Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevim, prijde mi doopravdy nezodpovedne vystavovat nakaze ostatni. Jsou deti, ktere opravdu maji snizenou imunitu a nesmi onemocnet, nebo trba nastavajici maminky, ktere nestovice nemeli- mohou tezce poskodit plod. A argumentovat tim, ze to mohou chytnout kdekoliv…ano, pokud tak budou premyslet ostatni!
My máme neštovice zrovna teď
- infekční jsou prý den před prvním pupínkem a pak celou dobu co přibývají pupínky. Takže naše obě holky byly jak den před prvním pupínkem tak i v den pupínku prvního ve školce (ráno neměly nic, odpoledne mi je učitelka předávala se slovy asi má neštovice, osypává se - že by zavolaly a řekly mi ať si pro ní dojdu ne, nechaly je tam do odpoledne), takže čekám že příští týden bude ve školce epidemie.
Ven jsme nešly od středy do neděle, v neděli na půl hodinovou procházku. Ale naše holky mají každá asi 20 pupínku, osypané byli za dva dny, a od té doby to jen strupatí. Jinak dneska je to týden a na starší není znát že měla neštovice. Mladší ještě má některé pupíny zahnisané, ale většinu už odloupnutých.
Ven teda krom neděle zatím nejdeme, s mladší. Se starší už chodím alespoň na nákup.
V pátek jdeme k Dr, a zřejmě v pondělí nastoupí do školek (ale školky teda vyžadují potvrzení o Dr, protože je to nástup do 14ti dnů od začátku a to prý je neobvyklé).
Říkala mi Dr, že se to šíří teda vzduchem, že stačí otevřít dveře dvou bytu a můžou se klidně lidi nakazit
my jsme to s místními sousedy s dětmi neřešily, my jsme uspořádaly dětskou párty u nás doma, neb to chtějí mít všichni za sebou.
@kvetka29 píše:
Nevim, prijde mi doopravdy nezodpovedne vystavovat nakaze ostatni. Jsou deti, ktere opravdu maji snizenou imunitu a nesmi onemocnet, nebo trba nastavajici maminky, ktere nestovice nemeli- mohou tezce poskodit plod. A argumentovat tim, ze to mohou chytnout kdekoliv…ano, pokud tak budou premyslet ostatni!
Ja se treba uz mesic nemohu videt s kamaradkou, protoze sance ze by to moje dcera chytla je snad sice mala kdyz ji drzim doma ale je a ona ma dceru s nemocnym srdcem, tu by to mohlo zabit.. A to jsem ji radeji rekla, ze sousedovo dite ma nestovice abych ji nerada nevystavila moznemu riziku a ja se tim tedy omezuju a oni vesele ziji dal.. Potrebovala jsem trochu upustit, jsem na ceste z prace a az pujdu kolem pisku domu, mohla bych bouchnout ![]()
@veverkas22 Jestli bydlíte ve stejnom vchodě a nemáte oddělenou cirkulaci vzduchu jak v bunkru, tak vystavená je. A byla by, i kdyby sousedovic dítko ani nevystrčilo nos. Jen to nebude plná palba. To samozřejmně nijak nezlehčuje to, že sousedka je prostě nezodpovědná…
Není pravda, že by dítě nemohlo s neštovicema ven - nesmí na slunko. Naše děti chodily na naši zahradu a do lesíka, který nám na zahradu navazuje. Ale u bytovky bych je běhat nenechala, to je opravdu nezodpovědné. Možná jsou nějaké nové informace, ale mám za to, že dokud nejsou všechny podeschlé, tak je člověk infekční.
Kdyby bylo nejhur (ale opravdu nevim, jak je to u deti a ve vasem pripade),ale vim, ze existuji nejaka specialni antivirotika, ktera kdyz se nasadi brzy, tak by nemoc probehla mirneji.Vim,ze se to dava u dospelych, aby se predeslo komplikacim. Jeste jsem cetla, ze jako prevence pomaha b-komplex forte.
@veverkas22 Budu držet palce, ať se vám vyhnou
Na sousedku klidně vybuchni, si to vážně zaslouží.
