Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,kamaradka je tehotna cca 10.tt,jeji 8lety syn dostal nestovice-dnes se mu projevily,ona je jeste nemela,mate nekdo zkusenosti,jaka jsou nebezpeci,pokud by je dostala,pro ni a pro plod?Dekujeme.
Pokud je ona neměla a nakazí se, tak tam bohužel riziko pro miminko je. Bohužel nevím přesně jaké následky to sebou nese. ![]()
Mé kamarádce při obdobné nemoci doporučil doktor potrat. ![]()
To,co hrozí se jmenuje vrozený syndrom planých neštovic nebo vrozený varicelový syndrom..Pohledej si na netu,nemám čas dávat odkaz,víc rozepisovat.
Je si kamarádka jistá,že je neprodělala?Neštovice jde totiž prodělat nejen v klasické formě horečky pupínky ale také ve skryté,kdy o tom člověk ani neví..Já jsem taky neštovice neměla a protilátky mám jako po prodělaných..
Přeju hodně štěstí,ať to dobře dopadne.
Plané neštovice v těhotenství
Plané neštovice jsou vysoce nakažlivé onemocnění, jehož hlavním příznakem jsou svědivé vyrážky s puchýřky naplněnými tekutinou. Inkubační doba planých neštovic je obvykle 12 až 14 dní, ale může to být až 25 dní. Onemocnění planými neštovicemi během těhotenství může být nebezpečné pro plod.
Plané neštovice jsou typicky dětské onemocnění a jejich proděláním vzniká celoživotní imunita. Těhotné ženy, které plané neštovice v dětství prodělaly, mají vytvořeny protilátky a jsou tedy proti onemocnění chráněny. Imunitu je možné získat také očkováním. Pauza mezi očkováním (nebo onemocněním) a plánovaným těhotenstvím by měla být alespoň 1 měsíc.
Onemocnění planými neštovicemi v těhotenství
Při onemocnění planými neštovicemi v první polovině těhotenství existuje určité riziko vzniku tzv. kongenitální varicelly, která u plodu způsobuje vývojové vady:
* při onemocnění v 1. trimestru těhotenství je riziko vzniku vývojových vad 0,5 až 1 %,
* při onemocnění ve 13. až 20. týdnu těhotenstí je riziko vzniku vývojových vad plodu asi 2 %,
Kongenitální varicella může u plodu vést ke zjizvení kůže, postižení svalů a kostí, malformaci končetin, mentální retardaci nebo postižení zraku. Onemocnění může také vést ke zpomalení růstu plodu a zvyšuje riziko potratu nebo úmrtí plodu v děloze.
Při onemocnění těhotné ženy v druhé polovině těhotenství vznik vývojových vad nehrozí, dítě navíc získá od matky protilátky. Nebezpečné je však onemocnění matky těsně před porodem, kdy se onemocnění u dítěte může projevit až po porodu jako novorozenecká varicella:
* při onemocnění matky v době 25 až 5 dní před porodem, je průběh novorozenecké varicelly obvykle lehký a není život ohrožující,
* při onemocnění matky v době 5 dní před porodem až 2 dny po porodu, je onemocnění u dítěte vážné a má až 5% úmrtnost (důvodem je skutečnost, že matka nestihne předat dítěti protilátky proti onemocnění).
Kdy kontaktovat lékaře
Těhotené ženy, které plané neštovice neprodělaly nebo nejsou očkovány a byly vystaveny nákaze, by měly kontaktovat lékaře co nejdříve. Pokud je krátce po nakažení podána ženě injekce hyperimunního globulinu (obsahuje protilátky ve velkém množství), zmírní se tím průběh onemocnění a sníží se pravděpodobnost vývojových vad u dítěte. V průběhu onemocnění je možné podat také antivirotika, která snižují riziko komplikací u matky (např. riziko zápalu plic).
MELA YBT NAVSTVIT LEKARE A KLIDNE POHOTOVOST!!!!
Já bych neplašila,fakt..Riziko poškození je asi dvouprocentní.
Jednak kamarádka neví,jestli má vytvořené protilátky proti neštovicím.To si měla dávno zjistit,nechat si udělat test.
A taky,je velká šance,že ty protilátky prostě má,i když neštovice viditelně neprodělala.Protože jen málo lidí se s nemocí nesetká.
A pokud ano,neštovice jsou nejvíc nakažlivé v prodmorálním stadiu,kdy se ještě neobjeví pupínky.
Mám známou,ve třetím těhotenství prodělali její 2 děti neštovice,miminko má zdravé a v pořádku.Ona sama neštovice taky neprodělala,protilátky má.
Ať se určitě poradí se svým lékaře.
Já jsem např. prodělala silné neštovice 2× ![]()
osobně bych šla k doktorovi. je to fakt hodně nebezpečné. aspoň si nechat udělat pro jistotu test na protilátky.
No prave,mne prijde,ze je rozhodnuta,pokud nestovice dostane jit na potrat
,doporucila jsem ji at hned alespon tel.kontaktuje lekare,jestli se s tim da neco delat,ale ona mi rekla,ze jde na kontrolu az v dubnu,tak uvidi,jo donutit ji nemuzu
Tak jo holky diky,vse jsem si procetla,vyhledala i predesle diskuse,takze diky a budem cekat.