Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Maminky, potrebovala bych poradit. Bydlime v dome, kde je cca 9 bytu a kazdy jsme vlastnici. Problemje, ze mame jeden plynovy kotel a pani, co ho zapina, ho zapne pouze vecer na 3 hodky.
Mame male dite a s ni to nehne.Loni jsme meli plesnivy byt a kupovali novou loznici.
Letos se bojim, ze se to bude opakovat.Ted je v byte okolo 19 stupnu. Ostatni asi topit nechteji, nics tim asi neudelam, co?
A jak platít účet za teplo? Rozpočítáváte na byty, nebo počet osob nebo máte měřáky? Pokud máte měřáky tak může být sousedce jedno, že ty chceš mít doma 25°C. Máte to nějak ošetřeno smluvně? Dost blbá situace. ![]()
@Barn píše:
Maminky, potrebovala bych poradit. Bydlime v dome, kde je cca 9 bytu a kazdy jsme vlastnici. Problemje, ze mame jeden plynovy kotel a pani, co ho zapina, ho zapne pouze vecer na 3 hodky.
Mame male dite a s ni to nehne.Loni jsme meli plesnivy byt a kupovali novou loznici.
Letos se bojim, ze se to bude opakovat.Ted je v byte okolo 19 stupnu. Ostatni asi topit nechteji, nics tim asi neudelam, co?
Tak to je mi tě tedy líto, já měla v bytě dnes 19,5 stupně a přemýšlela jsem, že se víc obléknu, ale nakonec jsem si raději zatopila, je mi tě líto, ale slyším poprvé, že kotel je společny pro celý dům, pokud to samozřejmě není panelák, kde je to centrální.
Zakoupila bych elektrický přímotop - fukar a topila si sólo. Tedy pokud to nemáte počítáno výhřev plynem paušálně na byty, ale každý svou spotřebou. Topila bych si prostě sama. (Nebo bych se paní zeptala, jak se to zapíná a řekla jí, že si tam skočím přitopit sama
)
Taky jsem to teďka řešila máme doma 70-75% vlhkosti plíseň a topí se tak na 21st a musí nám to stačit a do toho mám větrat
Platím 1Otis za zimu a plíseń
Naštěstí jsme v podnájmu, tak hledáme něco jiného
@puntice píše:
Zakoupila bych elektrický přímotop - fukar a topila si sólo. Tedy pokud to nemáte počítáno výhřev plynem paušálně na byty, ale každý svou spotřebou. Topila bych si prostě sama. (Nebo bych se paní zeptala, jak se to zapíná a řekla jí, že si tam skočím přitopit sama)
Elektrický přímotop, to by se nedoplatila za elektřinu.
Mas tri moznosti-domluvit se s pani, zmenit bydliste nebo si nechat instalovat vlastni kotel.
Od letoska mame meraky a stejne si topi, jak sama uzna za vhodne.
Primotop mame, ale nevytopi mi byt. Kazdy mesic platime zalohu na topeni.
@carola tak třeba olejový má docela nízký příkon, stojí cca 500 a výkon má šílený (vytopí plně 50 m2); nevím, jak a zda třeba mají NT. Ale pokud tam mají plíseň a zimu, je třeba to řešit. Kvůli plísni jsme kupovali vysoušeče, na topení tolik nezáleží, ale chce to větrat a nemít věci narvané u stěn. A sanovat.
Ad 21 °C - to mi přijde docela akorát, sezona teprve začala ![]()
Dekuji za rady. Odpoledne jedem pryc, tam se snad ohrejeme. Vecer za ni zajdu.
@Barn píše:
Od letoska mame meraky a stejne si topi, jak sama uzna za vhodne.
Primotop mame, ale nevytopi mi byt. Kazdy mesic platime zalohu na topeni.
A mluvila jsi třeba s majiteli jiných bytů? Jinak měřáky jsou povinné ( snad od listopadu) dle OZ. Případně by ti mohli pomoci na bytovém družstvu, určitě na to bude nějaká páka, plná topná sezona už začala, tak bych si na paní došlápla.
@Barn píše:
Ale tak vy snad máte každý svůj plynoměr, ne? A podle toho platíte… Pokud to máte jako na jeden barák a rozpočítává se to, tak to musí být masakr
Do takového bydlení bych nikdy nešla ![]()
Ale mě přijde 19-20 stupňů ok
Jsem zvyklá ze zahraničí, jelikož málo kde se topí tak, jak v ČR. ![]()
@puntice píše:
@carola tak třeba olejový má docela nízký příkon, stojí cca 500 a výkon má šílený (vytopí plně 50 m2); nevím, jak a zda třeba mají NT. Ale pokud tam mají plíseň a zimu, je třeba to řešit. Kvůli plísni jsme kupovali vysoušeče, na topení tolik nezáleží, ale chce to větrat a nemít věci narvané u stěn. A sanovat.
Ad 21 °C - to mi přijde docela akorát, sezona teprve začala
21 stupňů mi taky přijde akorát, přetopený byt taky není dobrý.
Jinak mame olejovy primotop a je to lepsi, nez ten fukar.Loni topit zacala, az po nasem vystupu s plesnivym bytem a to byl konec listopadu.Tak uvidime