@Angua Je to probíhající viróza, takže jedna věc je podvečer si zajít do lesa na prochajdu nebo sebou praštit na zahradě na trávu, druhá věc nechat dítě lítat kolem a jezdit na kole. Taky jsem syna brala podvečer ven, přikurtovanýho v kočárku ![]()
My dostali neštovice před 3 roky 17.6. se mi osypal první, pamatuji si to dodnes, protože dlouho ve mě vřel vztek z jedné maminy ve školce, která mi řekla, když jsem jí potkala v šatně a dcera se mi zdála se jí něco začíná, zda nemají neštovice, prý jo, že se jí začínají vyrojovat, a prý mám být ráda, že si to děti odbydou. Je doktorka, rozumí tomu… no scéna ve školce jako prase a bylo mi to prd platný. Učitelka je vyloučila z docházky až za tři dny.
syn je samo chytil, za tři týdny druhý.. byla jsem 6 neděl doma, propadla dovolená u moře, a z domu jsem vyšla v sprnu. Bylo to fakt úžasný léto ![]()
takže je mi jasný, že je jedno, zda jedeš mhd, jdeš po chodbě, někdy je chytneš ani nevíš kde, ale nesnesu, aby zda to moje dítě chytne nebo ne, rozhodovala nějaká jiná duše!
a úplně nepříčetná jsem byla jednou u dr., kdy ještě děti neštovice neměli, a vešla do ordinace máma s dítětem v plném rozpuku a čekala na sestru, až vyjde a pak když sestra vyšla, říká ježiši, a matka- no asi máme neštovice…hlavně že je na dveřích cedule jak kráva, aby nechodili s infekčníma nemocema! ![]()
takže tě chápu @veverkas22 ale pochybuji že s tím něco uděláš!
@Angua píše:
Není pravda, že by dítě nemohlo s neštovicema ven - nesmí na slunko. Naše děti chodily na naši zahradu a do lesíka, který nám na zahradu navazuje. Ale u bytovky bych je běhat nenechala, to je opravdu nezodpovědné. Možná jsou nějaké nové informace, ale mám za to, že dokud nejsou všechny podeschlé, tak je člověk infekční.
taky si myslím, dokud nejsou zaschlé i ty poslední vylezlé, je to infekční.
@kotyk to je určitě pravda - ale i tak stále platí, že není pravda, že se nesmí ven ![]()
@veverkas22 píše:
Ja se treba uz mesic nemohu videt s kamaradkou, protoze sance ze by to moje dcera chytla je snad sice mala kdyz ji drzim doma ale je a ona ma dceru s nemocnym srdcem, tu by to mohlo zabit..
A to není její dcerka očkovaná? Protože to opravdu může chytnout naprosto kdekoli - pokud by ji to mohlo zabít, tak já bych klidná teda nebyla
My jsme s malou byli např. na výletě, na oběd v restauraci - venku, měli tam hřiště, klouzačku, hrála si tam s dětma, pak jsme jeli lanovkou, šli jsme na pouť… No a večer už je měla
Dopoledne stopro ne, všimla bych si. A jestliže je to infekční 1-2 dny před výsevem, tak musela nakazit neuvěřitelné množství lidí
![]()
A co chceš slyšet? Podle mne máš pravdu ty. Ale názory tady asi nebudou na tvé straně. Není to tak dlouho, co tu byla jiná diskuze na téma mám dítě s neštovicemi, doma mi hrabe, můžeme ven v kočárku? A když jsem říkala, že má dítětem být doma ať už kvůli němu, nebo kvůli lidem venku… tak mě málem uklovaly. Že prý proč by nemohlo dítko v kočárku ven, však se namáhat nebude… ale že by neštovice mohli chytit ostatní, to nikoho nezajímalo.
@ynax píše:
A co chceš slyšet? Podle mne máš pravdu ty. Ale názory tady asi nebudou na tvé straně. Není to tak dlouho, co tu byla jiná diskuze na téma mám dítě s neštovicemi, doma mi hrabe, můžeme ven v kočárku? A když jsem říkala, že má dítětem být doma ať už kvůli němu, nebo kvůli lidem venku… tak mě málem uklovaly. Že prý proč by nemohlo dítko v kočárku ven, však se namáhat nebude… ale že by neštovice mohli chytit ostatní, to nikoho nezajímalo.
hustý, ještě že mě diskuse minula
@Angua Problém je, že jednak dítko většinou venku neudržíš v klidu a většina z nás žije s dítkem v kontaktu s jinýma lidma. Prostě to je infekční onemocnění a ochrana domácím vězením redukuje pro okolí riziko nákazy. Proto jsem ostatně vycházela podvečer, většina lidí byla doma a mezi lidi jsme nechodili.
Příspěvek upraven 03.06.14 v 17:24
@veverkas22 jsou infekční. A navíc, jestli ty lidi nechávají děcka takhle lítat, tak jim do budoucna můžou zavařit na hodně solidní komplikace. Jsou to juzci ![]()