Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přeji hezký den, moc prosím o radu nebo aspoň jestli s tím nemá někdo zkušenost. Malý mi chytil ve školce neštovice první vlnu zvládnul, ale teď se tomu nevyhnul a dnes se mi celý opupínkoval, švagrová mi dala mastičku takže jsme okamžitě začali mazat, chci se zeptat, jsem ve 25ttěhotenství a nejsem si jistá, zda jsem neštovice v dětství prodělala, moje dětská dr. je v důchodu a nevím kde to dohledat protože můj obvodní lékař záznam nemá, ale i kdybych jela na testy čeká se jak dlouho takže to je asi teď zbytečné :-/ Teď už budu asi jen čekat, chci se zeptat zda se mám obávat nebo kdy jsou pro miminko neštovice ohrožující. Dočetla jsem se, že v prvním trimestru a nebo těsně před porodem, chtěla bych ale spíše radu někoho, kdo o tom ví více nebo přímo (nepřímo) zažil. Moc vám všem děkuji
Nezažila, ale držím palce… já byla na prášky když starší měla 5.nemoc a já byla těhule.
Krevní testy na protilátky naštěstí vyšli dobře (5 nemoc jsem prodělala v dětství). Byli asi do týdne. Být tebou dojdu si na ně. ![]()
Vím to zcela jistě. To samé nyní vlastně řeší moje dcera. Nevíme(nepamatuji se
)zda je měla. Chce otětotnět všude kolem to řádí. Dnes byla v laboratoři si nechat vzít krev(výsledek bude za 10 dní).Zjistí to z krve, zda je prodělala či ne. Jestli ne, nechá se ještě rychle naočkovat(vakcína 1300Kč).
Ty už pro to neudělaš asi nic. Píšeš to dobře, prostředek těhu jsi na tom nejlépe.
Nemají tvoji rodiče tvůj očkovací průkaz z dětsví tam to bude
Já jsem neštovice neprodělala(v kartě u mojí dětské dr. nejsou a mamka je si taky jistá že ne).A protilátky mám jako po prodělaných, od svých dětí jsem je nechytla.Toto všechno jsem ale řešila před těhotenstvím. Nabírat krev na protilátky teď už nemá cenu - v inkubační době a taky to není hned, čekala jsem myslím 14 dní, neprovádí to každá laboratoř.
Nezbývá jen čekat. Držím pěsti, ať do dopadne co možná nejlépe. Souhlasím s tím, že tyto týdny těhotenství jsou nejmenší zlo, kdybys je náhodou chytila. I když úplně bezu rizika to není. Největší riziko pro plod je v prvním trimestru a potom těsně před porodem.
Byla jsem ve 32tt, když měl syn neštovice a vše bylo v pořádku. Ale já je v dětství měla. Hodně štěstí a ať máš vše v pořádku
Řeším teď něco podobného, jsem 31tt a chytla jsem od malého Ruce-nohy-pusa, se vší párádou a o 100% víc než on, pupínky- puchýřky, afty, bolavý krk… Budu v pondělí volat jeho doktorce, určitě mi poradí, když ne zavolám si na gyndu. Jinak myslím že opravdu ohrožují nejvíc v prvním trimestru a těsně před porodem. Zašla bych na testy. Držím palce, určitě to bude O. K. ![]()
@Shharka píše:
Přeji hezký den, moc prosím o radu nebo aspoň jestli s tím nemá někdo zkušenost. Malý mi chytil ve školce neštovice první vlnu zvládnul, ale teď se tomu nevyhnul a dnes se mi celý opupínkoval, švagrová mi dala mastičku takže jsme okamžitě začali mazat, chci se zeptat, jsem ve 25ttěhotenství a nejsem si jistá, zda jsem neštovice v dětství prodělala, moje dětská dr. je v důchodu a nevím kde to dohledat protože můj obvodní lékař záznam nemá, ale i kdybych jela na testy čeká se jak dlouho takže to je asi teď zbytečné :-/ Teď už budu asi jen čekat, chci se zeptat zda se mám obávat nebo kdy jsou pro miminko neštovice ohrožující. Dočetla jsem se, že v prvním trimestru a nebo těsně před porodem, chtěla bych ale spíše radu někoho, kdo o tom ví více nebo přímo (nepřímo) zažil. Moc vám všem děkuji
Já jsem měla ve 28týdnu pásový opar, je to stejný vir jako neštovice, jako malá jsem neštovice měla, doktorka mi řekla, že nejhorší je to na začátku těhotenství a na konci, těsně před porodem, takže buď v klidu, miminku nic nehrozí, hlavně se nenech proboha očkovat…
@frgulka V těhotenství se očkování neprovádí. Ale kdybych ty protilátky neměla, mimo těhotenství bych se naočkovat nechala. Nenechala bych dítě(ani naše pediatra očko proti neštovicím nedoporučuje dřív než kolem puberty a to jen v případě, že jsou negativní protilátky, rozhodně ne jako součást Priorixu tetra
),ale sebe ano. U dospělých jsou ty neštovice mnohem horší a jsou větší rizika. Naše vychovatelka na intru je prodělala v dospělosti a dostala zápal plic jako komplikaci neštovic, marodila 3 měsíce. Ségra je taky prodělala v dospělosti - údajně i jako malé miminko, s lehkým průběhem, nevytvořila se dostatečná imunita. Vyřadilo ji to na 2 měsíce ze školy a pracovního procesu(přivydělává si).
