Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravim damy, jdu ubulena s dotazem.. s manzelem se snazime o miminko, ale dostala jsem nestovice., Jako dite jsem je nemela, ani moji sourozenci. Problem je, ze s velkou pravdepodobnosti uz je napeceno, ale mam strach, aby se plod udrzel, a kdyby at neni nejak postizeny. To je tak kdyz vam da kamaradka hlidat deti a pak jen rekne „tys nestovice mela, ze? “
Takhle došel kreten s pasovym oparem ke mne a gratuloval mi k těhotenství.
Gynekolog poradi. Držím palce ![]()
@zabka90 Asi jsi už vyčetla, že plané neštovice jsou značným rizikem pro plod a mohou způsobit závažné deformace. Gynekolog ti určitě poradí, až se vyléčíš. Drž se a dej vědět, jak jsi dopadla!!!
Osobně doporučuji každému, kdo neštovice neprodělal v dětství, se raději nechat naočkovat. Neštovice u dospělého většinou nemají lehký průběh a pro těhotné nesou opravdu výrazné riziko
.
@zabka90 píše:
Zdravim damy, jdu ubulena s dotazem.. s manzelem se snazime o miminko, ale dostala jsem nestovice., Jako dite jsem je nemela, ani moji sourozenci. Problem je, ze s velkou pravdepodobnosti uz je napeceno, ale mam strach, aby se plod udrzel, a kdyby at neni nejak postizeny. To je tak kdyz vam da kamaradka hlidat deti a pak jen rekne "tys nestovice mela, ze? "
To je blbý, ale zas 95% lidí je mělo, tak by mě ani nenapadlo předpokládat, že někdo, kdo se nabízí k hlídání, je neměl.
Mám jednu kamarádku, co je neměla a všude to hlásí s tím, že děti ať se k ní vůbec nepřibližují. ![]()
Jinak uvidíš, třeba se nic nestane. A i kdyby, zas je výhoda, že jsi na úplném začátku, takže pokud by přecijen byl problém, asi se neuchytí a tím to skončí. Sice to je smutné, ale lepší varianta než mít pak hluché a slepé dítě.
Taky jsem to řešila. Doktorka se vyjadrila tak, že nezbývá než doufat, že nepotratim. A pokud ne, tak opět doufat, že plod bude zdravý, šance prý nic moc. Zakončila to větou, že však. kdyztak půjdu na potrat, no… jsem myslela, že ji v tu chvíli jednu vlepim, tolik empatie, fakt… hodně štěstí přeju, nic moc jiného se teď udělat nedá.
@zabka90 hele je to blbý, ale nezbývá než doufat. Jediná útěcha je, že jsi úplně v začátku, kdyby to odešlo, tak to skoro ani nepoznáš. Takhle v tom začátku jsou neštovice fakt průšvih no. Zašla bych co nejdřív k Dr.
@zabka90 To je od kamarádky fakt hezký.
No, lidi jsou nezodpovědní.
Nicméně, jsi si jistá, že jsi těhotná? Vyšel ti pozitivní test nebo máš jen pocit?
@Tomie píše:
To je blbý, ale zas 95% lidí je mělo, tak by mě ani nenapadlo předpokládat, že někdo, kdo se nabízí k hlídání, je neměl.Mám jednu kamarádku, co je neměla a všude to hlásí s tím, že děti ať se k ní vůbec nepřibližují.
Jinak uvidíš, třeba se nic nestane. A i kdyby, zas je výhoda, že jsi na úplném začátku, takže pokud by přecijen byl problém, asi se neuchytí a tím to skončí. Sice to je smutné, ale lepší varianta než mít pak hluché a slepé dítě.
@Tomie myslím,že hluchota a slepota je nejmenší problém
@zabka90 také mam strach, ted z těch opicich. Normálně bych neresila, ale v těhotenství to fakt řešit nechci. Dejte vědět, jak jste dopadla ,i.kdyz to Vam teď nikdo stejne nerekne
Ahoj, já jsem prodělala neštovice v 5.mesici těhotenství. Měla jsem pupínky jen na břiše a zvýšenou teplotu. Jinak nic dramatického. Více mě hlídali, což znamenalo důkladný screening. Nakonec všechno dobře dopadlo. Máme zdravou holčičku. V 1.trimestru dostat neštovice je velké riziko. Konzultuj to se svým gynekologem ten ti k tomu poví nejvíc. Hodně štěstí
Kamaradka je mela v prvnim trimestru a nahnali ji na potrat. Je tam obrovske riziko poskozeni plodu.
Já ještě doporučím, aby sis nechala u obvodniho doktora nabrat protilátky. Mně mamka cely život tvrdila, že jsem neštovice nikdy neměla. Jak jsem je brachum mazala, vodili mě na návštěvy k nemocným, důkladně pořád prohlíželi a nikdy nic.. No a když jsem to řešila v 8tt, šla jsem na protilátky a mám je. Takže jsem ty neštovice mít musela. Třeba jen jeden pupinek, kterej mamka neobjevila. Kdo ví. Zkus to taky a uvidíš, preju, abys dopadla stejně dobře.
Kamarádka drsná. Já teda hlásila, i když bylo dítě v inkubační době.
Ty tedy ty neštovice definitivně máš a k tomu pozitivní těhotenský test?
První zásadní info je, zda jsi opravdu těhotná. Pokud ano, kontaktuj okamžitě svého gynekologa nebo přímo virologii… je tu možnost podání hyperimunního imunoglobulinu, ale musí se aplikovat do 72-96 hodin! A pokud už neštovice opravdu máš, pak je možný nasadit acyclovir, ale není to 100% ochrana.