
mám doporučeno tohle na puchýřky - http://www.karelhadek.eu/…shop/detail/?…
a toto pak na stroupky - http://www.karelhadek.eu/…shop/detail/?…
Dnes večer donese manžel a budem testovat. Dcerce se vyhodily puchýřky dnes.
Velmi doufám, že to nepřejde na tříměsíčního brášku, na mne a manžela - v dětství jsme neštovice něměli.
Ahojte, dnes mi volala učitelka ze školy, že mám dojít pro bráchu, protože má neštovice. Teploty nemá, ale puchýřky má po celým těle-zajít k lékaři(vyzvedla jsem ho teď a dnes nemám, jak se k lékaři dostat, až zítra brzy ráno), nasypala jsem na něho sypký zásypový pudr po malé(tekutý doma bohužel nemám) a dostal kapek Fenistil kapek…jsou ještě nějaké další způsoby? Mám ho večer osprchovat, nebo nemýt?