Znáš někoho, kdo to v dospělosti prodělal? Já ještě pár dalších lidí, kteří ale byli přesvědčeni, že je měli jako děti, tak to neřešili. Žádná sláva.
Kamarádka neštovice prodělala v těhotenství, myslím kolem 20. týdne, byla kvůli tomu i sledovaná na genetice, nakonec byla i na magnetické rezonanci plodu (je přesnější než UZ) a vše bylo v pořádku, žádné poškození se nezjistilo a miminko se narodilo zdravé! Držím palce!
@Jana206 píše:
@frgulka V těhotenství se očkování neprovádí. Ale kdybych ty protilátky neměla, mimo těhotenství bych se naočkovat nechala. Nenechala bych dítě(ani naše pediatra očko proti neštovicím nedoporučuje dřív než kolem puberty a to jen v případě, že jsou negativní protilátky, rozhodně ne jako součást Priorixu tetra),ale sebe ano. U dospělých jsou ty neštovice mnohem horší a jsou větší rizika. Naše vychovatelka na intru je prodělala v dospělosti a dostala zápal plic jako komplikaci neštovic, marodila 3 měsíce. Ségra je taky prodělala v dospělosti - údajně i jako malé miminko, s lehkým průběhem, nevytvořila se dostatečná imunita. Vyřadilo ji to na 2 měsíce ze školy a pracovního procesu(přivydělává si).Znáš někoho, kdo to v dospělosti prodělal? Já ještě pár dalších lidí, kteří ale byli přesvědčeni, že je měli jako děti, tak to neřešili. Žádná sláva.
Jano, očkování tě nechrání na 100%,takže to neznamená, že když se dáš naočkovat, že je dostat nemůžeš
,můžeš, ikdyž průběh bude asi mírnější
@frgulka píše:
Jano, očkování tě nechrání na 100%,takže to neznamená, že když se dáš naočkovat, že je dostat nemůžeš,můžeš, ikdyž průběh bude asi mírnější
Ale já se nebavím o žádném očkování. Já jsem se očkovat nenechala, protože jsem měla protilátky. Kdybych je v dospělosti neměla, nechala bych se, ale ne v těhotenství. Ale nebyl to můj případ. Svoje děti bych naočkovat nenechala, až v pubertě, kdyby do té doby neprodělaly neštovice.
A žádný dospělý kolem mě, který neštovice prodělal, očkovaný nebyl. Prostě si myslel, že je prodělal v dětství a neřešil to. Vychovatelka měla zápal plic jako komplikaci neštovic, dále je častý zánět mozkových blan. Ségru vyřadily na dva měsíce z pracovního procesu. Očkování v dospělosti považuju za přínosné. Reagovala jsem jen na ten příspěvek, aby se hlavně nenechávala očkovat
Já bych se nechala, ale ne v těhotenství.
Že očkování proti neštovicím nechrání stoprocentně, vím. Právě proto ho naše mudra nedoporučuje dětem. Podle posledních výzkumů chrání maximálně deset let a potom je vhodné přeočkování. Takže se klidně může stát, že rodiče dají v 15 měsících priorix tetra(neštovice jsou jeho součástí),potom na to zapomenou a dítě chytne neštovice po deseti - patnácti letech. V té nejhorší době, daleko více rizik, než kdyby je prodělalo jako malé a nevyšilovali by s očkováním.
@Jana206 píše:Že očkování nechrání na 100% znamená, že neštovice, ale i jiné nemoci, můžeš klidně dostat i za 2.roky po očkování, ne až za 15 let, když očko již nefunguje…
Ale já se nebavím o žádném očkování. Já jsem se očkovat nenechala, protože jsem měla protilátky. Kdybych je v dospělosti neměla, nechala bych se, ale ne v těhotenství. Ale nebyl to můj případ. Svoje děti bych naočkovat nenechala, až v pubertě, kdyby do té doby neprodělaly neštovice.A žádný dospělý kolem mě, který neštovice prodělal, očkovaný nebyl. Prostě si myslel, že je prodělal v dětství a neřešil to. Vychovatelka měla zápal plic jako komplikaci neštovic, dále je častý zánět mozkových blan. Ségru vyřadily na dva měsíce z pracovního procesu. Očkování v dospělosti považuju za přínosné. Reagovala jsem jen na ten příspěvek, aby se hlavně nenechávala očkovat
Že očkování proti neštovicím nechrání stoprocentně, vím. Právě proto ho naše mudra nedoporučuje dětem. Podle posledních výzkumů chrání maximálně deset let a potom je vhodné přeočkování. Takže se klidně může stát, že rodiče dají v 15 měsících priorix tetra(neštovice jsou jeho součástí),potom na to zapomenou a dítě chytne neštovice po deseti - patnácti letech. V té nejhorší době, daleko více rizik, než kdyby je prodělalo jako malé a nevyšilovali by s očkováním.Já bych se nechala, ale ne v těhotenství.
Neštovice opravdu nejvíce vadí na počátku těhotenství a u konce…u porodu. Obrať se i tak na svého lékaře.
@Shharka píše:
to jsi skoro urcite mela, to mel prakticky kazdej. rodice si nepamatuji?