Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak chapala bych, ze ji je putna, zda se nakazi ostatni deti.Ale jak uz tu bylo receno, nestovice jsou solidni napor pro organizmus, imunitu, takze v zajmu ditete, by se melo udrzovat v klidovem rezimu, coz si venku nedovedu dost dobre prekvapit.Neco jineho je, kdyz se batole vezme do kocarku na pochazku ve stinu.Ale nechat deti behat venku, je vazne nerozum.Ja bych teda nemela koule na to, riskovat ty komplikace, ktere sebou tahle nemoc nese.
@kotyk ale ven prostě může. Nemůže mezi lidi, nemůže lítat. Nedá se paušalizovat… Já mám rozumné dítě a když jsem mu řekla, že může ven, ale musí být pod stříškou a jezdit si tam autem, tak to tak udělal
Každý musí vycházet ze svých podmínek.
@Angua Jasně, sousedka zakladatelky zjevně taky vychází ze svých podmínek ![]()
@Angua Ne každý si prostě obrat „může ven“, vysvětlí stejně. Je dost možné, že podle sousedky dítko není mezi lidma ani nelítá, když přeci jezdí na kole.
@kotyk píše:
@Angua Ne každý si prostě obrat „může ven“, vysvětlí stejně. Je dost možné, že podle sousedky dítko není mezi lidma ani nelítá, když přeci jezdí na kole.
Pak je asi blbá a já jsem tu ztratila min. 10 minut času
Jako co na toto odpovědět…?
@veverkas22 u nás takhle jednou v sobotu ráno zaťukala sousedka a protože jsme zrovna měli rozbitou kliku u dveří a provizorně jsme tam měli danou kliku místo koule, tak přisšla do ložnice sse svojí prostřední dcerou a povídá,,Veru nejsou tohle náhodou neštovice?,,
byly a Vítek se vysypal za 3 dny. Jako vesměs mi to nevadilo, jen zrovna začalo léto, dítě otrávený, že nemůže ven.
Ona svoje holky tahala po všech čertech. Mě doktor jasně řekl, že už taky zažil dítě, který se při neštovicích nechalo běhat a 3 týdny po uzdravení skončilo ve špitále se zánětem mozkových blan, čímž mě natolik vyděsil, že jsem se snažila malýho krotit. Ven jsem s ním teda chodila, ale až když zalezlo sluníčko a směl jenom sedět na písku a nesměl mít teplotu
@lleennttiillkkaa zas jestli se vysypal za tři dny, tak si nemyslím, že ho nakazila sousedka… Inkubační doba je 2-3 týdny.
@Angua nikdo jiný v okolí neštovice tehdy neměl a do školky ještě nechodil. Což to je jedno, má je za sebou a neumřel. Spíš jsem chtěla zakladatelku utěšit, že někteří sousedi stojí za to. To že pak jela navštívit mojí těhotnou sestru, už jsem přešla akorát tím, že jsou obě blbý, ségra i sousedka.
@Angua píše:
My jsme s malou byli např. na výletě, na oběd v restauraci - venku, měli tam hřiště, klouzačku, hrála si tam s dětma, pak jsme jeli lanovkou, šli jsme na pouť… No a večer už je mělaDopoledne stopro ne, všimla bych si. A jestliže je to infekční 1-2 dny před výsevem, tak musela nakazit neuvěřitelné množství lidí
![]()
Naše holky byli ve školce, a když jsem si tu starší odpoledne brala tak měla 3 pupínky, a ráno jsem jí teda omlouvala že nedojdeme že má asi neštovice a učitelka mi do telefonu řekne no my jsme si to mysleli už včera, že si toho všimli při oblíkání
a že by mi zavolali do práce ať si pro ní dojdu to ani omylem. Takže byla celý den s dětma ve školce a učitelky to věděli! A jsem zvědavá na příští týden, jestli padnou další děti teda.
@lleennttiillkkaa starší je taky přinesl, absolutně nevím odkud. Mohla to být náhoda, mohl být někdo třeba u vás na průlezkách, těžko říct… Dcera je chytla přesně za 14 dní po synovi a to byli v den jeho výsevu spolu v bazénku, pak se spolu koupali v hypermanganu (a že vodou se to má údajně šířit jako blázen), neustále se tulili, pusinkovali, myslím, že párkrát i pili ze stejné skleničky (jsem to pak přestala řešit). A stejně se vysypala až po dvou týdnech - tak, jak se udává inkubační doba.
Každopádně sousedka to nezvládla, ať by se malý osypal za tři týdny nebo za tři dny ![]()
@danali tak jestli byla s dětma celé dopoledne, možná jim to přišlo už jedno… Spíš mohli při předání něco říct, že bys ji odhlásila zrovna ![]()
@Angua No právě, protože já jsem ani nevěděla jak neštovice vypadají, pořád jsem hledala na netu obrázky jestli teda má neštovice nebo jestli jí kousnul komár atd. A vzhledem k tomu že to nebyl velký výsev, ale i druhý den měla pouhých 5 pupínků tak jsem si nebyla ničím jistá, tak mě mohly jako nezkušenou matku v tomto informovat, přeci jen za ty léta ve školce mají více zkušenosti ![]()
@veverkas22 Po vyražení má být 14 dní doma (doporučení lékaře)u prvorozeného jsem 14denní karanténu dodržela u jeho sestra jsme po 10 dnech jeli na projížďku autem, už to s ní nebylo doma k vydržení(ale byla jen v autě a jelo se až večer) co se týče tvého problému, asi bych dotyčné něco řekla nejen, že ohrožuje své, ale i ostatní děti
![]()
@Angua No ten smajlík dohromady s bušením do hlavy by asi byl nejlepší, ne
? Prostě osoba od zakladatelky by ti to vysvětlila.